Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
"Στοπ" της Κομισιόν στη χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Στοπ" της Κομισιόν στη χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδύσεις

Την ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 748 εκατ. ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται η εκταμίευση των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP), ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έκθεση της Επιτροπής θα συζητηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Στο πλαίσιο της έκτης αξιολόγησης ενισχυμένης εποπτείας, κρίνεται πως η Ελλάδα σε γενικές γραμμές ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες από την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο η Επιτροπή δεν παραλείπει να επισημάνει την υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,2% του ΑΕΠ σε σχέση με τα αρχικά σχέδια, τονίζοντας πως οι δημόσιες επενδύσεις παραμένουν “προτεραιότητα και κλειδί για τη γρήγορη ανάκαμψη μετά την πανδημία”. “Η επαναλαμβανόμενη υποεκτέλεση των επενδυτικών δαπανών εγείρει ανησυχίες ενόψει των μεγάλων επενδυτικών αναγκών της χώρας, καθιστώντας ζωτικής σημασίας την καλύτερη χρήση των κονδυλίων της Ε.Ε. και, τελικά, την παροχή του απαραίτητου κινήτρου για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης”, σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση αξιολόγησης.

Έκκληση για δημόσιες επενδύσεις

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως το αίτημα της κυβέρνησης για την αλλαγή χρήσης των κεφαλαίων ANFA και SMP από την εξυπηρέτηση του χρέους σε χρηματοδότηση επενδύσεων θα επανεξεταστεί το φθινόπωρο, ενώ καθίσταται σαφές από την τρέχουσα αξιολόγηση ότι θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειωθεί στη “βελτίωση του προγραμματισμού και της εκτέλεσης των δημόσιων επενδύσεων”. Προς το παρόν, όπως δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, τα έσοδα από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων “θα χρηματοδοτήσουν ουσιαστικά” μέρος των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, φέτος προβλέπεται να αυξήσει κατά πολύ το έλλειμμά της (από 1,5% πλεόνασμα σε 6% έλλειμμα) για να ανταποκριθεί στην κρίση μέσω των επενδύσεων για την υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας και της υποστήριξης επιχειρήσεων και μισθών εργαζομένων, “ακριβώς όπως συστήνουμε”. Μάλιστα, η Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα καταγράψει και πρωτογενές έλλειμμα το 2020, πριν επανέλθει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2021, το ύψος του οποίου είναι ακόμα αβέβαιο και γι' αυτό τον λόγο θα επανέλθει το φθινόπωρο.

Ύφεση και ανεργία

Στην έκθεση αξιολόγησης, η Επιτροπή επαναλαμβάνει τις προβλέψεις της για εκτόξευση της ύφεσης το 2020 στο 10% και σημαντική αύξηση της ανεργίας από το 17,3% στο 20%, σημειώνοντας ότι τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται θα βοηθήσουν στη γρήγορη ανάκαμψη το 2021. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί των μέτρων που θεσπίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το ταμείο επενδύσεων μέσω της ΕΤΕπ, η αναπροσαρμογή των κονδυλίων και το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της εργασίας.

Παράταση σε μέτρα λόγω κορωνοϊού

Ως προς τα μέτρα που έχουν “παγώσει” λόγω πανδημίας, η Επιτροπή αναφέρεται στην τρίμηνη παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς και στην αναβολή της αναθεώρησης του κατώτατου μισθού για τον επόμενο Ιανουάριο. Επιπλέον, η έκθεση κάνει λόγο για μη ολοκλήρωση -λόγω κορωνοϊού- της μεταρρύθμισης στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, στην οποία οφείλεται η απώλεια 150 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Επιτροπή τονίζει καθυστερήσεις και στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, αφού, όπως σημειώνεται, τον Ιανουάριο του 2020 έφταναν τα 1,3 δισ. ευρώ και ήταν 340 εκατ. ευρώ ψηλότερες από τον στόχο.

Επιπρόσθετα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, λέγοντας πως η τρέχουσα κρίση επιδεινώνει κάποιες αδυναμίες, όπως τα κόκκινα δάνεια, που έχει κληρονομήσει από την προηγούμενη κρίση.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι δέκα χρόνια πριν, “δείχνοντας” ξεκάθαρα τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 34 δισ. ευρώ, τα οποία, όπως αναφέρει, “αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα ενόψει της μείωσης των εσόδων και των έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης”.

Αναστολή του Συμφώνου

Πέρα από την αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας, χθες ήταν η μέρα ανακοίνωσης από την Επιτροπή των καθιερωμένων συστάσεων οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκου εξαμήνου, οι οποίες είχαν χαρακτηριστικά “αδιανόητα” μέχρι τώρα, όπως παραδέχτηκε ο Β. Ντομπρόφσκις.

Η πραγματικότητα της πανδημίας έφερε ως αποτέλεσμα την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να μπουν όλες σχεδόν οι χώρες σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώνει η Επιτροπή, το δημοσιονομικό έλλειμμα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., με εξαίρεση τη Βουλγαρία, θα ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του 3%, λόγω των δαπανών που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παρ’ όλα αυτά, οι συστάσεις της Επιτροπής επικεντρώθηκαν στην ανάγκη επενδύσεων στη δημόσια Υγεία και προστασίας θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων, αντί των συνηθισμένων προτροπών για μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, δεν αποφεύχθηκε η υπενθύμιση ότι μόλις ξεπεραστεί η τρέχουσα κρίση οι χώρες θα πρέπει να επανέλθουν σε υγιή δημόσια οικονομικά.

“Σφίξιμο” μετά τη χαλάρωση λόγω κορωνοϊού

Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναφέρει πως “όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες” θα πρέπει να εφαρμοστούν "δημοσιονομικές πολιτικές που στοχεύουν στην επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, ενισχύοντας παράλληλα τις επενδύσεις”. Τονίζεται δε η ανάγκη “συνέχισης και ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018 για την επανεκκίνηση μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης, μετά τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19”.

Επίσης, υπογραμμίζεται πως η εξισορρόπηση του αντίκτυπου της κρίσης στην απασχόληση και στους κοινωνικούς δείκτες πρέπει να γίνει μέσα από μέτρα όπως είναι τα “προγράμματα εργασίας μικρής διάρκειας”. Συστήνεται, τέλος, “ταχεία εφαρμογή μέτρων για την παροχή ρευστότητας και τη συνεχή ροή πιστώσεων και άλλων χρηματοδοτήσεων στην οικονομία, εστιάζοντας ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την κρίση”. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται λόγος για εμπροσθοβαρή έργα δημοσίων επενδύσεων και προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων για την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης, με επίκεντρο την “πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL