Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
SOS από τους κρατούμενους στις φυλακές Διαβατών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

SOS από τους κρατούμενους στις φυλακές Διαβατών

Θεσσαλονίκη. Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι κρατούμενοι στις φυλακές Διαβατών της Θεσσαλονίκης ζητώντας από το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει αμέσως στην αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού ιδρύματος καθώς ο φόβος μετάδοσης του νέου κορωνοϊού είναι μεγάλος ανάμεσα στους στοιβαγμένους έγκλειστους.

Με υπόμνημά τους προς τον αρμόδιο υπουργό προτείνουν την άμεση άρση κρατήσεων των συγκρατουμένων τους που εκτίουν εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης, δηλαδή μέχρι πέντε έτη φυλάκιση, και αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες λόγω θεμάτων υγείας και μπορεί να αποτελέσουν, όπως σημειώνουν, «εστίες μόλυνσης και διάδοσης του ιού».

«Ζητούμε να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Ιταλίας και να προταχθεί η αποφυλάκιση αυτών που εκτίουν ποινές φυλάκισης που είναι χαμηλής επικινδυνότητας και ούτως ή άλλως οι ποινές τους είναι πληρωτέες και εξαγοράσιμες. Δηλαδή ο λόγος για τον οποίο κρατούνται οι άνθρωποι αυτοί είναι οικονομικός, διότι δεν μπορούν να πληρώσουν τις ποινές τους.

Στην παρούσα συγκυρία είναι άδικο και επιβαρύνει το σύνολο των κρατουμένων το να κρατούνται οι άνθρωποι αυτοί και να αυξάνουν δραματικά τον αριθμό των κρατουμένων σε κάθε κελί. Σημειωτέον ότι, λόγω της διακοπής της λειτουργίας των δικαστηρίων, δεν γίνεται ούτε μετατροπή σε κοινωφελή εργασία ούτε σε δοσοποίηση» αναγράφεται, μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα για την πρώτη ομάδα κρατουμένων.

Άμεσα μέτρα για τους κρατούμενους ασθενείς

Για τις ευπαθείς ομάδες κρατουμένων αναφέρουν ότι «ως γνωστόν, είναι πιο ευάλωτες λόγω του αδύναμου ανοσοποιητικού τους στο να νοσήσουν και να διαδώσουν τον ιό στους υπολοίπους. Οι ζωές των ανθρώπων με ουσιώδη θέματα υγείας είναι σε άμεσο κίνδυνο υπό τις γνωστές συνθήκες κρατήσεως.

Πρέπει να ληφθούν μέτρα και οι ασθενείς κρατούμενοι που έχουν θέματα υγείας τέτοια που τους κατατάσσουν στις ‘ευπαθείς’ ομάδες να εξέλθουν από τις φυλακές αμέσως, όχι μόνο διότι κινδυνεύει η δική τους ζωή, αλλά και διότι με τον συγχρωτισμό με άλλους κρατούμενους και λόγω του έντονου συνωστισμού θα μεταδώσουν σε όλους μας το νόσημα».

Στις φυλακές την προηγούμενη εβδομάδα έγινε απολύμανση στους χώρους της διοίκησης, στους διαδρόμους και στην αίθουσα επισκεπτηρίου, ενώ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εντός των επόμενων ημερών θα γίνει απολύμανση στα κελιά. Ωστόσο δεν είναι μόνον οι κρατούμενοι που ανησυχούν στις φυλακές Διαβατών. Και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν κρύβουν την αγωνία τους, αφού οι συνθήκες στο σωφρονιστικό ίδρυμα είναι δύσκολες.

Συμμορφώθηκαν με τα μέτρα οι Θεσσαλονικείς

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης μετακινήσεων φαίνεται οι πολίτες να το ακολούθησαν τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στις άλλες περιφερειακές ενότητες του βορειοελλαδικού χώρου, ενώ σύμμαχος στο κίνημα «Μένουμε σπίτι» ήταν και η κακοκαιρία που επικράτησε στις περισσότερες περιοχές. Ελάχιστος κόσμος κυκλοφορούσε στους δρόμους, σχεδόν άδεια ήταν και τα καταστήματα τροφίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση στα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης ήταν ελάχιστη και την περασμένη Κυριακή, ενώ αυξήθηκε κάπως όταν άρχισε να κυκλοφορεί παντού ότι έρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων.

ΕΥΑΘ: Όχι γάντια και μάσκες στις τουαλέτες

Στο μεταξύ η ΕΥΑΘ με χθεσινή ανακοίνωσή της ζητάει από τους πολίτες να μη ρίχνουν στις τουαλέτες τους τα πλαστικά γάντια, τις μάσκες και τα απολυμαντικά μαντηλάκια που χρησιμοποιούν ως μέσα προφύλαξης για τον κορωνοϊό, διότι «τα προϊόντα αυτά δεν διασπώνται και, σε συνδυασμό με λίπη και λάδια, μπορεί να προκαλέσουν εμφράξεις στις σωληνώσεις, τα αντλιοστάσια και τις εγκαταστάσεις αποχέτευσης, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία η εταιρεία λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων της».

Πέρα από τις τουαλέτες των σπιτιών, δυστυχώς ορισμένοι πετάνε μάσκες και πλαστικά γάντια μίας χρήσης σε δρόμους και πεζοδρόμια μη ακολουθώντας τις οδηγίες για την απόρριψη αυτών των ειδών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL