Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ: / Ατομική ευθύνη, συνεργασία, αλληλεγγύη ο νέος πατριωτισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ: / Ατομική ευθύνη, συνεργασία, αλληλεγγύη ο νέος πατριωτισμός

Χωρίς παρέλαση για πρώτη φορά στην Ιστορία έγινε ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου. Οι εκδηλώσεις ήταν λιτές και σύντομες. Στον Άγνωστο Στρατιώτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι παρουσία των πολιτικών αρχηγών (απουσίαζαν οι Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης), ενώ πάνω από την πλατεία Συντάγματος πραγματοποιήθηκε διέλευση τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000/-5 της Πολεμικής Αεροπορίας και έξι ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού.

Παράλληλα, πιλότος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζεύς» της Π.Α. απηύθυνε εμψυχωτικό μήνυμα προς τους πολίτες κατά τη διάρκεια της πτήσης του: «Ελληνίδες, Έλληνες. Όλοι μαζί ενωμένοι να συνεχίσουμε να δίνουμε νόημα στις θυσίες των προγόνων μας. Στα 199 χρόνια από την επανάσταση του 1821 που τιμούμε σήμερα η Ελλάδα είχε πολλές ένδοξες στιγμές, αλλά αντιμετώπισε και πολλές δυσκολίες. Πάντα έβγαινε πιο δυνατή. Αυτό θα γίνει και τώρα. Χρόνια πολλά σε όλους μας! Χρόνια πολλά Ελλάδα!» είπε.

Στον Έβρο, πάνω από το Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές, πραγματοποιήθηκε απόδοση τιμών από τη φρουρά στη σημαία, ενώ ζεύγος μαχητικών F-16 της Π.Α. πραγματοποίησε διέλευση. Τα μαχητικά πέταξαν πάνω από Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο, Λέσβο και Χίο. Διελεύσεις από ζεύγη μαχητικών F-16 έγιναν την ίδια ώρα πάνω από Μακεδονία, Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Σάμο, Ψαρά, Κάλυμνο, Πάτμο.

«Με γεμίζει ελπίδα ότι συνεννοούνται τα πολιτικά κόμματα»

Στο Σύνταγμα οι συζητήσεις ήταν λιγοστές ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς και οι αποστάσεις μεγάλες λόγω του κορωνοϊού. Η υγειονομική κρίση ήταν το αντικείμενο και των συζητήσεων και των διαγγελμάτων της Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών. Στο πρώτο της μήνυμα προς το έθνος, η Κ. Σακελλαροπούλου συνδύασε την αλληλεγγύη (στην οποία αναφέρθηκε δύο φορές) με την ατομική ευθύνη, την οποία αναδεικνύει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του νέου πατριωτισμού. «Η ατομική ευθύνη, η συνεργασία και η αλληλεγγύη βρίσκονται στην καρδιά του νέου πατριωτισμού που έχουμε ανάγκη» ανέφερε και δήλωσε ότι «με γεμίζουν ελπίδα η επιστημονική επάρκεια, το ήθος, η αποτελεσματικότητα και η πειθώ του επικεφαλής των αρμόδιων επιστημόνων του υπουργείου Υγείας. Με γεμίζει επίσης ελπίδα το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα συνεννοούνται και ομονοούν για την αντιμετώπιση του κοινού εχθρού».

Δεν μίλησε για το προσφυγικό δράμα

«Μας κάνουν να νιώθουμε περήφανοι οι ήρωες της όλο και πιο δύσκολης καθημερινότητας που βιώνει η χώρα: οι Ένοπλες Δυνάμεις που προστατεύουν τα σύνορά μας από την επιθετικότητα της Τουρκίας, τα σώματα ασφαλείας που επαγρυπνούν, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού, οι εργαζόμενοι που καλύπτουν τις καθημερινές μας ανάγκες, όσοι ανώνυμα προσφέρουν χωρίς να προσδοκούν όφελος ή αναγνώριση» είπε η Κ. Σακελλαροπούλου χωρίς να αναφερθεί στο προσφυγικό δράμα.

Ακόμη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την επόμενη ημέρα της κρίσης. «Καταλαβαίνω ότι υπάρχει φόβος. Τόσο για τις ζωές και την υγεία μας όσο και για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Δεν θα τον αφήσουμε να μας κυριεύσει» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η κρίση θα περάσει. Και από την πρώτη στιγμή της επόμενης μέρας όλοι θα συνδράμουμε σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Σχέδιο που θα κινητοποιήσει το πολιτικό σύστημα, την κοινωνία των πολιτών και τις παραγωγικές δυνάμεις του ελληνισμού εντός και εκτός συνόρων».

Επικαιροποιημένα μηνύματα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του υποστήριξε ότι «οι οπλαρχηγοί και πυρπολητές του καιρού μας είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές»...

«Το ’21 μας διδάσκει ότι ένας μικρός λαός, όταν είναι ενωμένος και δεν είναι προβλέψιμος και πειθήνιος, κερδίζει αυτά που δικαιούται. Μας θυμίζει, τέλος, ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η πατρίδα μας, αλλά και οι αξίες μας. Και ότι το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην αρχή της αλληλεγγύης, την τουρκική προκλητικότητα και την προσφυγική κρίση, ενώ προειδοποίησε και για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Για τον μονόδρομο της ενότητας και της ομοψυχίας μίλησε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά, ενώ ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ότι χρειάζεται «ομοψυχία του λαού απέναντι στις πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του».

«Να θυμόμαστε τα προαπαιτούμενα μιας Ελλάδας που δεν υποτάσσεται» υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

ΚΚΕ: Μόνιμες προσλήψεις γιατρών τώρα

«Να διοριστεί σε μόνιμες θέσεις το σύνολο των γιατρών που είχε θέσει υποψηφιότητα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας» ζήτησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καλώντας την κυβέρνηση «να κάνει άμεσα πράξη» το σχετικό αίτημα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Οι γιατροί αυτοί υπολογίζονται σε 2.000 - 3.000, με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ να παρατηρεί ότι «μια τόσο κρίσιμη στιγμή μένουν παροπλισμένοι».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για την αναμονή ολοκλήρωσης των κρίσεων. Πρόκειται για ιατρικό δυναμικό έμπειρο, με τίτλο ειδικότητας, το οποίο μπορεί άμεσα να ριχθεί στη μάχη».

Ο Δ. Κουτσούμπας επανέλαβε το αίτημα του ΚΚΕ για «άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα» της Υγείας ώστε τα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και τα εργαστήρια των ιδιωτικών κλινικών να τεθούν στη διάθεση του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παράλληλα, τα στελέχη του ΚΚΕ στις δημόσιες παρεμβάσεις τους προειδοποιούν ότι δεν πρέπει η πανδημία να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL