Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕΛΕΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ / Στον δρόμο που... έκλεισε η Ιταλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕΛΕΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ / Στον δρόμο που... έκλεισε η Ιταλία

«Κόκκινο» στις μετακινήσεις των πολιτών -βαδίζοντας στα πρότυπα της Ιταλίας- σχεδιάζει να ανάψει το Μέγαρο Μαξίμου αν η «κοινωνία» αυτό το σαββατοκύριακο δεν ακολουθήσει τις συστάσεις των ειδικών. Την προσπάθεια γενικευμένης «ενοχοποίησης» -ενόψει νέων περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία- είχε ξεκινήσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σημειώνοντας ότι «αν η κοινωνία επιδείξει αντικοινωνική συμπεριφορά, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο». «Χείρα βοηθείας» στην εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τις εκκλησίες έδωσε ο αρχιεπίσκοπος.

Πρώτα “όχι”, μετά… “κοινωνική ευθύνη”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει ήδη κάνει αποδεκτές τις εισηγήσεις «για γενικευμένη απαγόρευση της κυκλοφορίας, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, σε περίπτωση που αυτό το διήμερο (σ.σ.: σήμερα και αύριο) διαπιστωθεί η ανεμελιά της κοινωνίας του προηγούμενου σαββατοκύριακου». Σημειώνεται ωστόσο ότι την περασμένη Δευτέρα, κι ενώ είχαν προηγηθεί οι εξορμήσεις σε πάρκα και παραλίες, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είχε αναφέρει στο briefing ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας».

Την «πόρτα» της λήψης νέων μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση άνοιξε «διάπλατα» ο πρωθυπουργός στο τελευταίο τηλεοπτικό του μήνυμα λέγοντας ότι «απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας». Σημείωσε δε ότι «το ερχόμενο σαββατοκύριακο είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις».

Ιερώνυμος: “Κάθε σπίτι και εκκλησία”

«Κάνουμε κάθε σπίτι και μία μικρή εκκλησία» είναι το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς τους πιστούς ενόψει της αυριανής ημέρας. Ο αρχιεπίσκοπος, -στον αντίποδα των σκοταδιστικών απόψεων που εξέφρασε μερίδα των ιεραρχών- αναφέρθηκε στους «επιστήμονες και ερευνητές που εργάζονται νυχθημερόν αναζητώντας αποτελεσματικές θεραπείες για το εμβόλιο που θα λυτρώσει την ανθρωπότητα από τον ιό». Υπενθυμίζεται ότι ο Στέλιος Πέτσας έχει ήδη δηλώσει ότι «είναι πιθανό να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες».

Περιορισμοί στην ακτοπλοΐα

Επιπλέον, από σήμερα τα ξημερώματα έχουν τεθεί σε ισχύ τα μέτρα για την ελαχιστοποίηση της μετακίνησης επιβατών. «Επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας ΜΟΝΟ των μόνιμων κατοίκων τους για τους απολύτως αναγκαίους λόγους και την τροφοδοσία των νησιών καθώς και για εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά» ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Περιορισμοί πτήσεων εξωτερικού

Τέλος, η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα «περιορισμού στη δυναμικότητα των αεροσκαφών, ιδίως από τις πτήσεις του εξωτερικού» όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανευθυνότητα ο συνωστισμός

“Ανευθυνότητα ο συνωστισμός σε εθνικές οδούς και λιμάνια” τόνισε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους πολίτες “να συμμορφωθούν με τους κανόνες” και την κυβέρνηση “να μην προκαταλαμβάνει εξελίξεις”. Μ' αυτόν τον συνωστισμό, επισημαίνει, “αντί να περιορίζεται, ελλοχεύει ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορωνοϊού”. “Η χώρα δεν βρίσκεται σε διακοπές, αλλά σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για το μέλλον της. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει με συνέπεια όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και όχι να προαναγγέλλει αποφάσεις που οδηγούν σε καταστάσεις πανικού”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL