Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ "ΜΠΑΖΟΥΚΑΣ" ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ / Ουραγός η Ελλάδα στα οικονομικά μέτρα στήριξης...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ "ΜΠΑΖΟΥΚΑΣ" ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ / Ουραγός η Ελλάδα στα οικονομικά μέτρα στήριξης...

Δημοσιονομικά “μπαζούκας” ετοιμάζονται να βγάλουν στο τραπέζι οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της Ε.Ε. κίνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, οι χώρες της Ε.Ε. που έχουν τα περισσότερα κρούσματα αλλά και βρίσκονται ακόμα εκτός των ορίων του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, “ανταγωνίζονται” για το ποια θα δώσει τα περισσότερα, μιλώντας μάλιστα, χωρίς ταμπού, ακόμα και για “εθνικοποιήσεις”. Εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα με το αναιμικό πακέτο των 3,8 δισ. που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αν συγκρίνει κανείς την Ελλάδα με την παραπλήσιου πληθυσμού και ΑΕΠ Πορτογαλία, με την τελευταία όμως να έχει λιγότερη από τη μισή ανεργία και τον ίδιο πάνω-κάτω αριθμό κρουσμάτων, θα διαπιστώσει ότι το πορτογαλικό οικονομικό πακέτο είναι 50% μεγαλύτερο, στα 9,2 δισ.

3 δισ. στον τουρισμό ρίχνει η Πορτογαλία

Ένα πακέτο ύψους 9,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των εργαζομένων και την παροχή ρευστότητας για τις εταιρείες που επηρεάζονται από το ξέσπασμα της πανδημίας κορωνοϊού ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η πορτογαλική κυβέρνηση.

Το πακέτο, που παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο και ο υπουργός Οικονομίας Πέδρο Σίζα Βιέιρα, προβλέπει 5,2 δισ. ευρώ δημοσιονομική τόνωση, 3 δισ. κρατικές εγγυήσεις για πιστώσεις και 1 δισ. που σχετίζεται με τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Λίγο πάνω από το μισό των 3 δισ. ευρώ πιστωτικών γραμμών θα διατεθεί για εταιρείες στους κλάδους του τουρισμού, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων. Το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί σε επιχειρήσεις όπως κλωστοϋφαντουργίες, βιοτεχνίες ενδυμάτων και κατεργασίας ξύλου. Επιπλέον ποσό 5,2 δισ. ευρώ είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα, όπως ευέλικτα χρονοδιαγράμματα πληρωμών φόρων και εισφορών ασφάλισης το δεύτερο τρίμηνο και μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου.

100 δισ. κρατικές εγγυήσεις πιστώσεων στην Ισπανία

Πακέτο δανείων, εγγυήσεων πιστώσεων και απευθείας οικονομικής βοήθειας ύψους 200 δισ. ευρώ ή 20% του ΑΕΠ της χώρας ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, που είναι η δεύτερη σε κρούσματα χώρα της Ε.Ε. Η κυβέρνηση θα παράσχει 117 δισεκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα θα δοθούν από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τα μέτρα περιλαμβάνουν 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις πιστώσεων και απεριόριστη βοήθεια ρευστότητας για τις επιχειρήσεις. Με αυτά τα κεφάλαια η κυβέρνηση σκοπεύει να βοηθήσει εργαζόμενους που έχασαν τις δουλειές τους, εξαιτίας της κρίσης, όπως και τους ηλικιωμένους και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Εθνικοποίηση της Alitalia

Χωρίς τέλος είναι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση Κόντε προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της Ιταλίας που έχει πληγεί σημαντικά από την κρίση, καθώς ουσιαστικά έχουν παγώσει όλοι οι τομείς. Αρχικά, η δέσμη οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης προβλεπόταν ότι θα έφτανε τα 17 δισ., νούμερο που γρήγορα αυξήθηκε στα 25 δισ. λόγω της ανάγκης στήριξης τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται οικονομική στήριξη στους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα, σε εκείνον του θεάματος και σε όλους όσοι έχουν συμβόλαια ορισμένου χρόνου, αλλά και δελτίο παροχής υπηρεσιών. Επιπλέον, γίνεται λόγος για βοήθεια 500 ευρώ εφάπαξ προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, 600 ευρώ για μπέιμπι σίτερ και φροντίδα ηλικιωμένων κατ' οίκον, «πάγωμα» φόρων και καταβολής ενσήμων, όπως και αναβολή στις πληρωμές λογαριασμών φωτός, νερού, τηλεφώνου και φυσικού αερίου.

Σε όλους τους πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες η ιταλική κυβέρνηση θα επιτρέψει παράλληλα να αναβάλουν την αποπληρωμή των δανείων (στεγαστικών και μη) που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες, ενώ σταματά η αποστολή προστίμων και φορολογικών αιτημάτων είσπραξης. Επίσης, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εθνικοποιήσει την αεροπορική εταιρία Alitalia, που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο των έκτακτων οικονομικών μέτρων που λαμβάνονται απέναντι στην επιδημία Covid-19.

Γαλλία: 45 δισ. για εισφορές - εργαζόμενους

Το ποσό των 345 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών μεγαλοεπιχειρήσεων, από την αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξήγγειλε αυτή την εβδομάδα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. «Δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσω μεγάλες γαλλικές εταιρείες» δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «αυτό μπορεί να γίνει με ανακεφαλαιοποίηση, μπορεί να γίνει με την απόκτηση ποσοστού, μπορώ ακόμα και να χρησιμοποιήσω τον όρο 'εθνικοποίηση', εάν χρειαστεί».

Τα 45 δισ. εξ αυτών αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την ακύρωση ή την αναβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τις εταιρείες αλλά και τη στήριξη των εργαζομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL