Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ Ο ΛΥΚΟΣ ΧΑΙΡΕΤΑΙ / Η Τουρκία χαράζει μονομερώς τα σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ Ο ΛΥΚΟΣ ΧΑΙΡΕΤΑΙ / Η Τουρκία χαράζει μονομερώς τα σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο

Πριν ξημερώσει η 25η Μαρτίου έγινε γνωστό ότι μέσα στην αναμπουμπούλα της κορωνοκρίσης η Τουρκία αποφάσισε να καταθέσει “πακέτο” στον ΟΗΕ τις γεωγραφικές συντεταγμένες για την περιοχή που θεωρεί ότι είναι δική της επικράτεια στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην επιστολή του της 18ης Μαρτίου ο Τούρκος πρεσβευτής στον ΟΗΕ μιλάει για τα «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας», όπως τα εννοεί η Άγκυρα. Και σε σχέση με την Κύπρο (την οποία δεν αναγνωρίζει) και με τη “μέση γραμμή” μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας και με τα όσα προκύπτουν από την -άκυρη και παράνομη, όπως έχει ξεκαθαρίσει η ελληνική πλευρά και το αποδέχονται οι περισσότεροι εταίροι μας- συμφωνία με τη Λιβύη.

Με αυτές τις συντεταγμένες η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τέσσερα ελληνικά νησιά δεν έχουν ΑΟΖ, συνεπώς παραβιάζει απροκάλυπτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ καταπατά κατάφωρα και την κυπριακή ΑΟΖ.

Επισήμως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμη στην τουρκική πρόκληση. Τις προηγούμενες μέρες η πρεσβευτής της Ελλάδας στον ΟΗΕ είχε απαντήσει στην κατάθεση των συντεταγμένων στην οποία είχε προχωρήσει η Άγκυρα στις 13 Νοεμβρίου 2019 -που σχετιζόταν μόνο με τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

Είναι προφανές ότι συντόμως θα στείλει και άλλη απαντητική επιστολή στην ίδια λογική. Ότι δηλαδή η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές διεκδικήσεις “εν τω συνόλω τους”, όπως και τις αυθαίρετες συντεταγμένες που έχουν προσαρτηθεί στην (τουρκική) επιστολή, που παράνομα ορίζει τα εξωτερικά όρια της διεκδικούμενης από την Τουρκία υφαλοκρηπίδας, κατά πλήρη παράβαση του Διεθνούς Δικαίου Της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μια πρώτη γεύση έδωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζοντας τα τουρκικά επιχειρήματα “ψευδεπίγραφα και ανυπόστατα” και καταγγέλλοντας την Τουρκία ότι “επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση”.

Επισημαίνει ότι “για πολλοστή φορά” η Τουρκία επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος - μέλος της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, να μην αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, “συνεχίζει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο ως ακρογωνιαίο λίθο ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο”.

Και καταλήγει: “Επαναλαμβάνουμε ότι η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως”.

ΣΥΡΙΖΑ: Σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα τώρα!

Το ερώτημα που εγείρεται από την ανακοίνωση είναι τι σημαίνει αυτό το “απαντάται καταλλήλως”. Κι αυτό διότι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι ότι η Τουρκία έχει καταθέσει συντεταγμένες στον ΟΗΕ και η Ελλάδα απαντά λέγοντας ότι αυτές δεν ισχύουν βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Θα ήταν η λύση να καταθέσει και η Ελλάδα τις δικές της συντεταγμένες μονομερώς; Η κυβέρνηση φαίνεται ότι για την ώρα δεν έχει αποφασίσει -άλλωστε δεν φημίζεται για τη... δυναμική εξωτερική πολιτική της.

Εν προκειμένω, βέβαια, η απόφαση δεν είναι καθόλου εύκολη και, μέχρι να ληφθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι απαιτείται να εμπλέκει η Αθήνα στην υπόθεση την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλεί επομένως τον πρωθυπουργό να το κάνει μετ’ επιτάσεως σήμερα, στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με έμφαση το απαιτεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτηρίζει “απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα” τη μονομερή κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία που καλύπτουν προκλητικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

“Η κυβέρνηση”, συνεχίζει ο Τσίπρας, “οφείλει επιτέλους να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσει την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία για ενέργειες εταιρειών της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία ότι ώς εδώ και μη παρέκει”.

Τα δυτικά Βαλκάνια και η αδράνεια της κυβέρνησης

Πάντως, στη σκιά της κορωνοκρίσης, ακούσαμε και μια καλή είδηση από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. την Τρίτη. Οι υπουργοί Εξωτερικών των “27” συνιστούν στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Έτσι “αποκαθίσταται ένα μεγάλο λάθος”, όπως επισήμανε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (sic!). Ένα λάθος για το οποίο ευθύνονταν πρωτίστως ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν και η Ολλανδία, που είχαν βάλει βέτο στην έναρξη διαπραγματεύσεων το φθινόπωρο παρά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ωστόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τότε που ανέλαβε τα έχει αφήσει όλα στον αυτόματο πιλότο. Θεωρώντας ότι αρκεί η Συμφωνία των Πρεσπών -αυτή η “προδοσία” του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία πολέμησε αγρίως προεκλογικά για να τη χαιρετήσει σιωπηλά στη συνέχεια- για να δρομολογηθούν οι εξελίξεις που επιθυμεί η χώρα μας στα Δυτικά Βαλκάνια. Έτσι ούτε με την υλοποίηση της Συμφωνίας ασχολήθηκε ούτε με τα ανοιχτά ζητήματα που έχει η χώρα με την Αλβανία.

Όπως επισημαίνει ο Κατρούγκαλος, “αντί εδώ και οκτώ μήνες η κυβέρνηση να πιάσει το νήμα της διαπραγμάτευσης με την Αλβανία από εκεί που το άφησε η προηγούμενη και να κλείσει αυτά τα ζητήματα με τη στήριξη της Ε.Ε., σήμερα η Ελλάδα δίνει το πράσινο φως για έναρξη διαπραγματεύσεων αρκούμενη στη διαβεβαίωση ότι η Αλβανία οφείλει ‘να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο’ σε σχέση με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, τον περιουσιακό νόμο και την απογραφή, για να υιοθετηθεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο”.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αδράνησε στη λογική "βλέποντας και κάνοντας". Και θεωρεί ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να “παγώνει” τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, ενδεχομένως και εις βάρος των συμφερόντων της χώρας -ενώ θα έπρεπε να είχε κάνει την προεργασία εγκαίρως.

Σύμφωνα με τον Κατρούγκαλο, “προτεραιότητες για την ελληνική εξωτερική πολιτική οφείλουν να είναι η ελληνοαλβανική συνεργασία και η ενεργή στήριξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας”, πλην όμως, τουλάχιστον σ’ αυτό το πλαίσιο “ο ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί ώστε η κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν”.

Ενδιαφέρον έχει ότι και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπογραμμίζει πως η -καλοδεχούμενη- έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν αποτελεί λευκή επιταγή:

“Οι σχέσεις καλής γειτονίας, η υλοποίηση των συμφωνιών, ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής ομογένειας είναι ζητήματα που οφείλουν να αποτελούν κομμάτι της διαπραγματευτικής ατζέντας του πρωθυπουργού στην προσεχή σύνοδο κορυφής που καλείται να επικυρώσει την απόφαση. Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει και πάλι στροφή 180 μοιρών” αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL