Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.2°C16.6°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
14.5°C14.5°C
2 BF 60%
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ: / Ανεπαρκή και αμφίβολης αποτελεσματικότητας τα μέτρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ: / Ανεπαρκή και αμφίβολης αποτελεσματικότητας τα μέτρα

Ανεπαρκή και άτολμα χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση χτυπώντας “καμπανάκι” για το μέγεθος της ύφεσης που θα προκληθεί από την πανδημία. Με δήλωσή του on camera ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν ως ένα πρώτο “και αυτονόητο βήμα” μεν, αλλά “ανεπαρκή και αμφίβολης αποτελεσματικότητας”.

“Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ύφεσης στην οποία βυθίζεται η οικονομία, την επερχόμενη έκρηξη της ανεργίας και τις κοινωνικές διαστάσεις μίας νέας κρίσης που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της” υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης.

Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε τις “απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις” για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών, ασκώντας κριτική σε συγκεκριμένα σημεία της δέσμης μέτρων που ανακοινώθηκαν. Ειδικότερα:

1. Το ποσό των 800 ευρώ για ενάμιση μήνα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό και δεν επαρκεί για την κάλυψη των εργαζομένων. Απαιτείται πλήρης καταβολή μισθών και πλήρης κάλυψη του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων από το κράτος.

2. Χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν εκτός του επιδόματος, αφού απασχολούνται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει αλλά υπολειτουργούν. Απαιτούνται οριζόντια μέτρα που θα καλύψουν όλους τους κλάδους της οικονομίας.

3. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες πρέπει να υπάρξει ειδικό επίδομα, το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περυσινού καθαρού εισοδήματός τους, με ελάχιστο τον κατώτατο μισθό και μέγιστο ένα πλαφόν που θα ορίσει η κυβέρνηση.

4. Τα κίνητρα και οι παραινέσεις για αποφυγή απολύσεων δεν επαρκούν. Ποιος ξενοδόχος ή επιχειρηματίας πείθεται να μην απολύσει όταν κατακρημνίζεται ο τζίρος του; Απαιτείται γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε έκρηξη της ανεργίας. Απαιτείται επιπλέον ακύρωση των απολύσεων που ήδη πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα καθώς και απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (για παράδειγμα πλήρους σε μερικής).

5. Απαιτείται ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω κορωνοϊού με τις τακτικές άδειες εργαζομένων.

6. Πρέπει να προστατευθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων των οποίων τα ωράρια έχουν επεκταθεί (π.χ. σούπερ μάρκετ). Αντιθέτως έχει ανασταλεί η δήλωση των υπερωριών τους, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων χωρίς προστασία.

7. Είναι αναγκαίο να δοθεί έκτακτο επίδομα για τα χαμηλά εισοδήματα με στόχο την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

8. Απαιτείται αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, για την οποία δεν υπήρξε καμία μέριμνα.

9. Πρέπει, τέλος, άμεσα να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου οι τράπεζες να παγώσουν την καταβολή δόσεων κεφαλαίου (χρεολύσια) και για τα φυσικά πρόσωπα που μέχρι πριν από την κρίση ήταν συνεπή. Ειδάλλως θα βρεθούμε μπροστά σε έκρηξη νέων κόκκινων δανείων και μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση δίνει λιγότερα απ’ όσα μπορεί

“Η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποτιμά την κλίμακα και τον βαθμό μετάδοσης των προβλημάτων στο σύνολο της οικονομίας” επισήμανε κατηγορώντας την κυβέρνηση πως με τις χθεσινές της ανακοινώσεις «δίνει λιγότερα από όσα μπορεί, χωρίς κανείς να την εμποδίζει να δώσει όσα απαιτούνται».

Ταυτόχρονα καλεί την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε επιπρόσθετα οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, χωρίς να σκέφτεται το δημοσιονομικό κόστος, με την αξιοποίηση του αποθεματικού των 35 δισ. ευρώ.

“Άλλωστε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει φροντίσει γι’ αυτό, δημιουργώντας το μαξιλάρι ασφαλείας, ώστε τώρα να μπορούμε να δαπανήσουμε ό,τι χρειαστεί πριν να είναι αργά για την οικονομία και συνολικά για την ελληνική κοινωνία. Χωρίς να σκεφτόμαστε τους περιορισμούς, διότι, αν χρειαστεί, υπάρχουν τα 35 δισ. που αφήσαμε ως παρακαταθήκη για μια δύσκολη στιγμή. Και αν δεν είναι αυτή η δύσκολη στιγμή, άραγε ποια είναι;” σημείωσε κλείνοντας την παρέμβασή του ο Αλ. Χαρίτσης.

Δ. Τζανακόπουλος: Απόλυτη απαγόρευση των απολύσεων

“Φαίνεται ότι το Eurogroup μπορεί να φανταστεί μια μετα-αποκαλυπτική πραγματικότητα, οριακά ακόμη και το τέλος του κόσμου, αλλά δεν μπορεί να φανταστεί το τέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και γι’ αυτό οι αποφάσεις του ήταν εκτός τόπου και χρόνου” σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος από το βήμα της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για “δραματική κατάσταση” που παρατηρείται ήδη στην αγορά εργασίας για τους εργαζόμενους. “Έχουν υπάρξει πάρα πολλές καταγγελίες για ζητήματα που παραμένουν αρρύθμιστα και το υπουργείο Εργασίας απλώς παρακολουθεί” τόνισε αναφέροντας ως παράδειγμα τον συμψηφισμό της αναγκαστικής μη προσέλευσης στον χώρο εργασίας με τις ημέρες των αδειών που δικαιούνται οι εργαζόμενοι.

Επισήμανε δε ότι από τη μια μεριά το υπουργείο Εργασίας είπε πως απαγορεύονται οι απολύσεις στις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή της κυβέρνησης, αλλά οι κ. Γεωργιάδης και Σταϊκούρας είπαν πως οι επιχειρήσεις που προβαίνουν σε απολύσεις δεν θα λάβουν την ειδική έκτακτη ενίσχυση. “Τι από τα δύο ισχύει; Δεν γίνεται τρεις υπουργοί να δίνουν συνέντευξη Τύπου και άλλα να λέει ο ένας και άλλα οι δύο” τόνισε.

Ζήτησε παράλληλα να ληφθούν μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στον κλάδο των ταχυμεταφορών με αφορμή την καταγγελία πως οι εργοδότες ζητούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τον προστατευτικό εξοπλισμό. “Η θέση μας είναι: πλήρης, απόλυτη απαγόρευση απολύσεων και να κατατεθεί άμεσα ρύθμιση από το υπουργείο για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή της κυβέρνησης ή λόγω έλλειψης τζίρου” υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε ακόμα στους περιορισμένους ελέγχους, που “γεννούν ερωτήματα για την προετοιμασία της κυβέρνησης για μια κρίση που γνωρίζαμε ότι θα αντιμετωπίσουμε”. Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως τα περιορισμένα τεστ, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, οδηγούν σε περιορισμένες ανακοινώσεις κρουσμάτων, που “ είναι δυνατόν να δημιουργήσουν μια επίπλαστη εικόνα υποχώρησης της πανδημίας και αυτό υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τη μεριά των πολιτών”.

Εξέφρασε ακόμα την ανησυχία ότι οδηγούμαστε σε στρατηγική αντιμετώπισης που θυμίζει τη στρατηγική αντιμετώπισης της Ιταλίας. “Αν αυτό το αποτέλεσμα είναι επιλογή κατόπιν εισήγησης των ειδικών, είναι ένα πράγμα, αλλά είναι τελείως διαφορετικό αυτό το αποτέλεσμα να είναι αναγκαστική επιλογή διολίσθησης λόγω της έλλειψης αντιδραστηρίων” είπε χαρακτηριστικά.

Ν. Παππάς: Δημόσιες δαπάνες πέραν του πήχη του Eurogroup

Την ανάγκη διάσωσης και στήριξης των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων υπογράμμισε νωρίτερα ο Νίκος Παππάς μιλώντας στο Κόκκινο.

“Η αναβολή απλώς των πληρωμών και υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις καθυστερεί μονάχα για λίγο την ενδεχόμενη χρεοκοπία τους. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν δείχνει να το καταλαβαίνει” τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις πρώτες ανακοινώσεις της Ν.Δ. και τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για τα... «αρκετά» 400 ευρώ το μήνα, που αρκούν για να ζήσει κάποιος εργαζόμενος, κατά τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. και υπουργό Ανάπτυξης, για την περίοδο που διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε, για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης “πρέπει να γίνουν δημόσιες δαπάνες τεραστίων διατάσεων άμεσα, πέραν βεβαίως του πήχη που έβαλε το Eurogroup”. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο “μαξιλάρι”, αλλά και στο “πράσινο φως” για την εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς στόχους των δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων.

“Ας αποστούν από τα ιδεολογικά τους δόγματα όσοι παίρνουν αποφάσεις για την ελληνική οικονομία” πρόσθεσε. Παράλληλα σημείωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι πολύ πίσω από αυτά που απαιτούνται, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία, η οποία ανακοίνωσε ένα πακέτο παρεμβάσεων που φτάνει το 17% του ΑΕΠ της.

“Είναι σαν να κάνει η Ελλάδα ένα πακέτο παρέμβασης 35 δισ. ευρώ. Και η Ισπανία έχει πρόβλημα με τον κορωνοϊό, και η Ισπανία έχει υψηλή ανεργία όπως εμείς, και η Ισπανία έχει μία οικονομία που σε μεγάλο ποσοστό στηρίζεται στον τουρισμό, ο οποίος θα πληγεί άμεσα” επεσήμανε.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ

Ευ. Τσακαλώτος: Άτολμη επιλογή

“Το κοινωνικό κράτος δεν μπορεί να είναι μια έκτακτη και πρόσκαιρη στροφή”

Για άτολμη παρέμβαση έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας τη σειρά μέτρων που αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν χθες.

“Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την επιλογή της να δώσει ένα επίδομα ύψους 800 ευρώ για ενάμιση μήνα στους εργαζομένους, αντί να καταβάλει το σύνολο του μισθού τους, να μην λάβει οριζόντια μέτρα για το σύνολο της οικονομίας, να μην δώσει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα, να μην απαγορεύσει την δυσμενή μεταβολή συμβάσεων εργασίας”, σημείωσε ο τομεράρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Άσκησε παράλληλα δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική και τις συνέπειες της εφαρμογής της το προηγούμενο διάστημα πριν την έξαρση της πανδημίας. “Η κυβέρνηση μπορεί αυτές τις κρίσιμες ώρες να κατανοεί σιγά-σιγά και φοβικά την αξία του κοινωνικού κράτους και της κρατικής παρέμβασης. Όμως οι επιλογές της το προηγούμενο διάστημα οδήγησαν την οικονομία σε σημαντική επιβράδυνση ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2019” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, αυτές οδήγησαν σε ένα ταμειακό αποτέλεσμα για τους πρώτους δυο μήνες του 2020 που υστερεί κατά 2 δισ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, την περίοδο δηλαδή πριν από την πανδημία. Όπως εκτίμησε ο Ευ. Τσακαλώτος, αυτό συνέβη “γιατί η οικονομία δεν απογειώνεται, αλλά βουλιάζει με φοροαπαλλαγές στους οικονομικά δυνατούς και κατάργηση των ενισχύσεων στους αδύναμους”.

“Ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε τώρα την στροφή στο Δημόσιο και στις δαπάνες ως απόρροια της έκτακτης ανάγκης. Τον καλούμε σε μια συνολικότερη αναθεώρηση της αναποτελεσματικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εισήγαγε” σχολίασε σκωπτικά καλώντας τον να προχωρήσει σε μια σειρά μέτρα, όπως τη συνέχιση των προσλήψεων του μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση “και ο κ. Μητσοτάκης κατάργησε και τα πιο γενναία μέτρα τόνωσης της οικονομίας”.

“Το κοινωνικό κράτος δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μια έκτακτη και πρόσκαιρη στροφή” τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL