Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΣΤΟ EUROGROUP ΠΑΡΕΠΕΜΨΑΝ ΟΙ 27 ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ / Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τον "χαμηλότερο κοινό παρονομαστή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ EUROGROUP ΠΑΡΕΠΕΜΨΑΝ ΟΙ 27 ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ / Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τον "χαμηλότερο κοινό παρονομαστή"

Ως επανάληψη του ίδιου κακού αστείου, με φόντο μια ακόμη πιο βαθιά και καθολική κρίση από τη χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, μοιάζει η στάση των Ευρωπαίων ηγετών σε συνέχεια της προχθεσινής τηλε-συνόδου κορυφής.

Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης έχει βάλει “λουκέτο” λόγω κορωνοϊού, με ανυπολόγιστο κόστος για την οικονομία και την αγορά εργασίας, η Ε.Ε. δυσκολεύεται να συμφωνήσει σε μια πραγματικά ριζοσπαστική δράση στη βάση της αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα το αίτημα των εννέα κρατών - μελών για «την εξεύρεση ενός εργαλείου» ώστε να δημιουργηθεί κοινό ομόλογο για όλη την Ευρωζώνη σκόνταψε στο “όχι” της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ενώ αποφασίστηκε να επανέλθουν στο ζήτημα σε 15 μέρες.

Μισέλ: «Έτοιμοι να κάνουμε το παν»

"Συζητήσαμε όλες τις πιθανότητες και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το παν για να βρούμε τη σωστή λύση” δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή των εννέα, ενώ εξήγησε ότι η σχετική εργασία έχει ανατεθεί πλέον στο Eurogroup για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

“Στο παρόν στάδιο καλούμε την Ευρωομάδα να μας υποβάλει προτάσεις εντός δύο εβδομάδων. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον πρωτοφανή χαρακτήρα του κλυδωνισμού που έχει προκαλέσει η νόσος Covid-19 σε όλες τις χώρες μας και η αντίδρασή μας θα ενταθεί, όπως αρμόζει, με περαιτέρω δράση χωρίς αποκλεισμούς, αναλόγως των εξελίξεων, προκειμένου να δοθεί ολοκληρωμένη απάντηση” αναφέρει η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών.

Αντίδραση Ιταλίας - Ισπανίας

Η συμφωνία στο εν λόγω κείμενο ήρθε ύστερα από απειλές της Ιταλίας ότι δεν θα προσυπογράψει το κοινό ανακοινωθέν αν οι υπόλοιπες χώρες δεν λάμβαναν υπόψη τους το αίτημά της για πιο φιλόδοξη δράση. «Στόχος είναι να αντιδράσουμε με ριζοσπαστικά και πραγματικά επαρκή οικονομικά μέσα σ’ έναν πόλεμο τον οποίο πρέπει να διεξαγάγουμε από κοινού προκειμένου να κερδίσουμε το συντομότερο δυνατόν» υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Συγκεκριμένα Ιταλία και η Ισπανία αξίωσαν μια «ισχυρή και επαρκή» οικονομική αντίδραση από τις 27 χώρες - μέλη της Ε.Ε. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ευρωομόλογο ούτε όμως και στη δυνατότητα δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Αρνητικοί Μέρκελ - Ρούτε

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε το χαρακτήρισε συμβιβασμό με τον "χαμηλότερο κοινό παρονομαστή". "Το κείμενο είναι λίγο ρηχό, αλλά είναι το καλύτερο που μπορούμε να επιτύχουμε" είπε.

«Γνωρίζετε τις επιστολές ορισμένων κρατών - μελών που έχουν φανταστεί ή φαντάζονται κορωνο-ομόλογα» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά μετά τη συζήτηση των ηγετών.

"Είπαμε, τόσο από τη γερμανική όσο και από τις άλλες πλευρές ότι αυτό δεν είναι... η άποψη όλων των χωρών της Ε.Ε.” πρόσθεσε κατηγορηματικά, ενώ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ξεκάθαρα “αντίθετος” με αυτό, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν μπορεί να σκεφτεί “ποιες συνθήκες θα άλλαζαν αυτή τη γνώμη”.

Δείχνουν ESM...

Προσφέροντας μια εναλλακτική λύση η Μέρκελ εξέφρασε την άποψη ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) "είναι το κατάλληλο εργαλείο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας».

Σημειώνεται ότι, πέρα από το ευρωομόλογο, στο τραπέζι είναι ο δανεισμός των χωρών της Ευρωζώνης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μέσω πιστωτικών γραμμών. Ωστόσο οι χώρες του Νότου -και όχι μόνο- δεν θέλουν σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα να συνοδευτούν από προϋποθέσεις ανάλογες των μνημονιακών υποχρεώσεων, κάτι που, κυρίως η Ολλανδία, υποστηρίζει ως αναγκαιότητα.

Ξαναμιλάνε για μεταρρυθμίσεις

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είχε προκαλέσει λέγοντας ότι οι χώρες του Νότου δεν είχαν προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και γι’ αυτό δεν έχουν δημοσιονομικό χώρο.

“Αυτή η επαναλαμβανόμενη μικροπρέπεια απειλεί το μέλλον της Ε.Ε.” προειδοποίησε προχθές ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είναι ανάμεσα στους εννέα ηγέτες που ζήτησαν πιο ριζοσπαστικά μέτρα από την Ε.Ε.

Σασόλι: Εγωιστική, κοντόφθαλμη στάση

Κριτική στους ηγέτες άσκησε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι σημειώνοντας ότι περίμενε “μια ισχυρότερη ανάληψη ευθύνης” από αυτούς.

“Έχουμε τώρα δύο εβδομάδες να δουλέψουμε για να βρούμε νέες απαντήσεις, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ελπίζουμε ότι οι επιφυλάξεις κάποιων θα αρθούν” είπε, τονίζοντας την ανάγκη καταπολέμησης της “κοντόφθαλμης” και “εγωιστικής” στάσης ορισμένων κυβερνήσεων.

“Η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από εθνικές κυβερνήσεις. Οι χώρες πρέπει να μπορούν να δαπανήσουν ό, τι είναι αναγκαίο να δαπανήσουν. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε ένα κοινό εργαλείο για να εγγυηθούμε το χρέος” υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL