Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
ΣΥΡΙΖΑ: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ / Ανακαλέστε άμεσα τα μέτρα, επιδοτούν γενικευμένες απολύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ / Ανακαλέστε άμεσα τα μέτρα, επιδοτούν γενικευμένες απολύσεις

Να ανακληθούν τα μέτρα που οδηγούν στο αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρήσεις ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους αρμόδιους τομεάρχες Εργασίας, Οικονομίας και Οικονομικών να υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν καταλαβαίνει το μέγεθος της ύφεσης και της ανεργίας, της καθίζησης εισοδημάτων και των λουκέτων.

“Κάνει καθαρό στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους ότι θα παρεμβαίνει μόνο εκ των υστέρων. Υποδεικνύει και διευκολύνει γρήγορες μαζικές απολύσεις. Αντί να προστατεύει τα εισοδήματα, την απασχόληση και την επιβίωση των επιχειρήσεων, διευκολύνει και επιδοτεί γενικευμένες απολύσεις” υπογραμμίζουν σε κοινή τους δήλωση η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ν. Παππάς και ο Ευ. Τσακαλώτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση προσπάθεια να κάνει την κρίση ευκαιρία, “διαλύοντας τα εργασιακά δικαιώματα και οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και κλείσιμο”. “Μετατρέπει το σύνολο των εργαζομένων της χώρας σε ανέργους με ένα έκτακτο επίδομα χαμηλότερο του βασικού μισθού και τις επιχειρήσεις σε επιχειρήσεις μηδενικού τζίρου” τονίζουν οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος καλώντας την κυβέρνηση να ανακαλέσει.

Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για οριζόντια μέτρα

Ταυτόχρονα, η αξιωματική αντιπολίτευση καταθέτει σαφή και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την ανάσχεση των επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία. “Χρειαζόμαστε γενναία οριζόντια μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις. Χρειαζόμαστε μέτρα στήριξης της εργασίας και όχι θεσμοθέτηση καθεστώτων διάλυσής της”, επισημαίνουν Αχτσιόγλου, Παππάς και Τσακαλώτος. Ειδικότερα τονίζεται:

1. Η επιλογή να δοθεί το δώρο Πάσχα με καθυστέρηση είναι αδιανόητη. Αφενός οι εργαζόμενοι πρέπει να το λάβουν άμεσα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των παγίων εξόδων τους συνεχίζει να υφίσταται. Αφετέρου, όταν βγούμε από αυτή την κρίση, οι επιχειρήσεις θα έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα. Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από την κυβέρνηση σε όλους τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

2. Η κυβέρνηση κάνει το σύνολο των ιδιωτικών υπαλλήλων της χώρας ανέργους με έκτακτο επίδομα των 533 ευρώ τον μήνα. Οφείλει να αναθεωρήσει άμεσα και να καλύψει το σύνολο του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται.

3. Οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έχουν ήδη γίνει πρέπει να ακυρωθούν τώρα ως παράνομες. Οι μισθοί των εργαζομένων των οποίων η επιχείρηση πλήττεται πρέπει να καταβάλλονται από το κράτος. Ταυτόχρονα, πρέπει να απαγορευθεί ρητά κάθε δυσμενής μετατροπή συμβάσεων εργασίας.

4. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες πρέπει να υπάρξει ειδικό μηνιαίο επίδομα, το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περυσινού καθαρού εισοδήματός τους, με ελάχιστο τον κατώτατο μισθό και μέγιστο ένα πλαφόν που θα ορίσει η κυβέρνηση.

5. Η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει άμεσα επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα.

6. Πρέπει να υπάρξει άμεσα αναστολή των ποινικών κυρώσεων για τη σφράγιση επιταγών και μετατροπή του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών σε 90 ημέρες και μη αναγγελία στον "Τειρεσία".

7. Η προστασία πρώτης κατοικίας και η αναστολή πλειστηριασμών οφείλουν να παραταθούν μέχρι το τέλος του έτους

8. Πρέπει να υπάρξει άμεση εκταμίευση άτοκων δανείων προς τις επιχειρήσεις

9. Πρέπει να προστατευθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων των οποίων τα ωράρια έχουν επεκταθεί (π.χ. σούπερ μάρκετ). Η κυβέρνηση, αντιθέτως, έχει αναστείλει τη δήλωση των υπερωριών τους, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων χωρίς προστασία.

Ενίσχυση μικρομεσαίων

Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν σειρά ερωτήσεων και προτάσεων για τη δίκαιη στήριξη της κοινωνίας. Χθες ο Τρ. Αλεξιάδης με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας ζητάει από την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων και ασφαλιστικών εισφορών σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες, τροποποιώντας τους νόμους που ψήφισε, ώστε να ενισχυθούν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί παραγωγοί, ιδιωτικοί υπάλληλοι που θα μείνουν χωρίς μισθό λόγω μέτρων και λοιπά φυσικά πρόσωπα καθώς και τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά

Με ερώτησή τους 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την ασφαλιστική ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα του συνόλου του προσωπικού της νοσηλευτικής υπηρεσίας του ΕΣΥ ανεξαρτήτως έτους πρόσληψης, καθώς και του προσωπικού του ΕΚΑΒ. Στην ερώτηση, που ήταν πρωτοβουλία του Β. Κόκκαλη και της Ν. Κασιμάτη, τονίζεται η ανάγκη η κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη διαχρονική προσφορά των εργαζόμενων στην Υγεία, ιδίως μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, καθώς “αναδεικνύονται μαζί με το ιατρικό προσωπικό σε στυλοβάτες της δημόσιας Υγείας”.

Σ. Φάμελλος: Νερό και ενέργεια για όλους

Να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην ενέργεια και στο νερό για όλους τους πολίτες ζήτησε από τον υπουργό Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος. Συγκεκριμένα, κάλεσε τον υπουργό να μη γίνει καμία διακοπή παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου την περίοδο που διανύουμε, να παγώσουν, το επόμενο διάστημα, οι οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων, ειδικά των πιο αδύναμων, καθώς και να μην πραγματοποιηθεί καμία αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης - αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, μέχρι το τέλος του 2020. “Διότι μαθαίνουμε ότι κάποιες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), την τελευταία εβδομάδα, λαμβάνουν αποφάσεις αύξησης των τιμολογίων ύδρευσης και αποχέτευσης κατά 17%” σημείωσε στον ΑΝΤ1.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL