Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Αδικη εξαίρεση επιχειρήσεων από μέτρα στήριξης λόγω ΚΑΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Αδικη εξαίρεση επιχειρήσεων από μέτρα στήριξης λόγω ΚΑΔ

«Σύμφωνα με τις  αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών Α.1053/2020  και Α.1054/2020  που προβλέπουν μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις (παράταση πληρωμών οφειλών σε ΔΟΥ και ΦΠΑ) που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, τίθεται ως προϋπόθεση να έχουν στις 20/03/2020 ενεργό, κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) τους αναφερόμενους στο συνημμένο πίνακα», τονίζουν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρή ερώητσή τους προς τον υπουργό Οικονομικών.

Οι ίδιοι σημειώνουν ωστόσο ότι «σε πολλές περιπτώσεις ο κύριος ΚΑΔ μιας επιχείρισης μπορεί να εξαιρείται από τις δραστηριότητες που επωφελούνται αλλά οι δευτερεύοντες ΚΑΔ της ίδιας επιχείρησης να εμπίπτουν. Η εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης σίγουρα επιβάλλεται να γίνει και για τις δευτερεύουσες δραστηριότητες, όμως οι επιχειρήσεις αυτές δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης. Η εξαίρεση αυτών των επιχειρήσεων από τα μέτρα στήριξης δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στη επιβίωση τους».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι «η σημερινή επιχειρηματικότητα έχει πολλαπλές δραστηριότητες, και πολλές φορές επεκτείνεται σε διαφορετικούς τομείς, διατηρώντας συνήθως τον ΚΑΔ της αρχικής επαγγελματικής ενασχόλησης και αναπτύσσοντας δευτερεύοντες. Είναι μάλιστα πολύ συνηθισμένο, οι δευτερεύουσες δραστηριότητες, ως νεώτερες, να είναι πολύ σημαντικότερες από την αρχική, τόσο από άποψη τζίρου όσο και απασχόλησης.

» Επειδή το πρόβλημα είναι ζήτημα επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις με δευτερεύοντες ΚΑΔ που πλήττονται από την πανδημία.

» Επειδή είναι απόλυτη ανάγκη να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης όλες οι επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή έχουν μεγάλη πτώση τζίρου.

» Επειδή το συγκεκριμένο πρόβλημα αναδεικνύει πως το εύρος των επιχειρήσεων που χρειάζονται στήριξη είναι πολύ μεγαλύτερο και καλύπτει σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

» Ερωτάται ο κ. Υπουργός αν προτίθεται να αλλάξει την διατύπωση των Αποφάσεων  Α.1053/2020  και Α.1054/2020 ώστε να επωφελούνται των αναστολών πληρωμών και οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές  στους δευτερεύοντες ΚΑΔ ενώ ο κύριος ΚΑΔ δεν περιλαμβάνεται;»

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Θραψανιώτης Μανόλης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Κατρούγκαλος Γιώργος

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Θάνος

Παππάς Νίκος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL