Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝ.ΑΛΛ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ: / ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Στο πλαίσιο που θέσαμε, αν και με καθυστέρηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝ.ΑΛΛ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ: / ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Στο πλαίσιο που θέσαμε, αν και με καθυστέρηση

Προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και καθυστερημένα. Με αυτό το σκεπτικό αξιολογεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση. Ωστόσο της άσκησε κριτική διότι δεν ανακοίνωσε αναστολή των πλειστηριασμών, ενώ δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι, παρά τους κυβερνητικούς “πανηγυρισμούς” για τις αποφάσεις του Eurogroup, δεν τέθηκε καν, ούτε προφανώς αποφασίστηκε, χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Συγκεκριμένα ο Τομέας Οικονομικών του κόμματος σχολίασε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν κινούνται στο πλαίσιο που έθεσε το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αν και "υπήρξε βέβαια καθυστέρηση για αρκετά από αυτά". Τόνισε ότι ειδικά αυτά που αφορούν τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τους εργαζόμενους "πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και να συνοδευτούν από ελέγχους για τη σωστή εφαρμογή τους", καθώς ήδη υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις για την απασχόληση, όπως επισήμανε.

Σχετικά με τα μέτρα που αφορούν την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα ώστε να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, ενώ χρειάζεται να προχωρήσουν το ταχύτερο μέτρα για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.

“Δυστυχώς”, σημειώνει, “ο υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε σε συστάσεις προς τις τράπεζες αντί να ανακοινώσει την αναστολή των πλειστηριασμών και την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών. Καθώς και την επέκταση της αναστολής των δόσεων και για τα φυσικά πρόσωπα που είναι ενήμερα έως τις 31.12.2019".

Επιπλέον επέκρινε την κυβέρνηση διότι δεν έκανε “ούτε λόγο” για τους χιλιάδες δανειολήπτες που παλεύουν να ρυθμίσουν το δάνειό τους με τράπεζες και funds.

Μόνοι μας το βάρος

Ο Τομέας Οικονομικών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σχολιάζει ακόμη ότι “οι κυβερνητικοί ‘πανηγυρισμοί’ για τις αποφάσεις του Eurogroup δεν μπορούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι δεν τέθηκε ούτε αποφασίστηκε η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και ότι η κάθε χώρα θα σηκώσει κατά κύριο λόγο μόνη της το βάρος για την αντιμετώπιση της κρίσης, χωρίς καμία πρόνοια για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις".

Στο ίδιο πλαίσιο η Χαρ. Τρικούπη έσπευσε να επισημάνει την έλλειψη βούλησης της Ε.Ε. και την αδυναμία της να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Επισήμανε δηλαδή ότι, ενώ “η μεγάλη εικόνα όμως δείχνει ότι η Ευρώπη πρέπει να διδαχθεί από τα μαθήματα του 2008", συνεχίζει με το δόγμα “ο καθένας να κοιτά το σπίτι του”, το οποίο "θα οδηγήσει σε μια νέα πολιτική, οικονομική και κοινωνική διαίρεση".

Υπογράμμισε πιο συγκεκριμένα ότι “η επιβαρυμένη από τη δεκαετή ύφεση και το προσφυγικό Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να σηκώσει το βάρος" και ζήτησε από την κυβέρνηση να αφήσει τους “πανηγυρισμούς” και να διεκδικήσει χαλάρωση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και "μόνιμη μείωση των δρακόντειων πλεονασμάτων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL