Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Μέτρα άμεσης στήριξης επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων και μικρών επιχειρήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Μέτρα άμεσης στήριξης επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων και μικρών επιχειρήσεων

Μέτρα άμεσης στήριξης επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων και μικρών επιχειρήσεων, όπως επιδότηση ενοικίου, «πάγωμα» λογαριασμών κοινής ωφέλειας, επέκταση επιδόματος 800 ευρώ, ζητούν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως σημειώνουν, οι συνέπειες της πανδημικής κρίσης στην οικονομία και την κοινωνία αποδεικνύονται μεγαλύτερες και δυσμενέστερες του αναμενομένου. «Τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε αποσπασματικά και με το σταγονόμετρο η κυβέρνηση δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός Covid 19 ιδίως στις μικρές εμπορικές, επαγγελματικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομικής ζωής, ιδίως στην περιφέρεια».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Π.Ε Δράμας και η κραυγή αγωνίας για επιβίωση, που εκπέμπουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνών, Επαγγελματιών και Εμπόρων και ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Βιοτεχνών, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δράμας, «η πλειοψηφία των καταστημάτων έχει βάλει λουκέτο είτε λόγω απόφασης της πολιτείας είτε οικειοθελώς λόγω αναδουλειάς και προστασίας από τον κορωνοϊό και όσες λειτουργούν έχουν απολέσει το 80% του τζίρου τους. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση οι επαγγελματίες παλεύουν μόνοι τους, αδημονούν και αναμένουν με απόντες όσους θα μπορούσαν να φανούν αρωγοί».

Η Ομοσπονδία για να μετριασθούν οι συνέπειες της κρίσης, προτείνει μεταξύ άλλων προς την κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα όπως η χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ σε όλους τους επαγγελματίες ατομικών αλλά και άλλων μορφών επιχειρήσεων(ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ κλπ), η θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, η επιχορήγηση όλου του ενοικίου όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις και η μείωση του κατά 40% επί 3 μήνες μετά την επαναλειτουργία τους, το προσωρινό «πάγωμα» όλων των λογαριασμών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, τηλεόρασης κ.α

Από τη πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας, με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «μεταφέρει την έντονη διαμαρτυρία των μελών του καθώς και όλου του εμπορικού κόσμου που ψυχορραγεί, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλεί το γεγονός ότι επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων και υπεραγορές τροφίμων, επιτρέπεται να πωλούν προϊόντα όπως ενδύματα, υποδήματα, εσώρουχα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη σπιτιού, γυαλιά ηλίου, εργαλεία, λαμπάδες κ.λ.π., τη στιγμή που εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης των παραπάνω ειδών είναι υποχρεωτικά κλειστά..»

«Με βάση τα παραπάνω και

Επειδή, ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα λήξει η υγειονομική κρίση που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός

Επειδή, οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία και ιδίως στους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες και επιχειρηματίες είναι ήδη δυσβάστακτες και τείνουν να γίνουν καταστρεπτικές

Επειδή η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και αρκείται σε μέτρα που σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Brugel δεν ξεπερνούν συνολικά το 3,6% του ΑΕΠ όταν άλλες χώρες όπως η Γερμανία έχει εξαγγείλει συνολικά μέτρα, ύψους 51% του ΑΕΠ της, η Ιταλία μέτρα ύψους 21,2% του ΑΕΠ και η Γαλλία ύψους 23,1% του ΑΕΠ της.

Επειδή, το υποχρεωτικό κλείσιμο όλων των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, οδηγεί στον αφανισμό μια μεγάλη κατηγορία επαγγελματιών της χώρας

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθενται να λάβουν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση και ενίσχυση των επαγγελματιοβιοτεχνικών, μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, ώστε να παραμείνουν ενεργές και την επόμενη μέρα;

2. Είναι στα σχέδια τους η άμεση είσοδος όλων των πληττόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανεξαρτήτως ΚΑΔ στα ανακουφιστικά μέτρα, μιας και όσες λειτουργούν έχουν μείωση του τζίρου τους κατά 80%:

3. Προτίθενται να υλοποιήσουν άλλα αιτήματα των παραπάνω κλάδων, όπως η επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ατομικών και άλλων μορφών επιχειρήσεων(ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ κλπ), η θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού για όλες τις επιχειρήσεις, η επιχορήγηση του ποσού του ενοικίου τους όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις, το προσωρινό «πάγωμα» των λογαριασμών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, τηλεόρασης για το ίδιο διάστημα;

4. Με ποιο τρόπο προτίθενται να προστατέψουν τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις από την ζημιά που υφίστανται λόγω της πώλησης παρόμοιων προϊόντων τους από τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης;».

Την ερώτηση υπογράφουν οι:

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παππάς Νίκος

Αβραμάκης Λευτέρης

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα(Τάνια)

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Κόκκαλης Βασίλης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μπουρνούς Γιάννης

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL