Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΠΝΠ / "Όχι" από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αναστολή κατάθεσης αιτήσεων ασύλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΠΝΠ / "Όχι" από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αναστολή κατάθεσης αιτήσεων ασύλου

«Δεν μπορεί να απαντάς σε μία παρανομία με μία δεύτερη παρανομία» υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απορρίπτοντας την αναστολή κατάθεσης αιτήσεων ασύλου στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση μετά την ένταση με την Τουρκία στον Έβρο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως ο ισχυρισμός του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο είναι λανθασμένη.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. εμφανίστηκε με δύο «γραμμές», καθώς ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, ενώ ο Γιώργος Καμίνης εκτίμησε ότι η κυβερνητική απόφαση δεν έχει νομικό έρεισμα.

«Αυτή τη στιγμή η χώρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο» ξεκαθάρισε ο Δ. Τζανακόπουλος σχετικά με την αναστολή της κατάθεσης αιτήσεων ασύλου. Σε σχέση με τις επιτάξεις για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών παρατήρησε ότι αποτελεί «ακραία πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να διαχειριστεί ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε στον εαυτό της.

Γ. Μουζάλας: Η κυβέρνηση θέλει να ικανοποιήσει το ακροδεξιό κοινό

Για προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχωρίσει τους Έλληνες και να ικανοποιήσει το ακροδεξιό κοινό της έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας εκτιμώντας ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα αποδειχθούν αναποτελεσματικές, ιδιαίτερα στο ζήτημα των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται ασύλου. Τόνισε ότι για πρώτη φορά η αναστολή αιτήσεων ασύλου συνοδεύεται από επιστροφή των εισερχομένων, ενώ πρώτη φορά οδηγούνται σε κλειστά κέντρα κράτησης και οικογένειες κι ασυνόδευτα ανήλικα.

Επί ΣΥΡΙΖΑ φύλαγαν Στεφανής - Τσουβάλας...

Απαντώντας στον ισχυρισμό της κυβέρνησης για μη φύλαξη των συνόρων επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Μουζάλας θύμισε ότι την εποχή εκείνη τη σχετική ευθύνη είχαν ο Αλκιβιάδης Στεφανής ως αρχηγός ΓΕΣ και ο Κώστας Τσουβάλας ως αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., και οι δυο τους αξιωματούχοι της σημερινής κυβέρνησης.

Διχογνωμία στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο Αν. Λοβέρδος και ο Γ. Καμίνης είχαν δημόσια διαφωνία για τη νομιμότητα της απόφασης της κυβέρνησης για την αναστολή κατάθεσης αιτήσεων ασύλου, αν και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που υπερψήφισε τη σχετική διάταξη.

Ο Αν. Λοβέρδος ισχυρίστηκε ότι πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Ισπανία για απώθηση προσφύγων νομιμοποιεί την κυβερνητική επιλογή, ενώ άνοιξε ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Γενεύης και προσαρμογής της στη σημερινή πραγματικότητα. Ο Γ. Καμίνης παρατήρησε ότι όσο ισχύει η Συνθήκη της Γενεύης η κυβέρνηση οφείλει να την εφαρμόζει.

Ο Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε τη θέση του Γ. Καμίνη, ενώ επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει αν η ενέργεια της Ισπανίας ήταν σύμφωνη με το ευρωπαϊκό Δίκαιο, καθώς δεν έχει αρμοδιότητα να κρίνει τις παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών.

Ν. Μηταράκης: Δεν κινδυνεύουν στην Τουρκία

Ο Ν. Μηταράκης διατύπωσε τον νομικό ισχυρισμό ότι όσοι προσπάθησαν να παραβιάσουν τα σύνορα στον Έβρο δεν ήταν μεμονωμένοι πρόσφυγες, αλλά υποστηρίζονταν από την Τουρκία και «κατά συνέπεια δεν κινδυνεύουν σε αυτήν».

Υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος του 2020 στα νησιά θα βρίσκονται κάτω από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες λόγω της υποτιθέμενης αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων και της ταχύτερης εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Ακόμη δικαιολόγησε την επιλογή της επίταξης για τα κλειστά κέντρα με την επίκληση της εγγύτητας των δημόσιων γαιών στις κατοικημένες περιοχές.

Παραδοχή Γ. Κουμουτσάκου

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος παραδέχτηκε ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού τον είχε απειλήσει ανοικτά με συντονισμένη αποστολή προσφύγων και μεταναστών. «Μου είπε ότι θα σας στείλω 50.000 την Κυριακή και 70.000 τη Δευτέρα. Τότε τι θα κάνουν;» μετέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Κουμουτσάκος.

Σπήλιος Λιβανός: Κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα η απόρριψη του ευρωομολόγου

«Δεν είναι απλό λάθος, είναι κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα» τόνισε σε υψηλούς τόνους στη Βουλή ο Σπήλιος Λιβανός επικρίνοντας την απόρριψη από τη Γερμανία της λύσης του ευρωομόλογου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. εκτίμησε ότι κάποιοι δεν έμαθαν τίποτα από την κρίση του 2008 και μίλησε για μια «ηθικοπλαστική και 'προτεσταντική' προσέγγιση της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής», η οποία τα προηγούμενα χρόνια «χτύπησε καίρια τον πυρήνα της Ευρώπης ρίχνοντας νερό στον μύλο του λαϊκισμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL