Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Κούλογλου για μέλλον της ευρωζώνης: Η Γερμανία είχε προετοιμαστεί από το 2013 για πιθανό κορωνοϊό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κούλογλου για μέλλον της ευρωζώνης: Η Γερμανία είχε προετοιμαστεί από το 2013 για πιθανό κορωνοϊό

“Η Γερμανία ήταν καλύτερα προετοιμασμένη για μια πανδημία. Όπως αποκάλυψε η έγκριτη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, υπάρχει έγγραφο του 2013 στην ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, που μιλά για έναν κορονοϊό από την Ασία που θα προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα και θα πλήξει σοβαρά το σύστημα υγείας της χώρας, και τονίζει ότι αυτή θα πρέπει να θωρακιστεί. Δεν πρόκειται για συνωμοσιολογία. Οι σοβαρές χώρες κάνουν τέτοια σενάρια, ώστε να υπάρχει σχεδιασμός πριν συμβεί το κακό. Έτσι η Γερμανία έχει τώρα πολλαπλάσιες ΜΕΘ από ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε συνεντεύξεις του “στο Κόκκινο” και στο Star Κεντρικής Ελλάδος.

Έτσι, επικρατεί μια ψυχρή λογική διπλωματίας και γεωπολιτικών παιχνιδιών: “Η Γερμανία επιμένει σε πολιτικές λιτότητας ανεξάρτητα από τις ανάγκες που έχουν άλλα κράτη-μέλη είτε λόγω οικονομικής κρίσης είτε λόγω πανδημίας κορονοϊού. Οι χώρες του Νότου, στις οποίες έχει προστεθεί και η Γαλλία, ζητάνε αλλαγή των όρων και πράξεις αλληλεγγύης. Μια τέτοια πράξη είναι η έκδοση ευρωομολόγου, που θα επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ, που έχουν πληγεί περισσότερο, να δανειστούν με πολύ χαμηλά επιτόκια, την ώρα που αναμένεται αυτά να ανέβουν σε πολύ απαγορευτικά επίπεδα ειδικά για χώρες που έχουν υψηλό χρέος, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. Υπάρχει μια εναλλακτική για απεριόριστη αγορά ομολόγων των κρατών-μελών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κάποιος συμβιβασμός ελπίζω ότι τελικώς θα υπάρξει, διαφορετικά θα πάμε προς μια παρατεταμένη κρίση με μεγάλους κλυδωνισμούς, αν όχι και σε διάλυση της ευρωζώνης. Θα δούμε το 2009-2010 να επαναλαμβάνονται στο τετράγωνο”, εξήγησε ο Στ. Κούλογλου προσθέτοντας ωστόσο ότι:

“Οι Γερμανοί, όντας προετοιμασμένοι, γνωρίζουν ότι μετά την κρίση της πανδημίας θα είναι σε πλεονεκτικότερη θέση, ακόμη και από εκείνη στην οποία ήταν το 2010 όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση. Έχοντας τα οικονομικά μέσα σε συνθήκες οικονομικού πόλεμου -έστω και ακήρυχτου- έχεις μεγάλη ισχύ. Για παράδειγμα, η Αλσατία, που είναι η περιοχή της Γαλλίας με τα περισσότερα κρούσματα, δεν μπορεί να περιθάλψει όλους τους ασθενείς της. Κάποιοι από αυτούς θα πρέπει να πάνε στην γειτονική Γερμανία για περίθαλψη. Δεδομένου, όμως, ότι η Αλσατία ήταν πάντα το μήλο της έριδος μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, αυτή η βοήθεια θα έχει και μια συμβολική σημασία”.

Για να πετύχει, όμως, η στρατηγική της Γερμανίας, όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, “η προϋπόθεση είναι ότι δεν θα αποδυναμωθούν οι στενοί σύμμαχοι της. Και εδώ υπάρχει η περίπτωση της Ολλανδίας, όπου εφαρμόζουν ένα παγκόσμιο πείραμα. Στην Ολλανδία δεν έχουν πάρει παρά ελάχιστα περιοριστικά μέτρα, ακολουθούν την πολιτική της ανόσιας αγέλης, και έχουν αύξηση των κρουσμάτων. Εάν καταστραφεί η Ολλανδία οικονομικά από την πανδημία και εάν υπάρξει πολιτική αναταραχή από την πολιτική που ακολούθησε (ή εάν συμβεί το ίδιο στην Αυστρία και στην Φινλανδία) θα αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων”.

Σχολιάζοντας, δε, την δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λέϊεν, ότι είναι δικαιολογημένες οι επιφυλάξεις της Γερμανίας ως προς το ευρωομόλογο, ο Στέλιος Κούλογλου την χαρακτήρισε “εξοργιστική. Η κα Φον Ντερ Λέϊεν δεν εξελέγη για να υπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας ούτε για να κάνει πολιτική  στο γερμανικό κοινό”.

Τέλος, σχετικά με την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε πως “η κυβέρνηση άκουσε τους ειδικούς και πήρε μια σωστή και έγκαιρη απόφαση για κλείσιμο των σχολείων και μετέπειτα για περιορισμό των μετακινήσεων. Έτσι δεν έχουμε την κατάσταση που βλέπουμε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Της πιστώνεται αυτό. Εκεί που ασκώ κριτική είναι ότι ο χρόνος που κερδίσαμε με αυτά τα μέτρα δεν έχει αξιοποιηθεί για την θωράκιση του ΕΣΥ και για να βρούμε όλοι μαζί καινούριες λύσεις. Για παράδειγμα, στην Χαλκίδα υπάρχει ένα νέο νοσοκομείο, που δεν χρησιμοποιείται. Πρέπει να διοριστούν εκεί νέοι γιατροί -μόνιμοι, όχι για μια διετία- και να βάλουμε ένα τόσο σύγχρονο νοσοκομείο να λειτουργήσει. Αντιθέτως η κυβέρνηση κάνει business. Δόθηκαν διπλάσια ποσά στις ιδιωτικές κλινικές για τις ΜΕΘ ή αντί να είναι δωρεάν η ενημέρωση των πολιτών δαπανώνται 11.000.000 για ενημερωτικές καμπάνιες. Ο κόσμος είναι φοβισμένος και η ΝΔ μπορεί να αισθάνεται παντοδύναμη, στο σημείο να θεωρεί ότι μπορεί να λογοκρίνει και τις γελοιογραφίες, όμως ο δημοκρατικός διάλογος και η επισήμανση των λαθών και των παραλείψεων της κυβέρνησης είναι απολύτως αναγκαία. Αυτή την κριτική ασκώ. Είμαι αντίθετος με την λογική ότι ‘μετά θα λογαριαστούμε’. Δεν έχουμε να λογαριαστούμε για τίποτα. Αλλά μην φτάνουμε και στο σημείο να λογοκρίνούμε και τις γελοιογραφίες. H ΝΔ ασχολήθηκε με αυτές του tvxs.gr γιατί δεν ήθελε να ασχοληθεί με το θέμα που έθιγαν”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL