Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Ανδρέας Ξανθός: / Ανδρέας Ξανθός: Ακατανόητη η άρνηση Κικίλια στην πρόταση για σύσταση διακομματικής επιτροπής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Ξανθός: / Ανδρέας Ξανθός: Ακατανόητη η άρνηση Κικίλια στην πρόταση για σύσταση διακομματικής επιτροπής

Την επίμονη άρνηση του υπουργού Υγείας να αποδεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής με αντικείμενο τον δημόσιο έλεγχο και τη διασφάλιση συνθηκών διαφάνειας και αμεροληψίας στις αποφάσεις που αφορούν έκτακτες προμήθειες, δαπάνες και προσλήψεις προσωπικού λόγω της υγειονομικής κρίσης στηλιτεύει ο Ανδρέας Ξανθός με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση από τον υπουργό Β. Κικίλια δωρεών ιδιωτών, φορέων και κρατών για την αντιμετώπιση αναγκών της πανδημίας ύψους 89 εκατομμυρίων ευρώ.

Καλές οι δωρεές, αλλά...

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ευπρόσδεκτες κινήσεις έμπρακτης αλληλεγγύης προς το δημόσιο σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του τις δωρεές και τα στοιχεία ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα μάλιστα όταν τα ποσά δεν είναι ευκαταφρόνητα (89 εκατ. ευρώ) και, κυρίως, όταν η χώρα είχε να αντιμετωπίσει μια πραγματική δυσκολία εξεύρεσης στη διεθνή αγορά ορισμένων υγειονομικών υλικών και ειδικού εξοπλισμού.

Είναι θετικό, ανέφερε ο Αν. Ξανθός, ότι ο υπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση μιας επιτροπής κύρους για τη διαφανή διαχείριση αυτών των δωρεών, υπογραμμίζοντας όμως την επίμονη άρνησή του να αποδεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που να διασφαλίζει τον δημόσιο έλεγχο και διαφάνεια.

"Αν ο κ. Κικίλιας δεν έχει να κρύψει τίποτα, τον καλούμε, έστω και τώρα, να θέσει υπό τον έλεγχο της Βουλής κάθε κίνηση που έγινε με 'συνοπτικές διαδικασίες'» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προτελευταία στην Ευρώπη η Ελλάδα σε δαπάνες για την Υγεία

"Τα πρόσφατα στοιχεία από τον Μηχανισμό Παρακολούθησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς ανταποκρίνονται τα συστήματα Υγείας στην πανδημία (HSRM, Health System Response Monitor), όπου η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες για τις πρόσθετες δαπάνες ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναδεικνύουν τον αρχικό μας ισχυρισμό, ότι δηλαδή η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν κάνει ούτε όσα μπορεί ούτε όσα πρέπει" τονίζει ο Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας ότι, παρά το πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα της ενίσχυσης του ΕΣΥ, πολιτικός σχεδιασμός ενδυνάμωσης της δημόσιας περίθαλψης σε σταθερό και μόνιμο τρόπο και με την αναγκαία δημοσιονομική υποστήριξη δεν υπάρχει.

"Να προετοιμάσουμε το ΕΣΥ για το μέλλον"

Ο Ανδρέας Ξανθός, στηλιτεύοντας τη δήλωση του υπουργού υγείας ότι «είναι η στιγμή να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και να προετοιμάσουμε το ΕΣΥ για το μέλλον», τόνισε ότι αυτό δεν γίνεται χωρίς σοβαρή επένδυση μόνιμου χαρακτήρα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η οποία θα καλύπτει παλιές και νέες υγειονομικές ανάγκες με αξιόπιστο τρόπο και τους απαιτούμενους επιπλέον πόρους.

Εδώ όμως, υπογραμμίζει ο Ανδρέας Ξανθός, η αλήθεια των αριθμών είναι αμείλικτη, καθώς, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία από τον Μηχανισμό Παρακολούθησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς ανταποκρίνονται τα συστήματα Υγείας στην πανδημία (HSRM, Health System Response Monitor), η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες για τις πρόσθετες δαπάνες ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής 15 δολάρια ανά άτομο, τη στιγμή που η Λιθουανία (με πολύ χαμηλότερο ΑΕΠ), που έρχεται πρώτη, έχει ξοδέψει 386 δολάρια ανά άτομο.

Σε σύγκριση δε με τις επίσημες κρατικές δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη του 2017, οι επιπλέον δαπάνες στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 αντιστοιχούν στο 1,1% των ποσών αυτών, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά άλλων χωρών είναι πολύ μεγαλύτερα και στην Κύπρο είναι 12,4% .

Τώρα λοιπόν, αναφέρει ο Ανδρέας Ξανθός, "ο ΠΟΥ και η Ε.Ε. αναδεικνύουν αυτό που ισχυριζόμασταν από την αρχή, ότι δηλαδή η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν κάνει ούτε όσα μπορεί ούτε όσα πρέπει".

Ανύπαρκτο το σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ

Παρά το πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα της ενίσχυσης του ΕΣΥ, πολιτικός σχεδιασμός ενδυνάμωσης της δημόσιας περίθαλψης σε σταθερό και μόνιμο τρόπο και με την αναγκαία δημοσιονομική υποστήριξη δεν υπάρχει και σίγουρα, τονίζει ο πρώην υπουργός Υγείας, "είναι προκλητικό και προσβλητικό για τη νοημοσύνη μας να επαίρεται ο πρωθυπουργός ότι έχει καταφέρει σε λίγες εβδομάδες στο ΕΣΥ όσα δεν κατάφεραν άλλοι σε δεκαετίες»!

Είναι σαφές, τονίζει, για να υπάρξει «παρακαταθήκη» στο δημόσιο σύστημα Υγείας μετά την πανδημία, ότι απαιτείται ένα σχέδιο στήριξης και αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ όπως αυτό που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», με επιπλέον χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) για φέτος, στην προοπτική της σύγκλισης με τους μέσους όρους της Ευρώπης (στις δαπάνες, στο ανθρώπινο δυναμικό, στις κλίνες ΜΕΘ, στην ΠΦΥ κ.λπ).

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL