Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
"CISCO-ΤΙΣΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ" ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ - "ΔΩΡΑΚΙΑ ΣΕ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ" ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ / Ν. Φίλης: Προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Παιδείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"CISCO-ΤΙΣΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ" ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ - "ΔΩΡΑΚΙΑ ΣΕ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ" ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ / Ν. Φίλης: Προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Παιδείας

Προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Παιδείας μέσα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποκαλύφθηκε χθες στη Βουλή με την ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη και την ομολογία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η οποία έκανε λόγο για «ποινικοποίηση του ιδιωτικού τομέα». «Κάνετε δωράκια σε κολλητούς», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Φίλης.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε τον κίνδυνο παραβίασης των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων εκπαιδευτικών εξαιτίας της απόφασης της υπουργού Παιδείας να παραχωρήσει την εξ αποστάσεως σύγχρονη εκπαίδευση στην αμερικανική εταιρεία Cisco. Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η δημόσια υποδομή του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης στο Λύκειο, εφόσον ενισχυθεί από την Πολιτεία. «Στόχος πρέπει να είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να βασιστεί εξολοκλήρου στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ώστε να μπορέσει σε σύντομο διάστημα να καλύψει 200.000 ηλεκτρονικές τάξεις», τόνισε ο Ν. Φίλης.

Έχετε νομική υποχρέωση...

Από την πλευρά της, η Ν. Κεραμέως ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι δεν έχει ζητήσει γνωμοδότηση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το deal με τη Cisco. Ο Ν. Φίλης επανειλημμένως της ζήτησε το έγγραφο που έχει αποστείλει τονίζοντας ότι αποτελεί νομική υποχρέωση της υπουργού. «Απευθύνατε ερώτημα στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων; Και τι απάντηση λάβατε; Ή μήπως αγνοήσατε αυτήν τη νομική υποχρέωσή σας;» ρώτησε.

...εσείς ποινικοποιείτε τον ιδιωτικό τομέα!

«Οι μαθητές -το έχουμε επισημάνει και στις οδηγίες- δεν υποχρεώνονται να δώσουν το email τους εφόσον συνδέονται από λογισμικό πλοήγησης. Μόνο ένα όνομα χρήστη, ένα ψευδώνυμο, κάποιο λεκτικό για να τους αναγνωρίσει ο εκπαιδευτικός, ό,τι επιλέξει ο ίδιος. Τα email των μαθητών μένουν εντός του σχολείου και στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Φυσικά, κύριε Φίλη, έχει εφαρμοστεί κατά γράμμα το εφαρμοστέο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων, όπως αυτό πηγάζει από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό», υποστήριξε η Ν. Κεραμέως και μετά άρχισε να παραπονείται στον Ν. Φίλη ότι «ποινικοποιεί» τον ιδιωτικό τομέα. «Τόσο πολύ σας ενοχλεί; Τόσο πολύ ποινικοποιείτε τον ιδιωτικό τομέα;» είπε χαρακτηριστικά.

“Κακώς τη διαφημίζετε!”

«Είναι μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης μέρους της εκπαίδευσης. Λέγεται Cisco. Δεν ακούσαμε καμμία απάντηση. Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: δεν ακούσαμε καμία απάντηση», τόνισε ο Ν. Φίλης. «Σας ενοχλεί που ήλθε μια εταιρεία και δίνει δωρεάν τη δυνατότητα σε όλη τη χώρα, στο 1,4 εκατομμύριο μαθητές της χώρας, να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν ζωντανά τους εκπαιδευτικούς τους;» ρώτησε η υπουργός, με τον Ν. Φίλη να της απαντά: «Κακώς τη διαφημίζετε!».

Δικαιολογίες Κεραμέως για την ιστοσελίδα

Σημειώνεται ότι στο επιχείρημα της «ποινικοποίησης» προσέφυγε η Ν. Κεραμέως και για να δικαιολογήσει την ανάθεση κατασκευής ιστοσελίδας με 70.000 ευρώ. «Εσείς όλα τα βαφτίζετε και τα ποινικοποιείτε ως πολιτική επικοινωνία», υποστήριξε επικαλούμενη την «απαράβατη υποχρέωσή μας για ενημέρωση των πολιτών»...

«Τα τεχνολογικά προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με το να καταφεύγουμε στην ιδιωτικοποίηση των συστημάτων της τεχνολογίας στη μέση και τη στοιχειώδη εκπαίδευση. Αντιθέτως, πρέπει το κράτος, η κυβέρνηση, να αξιοποιήσει και να αναβαθμίσει το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο και όχι να μπει μια αμερικάνικη εταιρεία και να αναλάβει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Δώστε δωρεάν tablets

Θα μου πείτε 'είναι θέμα αντιμπεριαλισμού;'. Όχι. Είναι θέμα κατανόησης των κινδύνων και οι κίνδυνοι αφορούν τα προσωπικά δεδομένα των εκπαιδευτικών, των δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών», επεσήμανε ο Ν. Φίλης και επανέλαβε την πρότασή του να διατεθούν δωρεάν tablets και πρόσβαση στο Internet για τους μαθητές και τις οικογένειες που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα. «Είναι προφανές ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, με τη σημερινή δυνατότητα που έχει, αν αξιοποιηθεί το σύνολο της υπολογιστικής ισχύος του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μπορεί να αναλάβει το έργο της σύγχρονης εκπαίδευσης σε όλο το Λύκειο. Τονίζω ότι μπορεί να το αναλάβει, χωρίς να μπαίνει στη μέση, και με τους κινδύνους που ανέφερα, η Cisco», σημείωσε ο Ν. Φίλης.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Να γίνει τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με τον Σ. Τσιόδρα

Για να ληφθούν έγκαιρα αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων και τις Πανελλαδικές. Άρνηση της Ν. Κεραμέως

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ώστε εγκαίρως να ληφθούν αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων και τις εισαγωγικές εξετάσεις. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην πρόταση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου να ανοίξουν τα Λύκεια μόνο για την Γ’ τάξη. Ωστόσο, η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από την υπουργό Παιδείας, η οποία αρκέστηκε να πει ότι «οι ειδικοί αξιολογούν διαρκώς τα δεδομένα. Σεβόμαστε το έργο τους και αναμένουμε τις κατευθύνσεις τους. Έχω μιλήσει επανειλημμένα για τις Πανελλαδικές, ότι σταθερή μας επιδίωξη είναι αυτές να διεξαχθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά γίνεται στην καθιερωμένη ημερομηνία τους».

«Κόλλησαν» οι μόνιμοι διορισμοί

Η Ν. Κεραμέως παραδέχτηκε ότι δεν έχουν γίνει ούτε οι 4.500 διορισμοί στην ειδική αγωγή, λέγοντας ότι έχει υπογράψει 1.040 διορισμούς. Ο Ν. Φίλης επέμεινε για τους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση ρωτώντας «αν τον Σεπτέμβριο θα έχουμε ακόμα 10.000 μόνιμους διορισμούς». Η υπουργός κατέφυγε σε δικαιολογίες που δείχνουν την καθυστέρηση. «Αναμένεται από το ΑΣΕΠ η έκδοση των προσωρινών πινάκων. Ολοκληρώνεται η καταχώριση των σχετικών στοιχείων από τις οικείες διευθύνσεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», είπε, αλλά ομολόγησε ότι «πάνε με τον αραμπά» καθώς οι εργαζόμενοι «δουλεύουν εκ περιτροπής». «Αφήστε την ευθύνη του ΑΣΕΠ, την οποία πιπιλίζετε συνέχεια σαν καραμέλα. Η ευθύνη είναι του υπουργείου», της επεσήμανε ο Ν. Φίλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL