Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
COPY - PASTE ΜΑΚΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ / Κατάσταση και οικονομικού πολέμου κήρυξε ο πρωθυπουργός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

COPY - PASTE ΜΑΚΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ / Κατάσταση και οικονομικού πολέμου κήρυξε ο πρωθυπουργός

«Είμαστε σε πόλεμο, ο εχθρός είναι αόρατος αλλά όχι ανίκητος» είπε χθες ο πρωθυπουργός για τον νέο κορωνοϊό στο τηλεοπτικό του μήνυμα αντιγράφοντας αυτούσια την φράση του Εμανουέλ Μακρόν όταν απευθύνθηκε στον γαλλικό λαό. Ισχυρίστηκε δε ότι «επιβάλαμε, πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέτρα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης» στη σκιά της εγκληματικής καθυστέρησης που επέδειξε η κυβέρνηση του στο σκέλος των χώρων λατρείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε σε «εκκλήσεις στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις» χωρίς να θίξει την... πανδημία εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ενώ προϊδέασε για ζοφερό οικονομικό μέλλον: “Όλοι, άλλωστε, μιλούν για ‘συνθήκες πολέμου’. Συνεπώς και η οικονομία οφείλει να είναι ‘οικονομία πολέμου’. Αυτό που βιώνουμε δεν είναι δεκαπέντε μέρες χαλαρών διακοπών, που μόλις τελειώσουν θα επιστρέψουμε όλοι στο πριν, σαν να μην συνέβη τίποτα” είπε για να συμπληρώσει:

“Η θέση λοιπόν αυτή συνεπάγεται πολλά και δραστικά μέτρα. Υπολογίζει στην πειθαρχία των πολιτών ώστε να περιοριστεί η πανδημία, που θα έχει θύματα. Όμως, όσα ερείπια και αν υπάρξουν, θέλει τους περισσότερους ανθρώπους υγιείς για να τα ξαναχτίσουν”.

“Απαγορεύουμε τις συναθροίσεις”

Χρησιμοποιώντας ως φόντο μία εικόνα της Παναγίας για τις ανάγκες του τηλεοπτικού μηνύματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να κάνει την παραμικρή μνεία για τη στάση και τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Εξαναγκάστηκε ωστόσο να... ομολογήσει ότι «ο πρώτος και μόνος λόγος ανήκει τώρα στους γιατρούς και στην Πολιτεία» λέγοντας ότι «οι συναθροίσεις αποτελούν τις μεγαλύτερες παγίδες. Γι’ αυτό και τις απαγορεύουμε».

Ο πρωθυπουργός -σε αντιδιαστολή με τη στόχευση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών της δημόσιας Υγείας- όρισε ως «πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα να σώσουμε ζωές. Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία».

Επεσήμανε δε ότι «οι μαχητές των νοσοκομείων μας αξίζουν κάθε βοήθεια» αποκαλώντας τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης «ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες». Διαμήνυσε δε προς τη μεριά τους ότι «δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος, αλλά και κάτι παραπάνω» δεσμευόμενος, σε θολό πλαίσιο, ότι ο ίδιος θα μεριμνήσει «προσωπικά γι’ αυτό».

Επιτάξεις υπέρ δημόσιας Υγείας

Μπροστά στις «συνθήκες πολέμου» -όπως υποστήριξε- που έχουν διαμορφωθεί, ανακοίνωσε ότι «στο μέτωπο της Υγείας κατευθύνονται στις θέσεις τους οι 2.000 νοσηλευτές που προσλαμβάνονται άμεσα», ενώ «το ΝΙΜΤΣ μετατρέπεται σε Κέντρο Νοσηλείας Περιστατικών Κορωνοϊού». Επιπλέον «για τον ίδιο σκοπό επιτάσσεται το νεόδμητο ιδιωτικό θεραπευτήριο Attica στο Θριάσιο».

Ο Κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε ότι «συνολικά προσφέρονται στο σύστημα Υγείας 1.900 νέες κλίνες» εκφράζοντας την ελπίδα «να μην τις χρειαστούμε όλες». Επανέλαβε πως «αν πετύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά».

Νέα περιοριστικά μέτρα

Όρισε ως «πρώτο μας μέλημα να προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους μας και τις ευπαθείς ομάδες» λέγοντας προς τους νεότερους: «Κυκλοφορώντας άσκοπα κυκλοφορείτε και τον ιό». Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες -και ενόψει των νέων περιοριστικών μέτρων- στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκονται παρεμβάσεις «στο σκέλος της κυκλοφορίας», αν δεν διαπιστωθεί δραστική μείωση των μετακινήσεων μετά το κλείσιμο -από σήμερα- των εμπορικών καταστημάτων.

Λεφτά για να αποτραπεί κοκκίνισμα δανείων

Ενόψει και των νέων «δραστικών μέτρων που θα ανακοινώσουν σήμερα τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας» δεν πέρασε απαρατήρητη η απουσία κάθε αναφοράς του πρωθυπουργού στην αξιοποίηση του «μαξιλαριού ασφαλείας» των 37 δισ. που εξασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Εστίασε στο γεγονός ότι «μετά την απόφαση του Eurogroup όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και τη μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020” προσθέτοντας ότι «θα μπορούμε, επίσης, να διαθέσουμε αμέσως και χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία πόρους του ΕΣΠΑ για την αγορά και την εργασία». Υπ’ αυτό το πρίσμα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι «σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισ. ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου». Σημείωσε δε ότι «συντονιζόμαστε με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να αποτραπεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων» λέγοντας ότι «το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις».

Ατομική υπευθυνότητα

Τέλος, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο Κ. Μητσοτάκης αλίευσε από το «μακρονικό» διάγγελμα και φράσεις - κλειδιά για την εμψύχωση αλλά την τήρηση υπεύθυνης στάσης των Γάλλων πολιτών.

«Ας μείνουμε μόνοι, αλλά όχι μοναχικοί! Προστατευμένοι, όχι πολιορκημένοι! Και απομονωμένοι, αλλά όχι αποξενωμένοι» σημείωσε χαρακτηριστικά, διότι, όπως υποστήριξε, «καλούμαστε να αλλάξουμε μόνο συνήθειες, όχι τον πολιτισμό μας. Να χτίσουμε, δηλαδή, μια νέα κοινωνικότητα βασισμένη στην υπευθυνότητα»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL