Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
ΤΗΛΕΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ε.Ε. / Προτεραιότητα ο επαναπατρισμός των Ευρωπαίων πολιτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΗΛΕΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ε.Ε. / Προτεραιότητα ο επαναπατρισμός των Ευρωπαίων πολιτών

Όλα τα έχει αλλάξει η επιδημία -και πολλά από αυτά που δεν σχετίζονται άμεσα με τη διαχείριση της κορωνοκρίσης έχουν μείνει πίσω. Έτσι χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άτυπη τηλεδιάσκεψή τους ασχολήθηκαν πρωτίστως με τον επαναπατρισμό των Ευρωπαίων πολιτών από άλλες ηπείρους, καθώς πολλά αεροδρόμια στον κόσμο έχουν κλείσει, ενώ και τα τακτικά δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών έχουν ακυρωθεί.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των “27”, λοιπόν, διαβεβαίωσαν ο ένας τον άλλο (ή η μία την άλλη) ότι θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού όσων επιθυμούν να επιστρέψουν στο ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ δεν παρέλειψαν, όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, να “επιβεβαιώσουν την πλήρη επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών προκειμένου η Ευρώπη να ξεπεράσει την πρόκληση που αντιμετωπίζει και να βγει από αυτήν ακόμη πιο ισχυρή, ακόμη πιο ενωμένη”.

Είναι αμφίβολο εάν το πιστεύουν και οι ίδιοι αυτό το περί αλληλεγγύης, καθώς οι πρώτες αντιδράσεις πολλών κρατών - μελών ήταν να κλείσουν τα εσωτερικά σύνορα και να απαγορεύσουν εξαγωγές νοσοκομειακού υλικού. Ευτυχώς, τις τελευταίες μέρες, πολλά κράτη ήραν αυτές τις απαγορεύσεις, ενώ με δραματική καθυστέρηση άρχισαν να δείχνουν και λίγη αλληλεγγύη στη βαθύτατα πληγωμένη Ιταλία -σαφώς λιγότερη απ’ όση δείχνει η μακρινή Κίνα.

Συζήτηση για Τουρκία - προσφυγικό

Πέραν των επαναπατρισμών, οι “27” προσπάθησαν να ψηλαφήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στη γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο και την Ευρώπη, ενώ υπό την ελληνική πίεση συζητήθηκε, όπως τόνισε ο Δένδιας, και η συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία προκειμένου να εκβιάσει την Ευρώπη, ώστε να αποκομίσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι “ανάλογες απειλές, που συνοδεύονται μάλιστα από διασπορά ψευδών ειδήσεων, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από κανέναν”. Ο όρος που βάζει η Αθήνα, πριν συζητηθεί οποιαδήποτε επιπλέον οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα για το προσφυγικό, είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας του Μαρτίου 2016.

“Ειρήνη” για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν την πορεία σύστασης και ανάπτυξης της νέας επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (“Ειρήνη” θα ονομάζεται, στην ονοματοδοσία η Ε.Ε. είναι... μανούλα) για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Η Αθήνα θέλει η νέα επιχείρηση να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν και είναι έτοιμη να συνεισφέρει τόσο με πλωτά όσο και με εναέρια μέσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL