Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Ευρωπαϊκή Ένωση / Ευρωπαϊκή Ένωση: Στις 27 Μαΐου το "ισορροπημένο" Ταμείο Ανάκαμψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκή Ένωση / Ευρωπαϊκή Ένωση: Στις 27 Μαΐου το "ισορροπημένο" Ταμείο Ανάκαμψης

Ένα μικρό, πλην σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ενοποίηση των κρατών - μελών της Ε.Ε. συντελέστηκε αυτήν την εβδομάδα μετά την κατάθεση της γαλλογερμανικής πρότασης για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανασυγκρότησης από την κρίση του κορωνοϊού, συνολικού ύψους 500 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Το νέο στοιχείο που προκύπτει από την κοινή πρόταση είναι ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των δύο εκπροσώπων των αντίπαλων στρατοπέδων σε ό,τι αφορά την έκδοση ευρωομολόγων προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το νέο ταμείο μέσω δανεισμού από τις αγορές και τελικά να διοχετευθούν κεφάλαια στα κράτη - μέλη ως επιχορηγήσεις και όχι ως δάνεια.

Αυτό, ωστόσο, δεν προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων “διαφωνούντων”, όπως της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας ή της Δανίας, αν και θα είναι δύσκολο να διατηρήσουν τις αντιστάσεις για πολύ την ώρα που η Γερμανία έχει κάνει τη μεγάλη στροφή.

Το έργο αυτό θα κληθεί να φέρει σε πέρας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα δημοσιεύσει τις δικές της προτάσεις την επόμενη εβδομάδα.

Χθες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ -παραπέμποντας και στη δήλωση της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν- χαιρέτισε τη γαλλογερμανική πρόταση σημειώνοντας παράλληλα ότι η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται για μια “ολοκληρωμένη πρόταση” για τον επόμενο πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό με στόχο την “προοδευτική σύγκλιση σε ιδέες και προτάσεις” και την εύρεση μιας “λύσης που θα είναι αποδεκτή από όλους”.

Όπως είπε ο ίδιος, δεν θα είναι “αντιγραφή” της γαλλογερμανικής πρότασης, ωστόσο η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της την “κοινή γνώμη” των δύο κρατών - μελών. Όσον αφορά δε το ζήτημα των επιχορηγήσεων, στο οποίο κατ’ αρχάς διαφωνούν οι χώρες του Βορρά, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε ότι στη δική τους πρόταση θα υπάρχει “ισορροπία” μεταξύ των δύο.

Πέρασε το SURE

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. ενέκριναν χθες το πρόγραμμα SURE, το προσωρινό μέσο χρηματοδότησης για τη στήριξη της εργασίας που θα παράσχει στα κράτη - μέλη μέχρι και 100 δισ. ευρώ σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, προκειμένου να παράσχει αυτή τη χρηματοδοτική συνδρομή με ευνοϊκούς όρους στα κράτη - μέλη που τη ζητούν, η Επιτροπή θα συγκεντρώσει κεφάλαια από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές εξ ονόματος της Ε.Ε. Τα δάνεια του SURE θα στηρίζονται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και από εγγυήσεις των κρατών - μελών ανάλογα με το μερίδιό τους στο ΑΕΕ της Ε.Ε. Το σύνολο των εγγυήσεων θα ανέλθει σε 25 δισ. ευρώ.

Τι σημαίνει η γαλλογερμανική πρόταση για την Ελλάδα;

Ας υποθέσουμε για μια στιγμή ότι η γαλλογερμανική πρόταση για το ταμείο των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα στήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση δανειζόμενη ως σύνολο και από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία -όχι μόνο υγειονομικά αλλά και οικονομικά- θα περάσει από τους 27 με την απαραίτητη ομοφωνία. Ας υποθέσουμε ότι η Γερμανία θα καταφέρει να πείσει τους τέσσερις "σφιχτοχέρηδες" -Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία- να συμφωνήσουν στον κοινό δανεισμό και ότι η Γαλλία θα καταφέρει να πείσει τους Ιταλούς και τους Ισπανούς να συμβιβαστούν με το ένα τρίτο του ποσού που εκτιμούν ότι έχουν ανάγκη οι χώρες της Ευρώπης. Ας υποθέσουμε ότι θα πειστεί και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - που πρέπει να ψηφίσει την πρόταση αφού τα χρήματα αποτελούν μέρος του κοινοτικού προϋπολογισμού. Κι ας υποθέσουμε ότι όλα αυτά θα γίνουν άμεσα. Τι σημαίνει αυτό για τις πληττόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες και κυρίως για τη δική μας;

Πρώτον, ότι θα πρέπει πάραυτα να σχεδιάσουν προγράμματα για τις περιφέρειες και τους κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό. Κυρίως για τον τουρισμό, τις μεταφορές και βεβαίως την Υγεία. Κι αυτό διότι τα κεφάλαια θα δίνονται ως επιδοτήσεις και όχι ως δάνεια - ας πούμε στη λογική των ΕΣΠΑ.

Δεύτερον, ότι θα πρέπει πολύ σύντομα να αποφασίσουν τις προτεραιότητές τους, πού θα ρίξουν λεφτά και πού όχι, ώστε να μην χαθεί κρίσιμος χρόνος.

Και τρίτον, ότι θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις πιέσεις να αυξηθεί η συμμετοχή των κρατών - μελών στον επόμενο προϋπολογισμό - αφού από τον κοινοτικό προϋπολογισμό θα εξοφλούνται τα δάνεια που θα πάρει η Κομισιόν.

Για την Ελλάδα θα ήταν εφικτό να διασφαλίσει προγράμματα ύψους 3-6 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα πρέπει να τα ετοιμάσει. Με γνώμονα το τι μπορεί να λειτουργήσει στο μέλλον και χωρίς κουτοπονηριές τύπου Σκόιλ Ελικίκου. Δυστυχώς, τα δείγματα γραφής που έχει δώσει μέχρι τώρα ο υπουργός Τουρισμού, για παράδειγμα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Στ. Πέτσας: Αυτό ζητάμε από την πρώτη στιγμή

Επίσης, είναι μάλλον ακατανόητος ο ενθουσιασμός τού κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος αφενός θεωρεί δεδομένο ότι θα γίνει αποδεκτή η γαλλογερμανική πρόταση, αφετέρου ισχυρίζεται ότι “αυτό ζητά η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή”. Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε χθες ότι η χώρα έχει μια “μεταρρυθμιστική ατζέντα και μπορεί να χρηματοδοτήσει πολλές δράσεις προς όφελος της απασχόλησης και του τζίρου των επιχειρήσεων”. Αλλά όλο για δράσεις ακούνε και δράσεις δεν βλέπουν οι επιχειρήσεις. Δράσεις που θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένες, ώστε να είναι άμεσα επιλέξιμες.

Αλ. Χαρίτσης: Να δούμε τους όρους και τις λεπτομέρειες

Η αξιωματική αντιπολίτευση, πάλι, επισημαίνει τις δραματικές καθυστερήσεις από την πλευρά της Ε.Ε. να πάρει πρωτοβουλίες - και τον κίνδυνο του “πολύ λίγο, πολύ αργά”. Καθώς και την αδράνεια της κυβέρνησης, η οποία, πέρα από το να βάλει την υπογραφή της στην πρωτοβουλία των εννέα κρατών - μελών τής Ε.Ε. για το ευρωομόλογο, δεν έκανε απολύτως τίποτε άλλο. Λες και το στοίχημά της είναι να μην ενοχλήσει κανέναν με τα αιτήματά της...

Όσο για τη γαλλογερμανική πρόταση, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης απέφυγε να εκτεθεί: “Είναι μια γενικόλογη πρόταση”, είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, “της οποίας οι λεπτομέρειες και οι όροι πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά”.

Ωστόσο, επισήμανε ότι πρόκειται για χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, όχι για έξτρα χρηματοδοτήσεις, τα οποία δεν θα είναι διαθέσιμα άμεσα, αλλά από 1ης Ιανουαρίου 2021. Και υπογράμμισε ότι “και μόνο το γεγονός ότι η πρόταση αυτή δεν έρχεται από τα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά από τον γαλλογερμανικό άξονα, δείχνει την αδυναμία της Ευρώπης”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL