Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ Π.Ο.Υ. ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ Η Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ / Φ. Γεννηματά: Τα τεστ δεν αποτελούν προνόμιο των λίγων, δεν πρέπει να κοπούν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ Π.Ο.Υ. ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ Η Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ / Φ. Γεννηματά: Τα τεστ δεν αποτελούν προνόμιο των λίγων, δεν πρέπει να κοπούν

Να προμηθευτεί τα αναγκαία αντιδραστήρια ώστε να συνεχιστούν και να ενταθούν τα τεστ για εξακρίβωση ύπαρξης κρουσμάτων κορωνοϊού ζήτησε χθες η Φ. Γεννηματά από την κυβέρνηση, την ώρα που γινόταν γνωστό ότι πλέον είναι ελάχιστα τα διαθέσιμα αντιδραστήρια στον ΕΟΔΥ και στα εξειδικευμένα εργαστήρια της χώρας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επισήμανε ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις πρόσφατες επίμονες εκκλήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επιβάλλεται να γίνονται όλα τα αναγκαία τεστ, καθώς αυτό «είναι το κλειδί για να παρακολουθείται συστηματικά και αξιόπιστα η διασπορά του ιού».

Τόνισε δε ότι πρέπει η κυβέρνηση κατά προτεραιότητα να προμηθευτεί τα αναγκαία αντιδραστήρια και ότι πρέπει όλα τα εργαστήρια, δημόσια και ιδιωτικά, να ενταχθούν στον σχεδιασμό του κράτους με ενιαίο καθορισμό του κόστους του τεστ. "Τα αναγκαία τεστ δεν πρέπει να κοπούν, δεν αποτελούν προνόμιο των λίγων και δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο κερδοσκοπίας" ανέφερε, ενώ δήλωσε ότι στηρίζει απόλυτα την εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων που αποφασίζονται από τους αρμόδιους.

Παράλληλα στη Χαρ. Τρικούπη, που αξιολόγησε ως ικανοποιητικές τις αποφάσεις του Eurogroup για τα δημοσιονομικά μέτρα απέναντι στις οικονομικές συνέπειες που θα έχει η πανδημία, διατυπώνουν δύο επισημάνσεις.

* Η πρώτη είναι ότι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής χαλάρωσης και της ενίσχυσης των οικονομιών από την Ε.Ε. "η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν μία ακόμα από τις χώρες που έχουν το γενικό πρόβλημα των παρενεργειών της επιδημίας στις οικονομίες τους". Αυτό διότι, όπως δήλωσε ο Μ. Όθωνας, διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φ. Γεννηματά, “η Ελλάδα, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, είναι στην οικονομία της -κατ’ αναλογίαν των περιστατικών του κορωνοϊού- σαν ένας υπερήλικος με χρόνια πάθηση σε σχέση με ένα νεαρό άτομο".

* Δεύτερον, επισημαίνουν ότι οι πόροι που θα απελευθερωθούν με βάση τις ευρωπαϊκές αποφάσεις "πρέπει να έχουν άμεση εξειδίκευση και εφαρμογή", χωρίς γραφειοκρατία για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. "Όχι καθυστερήσεις και ταλαιπωρία για επιχειρήσεις και εργαζομένους που ήδη έχουν πληγεί και αγωνιούν" είπε ο Μ. Όθωνας.

Επιβεβλημένη απόφαση, αν και καθυστερημένη

Στη Χαρ. Τρικούπη δεν άφησαν ασχολίαστη την απόφαση του πρωθυπουργού να απαγορεύσει τις θρησκευτικές λειτουργίες με καθυστέρηση δέκα ημερών. Σχολίαζαν ότι αυτή η απόφαση, “αν και καθυστερημένη, ήταν επιβεβλημένη μετά τη ‘μεσοβέζικη’ απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου».

Θύμιζαν μάλιστα ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είχε ζητήσει τη λήψη αυτού του μέτρου εδώ και αρκετές ημέρες με δημόσια παρέμβαση της Φ. Γεννηματά, όπως και ότι το επανέλαβε στον Κυρ. Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη που είχαν τη Δευτέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL