Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Eurostat: Φτωχός ένας στους τρεις Έλληνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Eurostat: Φτωχός ένας στους τρεις Έλληνες

Βρυξέλλες. Γ. Δαράτος

Έναν στους τρεις Έλληνες αγγίζει, από το 2011, η φτώχεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ένας στους τρεις Έλληνες -το 31%- πληρούσαν τουλάχιστον το ένα από τα τρία κριτήρια που προσδιορίζουν τη φτώχεια, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 24,3%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, το οποίο έχει, ασφαλώς, αυξηθεί έκτοτε, αν ληφθεί υπόψη η τεράστια ύφεση και η έκρηξη της ανεργίας που συνεχίζεται το 2012 και το 2013.

Τα κριτήρια της φτώχειας

Τα τρία κριτήρια για τη φτώχεια είναι, σύμφωνα με την κοινοτική μεθοδολογία: το εισόδημα, η στέρηση στοιχειωδών μέσων διαβίωσης και η ανεργία.

Φτωχά χαρακτηρίζονται τα άτομα που ζουν με εισόδημα μικρότερο του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Το δεύτερο κριτήριο καλύπτει τα άτομα που στερούνται των βασικών μέσων διαβίωσης, δηλαδή δεν μπορούν να φάνε τρεις φορές την εβδομάδα κρέας ή ψάρι, δεν είναι σε θέση να πληρώσουν ενοίκιο και κοινόχρηστα, δεν απολαμβάνουν επαρκή θέρμανση τον χειμώνα, δεν έχουν πλυντήριο ρούχων, τηλέφωνο, τηλεόραση, αυτοκίνητο και δεν μπορούν να φύγουν ούτε μία εβδομάδα τον χρόνο μακριά από το σπίτι τους για διακοπές. Το τρίτο κριτήριο αναφέρεται σε εκείνα τα άτομα ή τα νοικοκυριά που δεν έχουν επαρκή ή καθόλου αμειβόμενη απασχόληση.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην Ελλάδα η φτώχεια είναι περισσότερο διαδεδομένη στις περιοχές μεσαίας και χαμηλής πυκνότητας πληθυσμού, δηλαδή περισσότερο στην ύπαιθρο και λιγότερο στα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, στα αστικά κέντρα το ποσοστό της φτώχειας ανέρχεται στο 29,4% του πληθυσμού, στις περιοχές μεσαίας πληθυσμιακής πυκνότητας το ποσοστό φτώχειας είναι στο επίπεδο του 30,9%, ενώ στις περιοχές μικρής πυκνότητας στο 32,5%.

Τα μνημονιακά προγράμματα λιτότητας έχουν οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού φτώχειας στις χώρες που πλήττονται από αυτά, αλλά, γενικότερα, η φτώχεια ανθεί σε όλες τις χώρες του κοινοτικού Νότου. Έτσι, τα ποσοστά των ατόμων που πληρούν τουλάχιστον το ένα από τα τρία κριτήρια φτώχειας είναι στην Ιρλανδία 29,4%, στην Ιταλία 28,2%, στην Ισπανία 27% και στην Πορτογαλία 24,4%.

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση οι πολίτες που πληρούσαν ένα τουλάχιστον από τα τρία κριτήρια φτώχειας έφθασαν το 2011 στα 119 εκατομμύρια άτομα, 4,5 εκατομμύρια περισσότερα από το 2010.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL