Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Η Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ / Ριζική αλλαγή του προϋπολογισμού για ενίσχυση του ΕΣΥ, επιχειρήσεων και εργαζομένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ / Ριζική αλλαγή του προϋπολογισμού για ενίσχυση του ΕΣΥ, επιχειρήσεων και εργαζομένων

Κλίμα στήριξης στην προσπάθεια της χώρας και της λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων που προτείνουν τα αρμόδια όργανα με τους ειδικούς επιστήμονες εξέφρασε η Φ. Γεννηματά στην τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες με τον Κυρ. Μητσοτάκη για την πανδημία του κορωνοϊού.

Στην ωριαία συζήτηση που είχαν με βιντεοκλήση μέσω Skype ο πρωθυπουργός την ενημέρωσε για το σχέδιο της κυβέρνησης και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. διατύπωσε τις προτάσεις του κόμματός της με έμφαση στη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας και τη στήριξη της οικονομίας. Ειδική αναφορά έκανε στη στάση της Εκκλησίας αλλά και στη μέριμνα που πρέπει να επιδείξει η κυβέρνηση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου όπου “είναι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες”.

“Στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια”

Ειδικότερα, η Φ. Γεννηματά είπε στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι στηρίζει την εθνική προσπάθεια επισημαίνοντάς του πως “τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα και για όλες τις δραστηριότητες που επηρεάζουν τη διασπορά, χωρίς εξαιρέσεις, διότι αλλιώς αυτοαναιρούνται και ακυρώνονται".

Κατά τη συνομιλία τους -και ενώ η Ιερά Σύνοδος δεν είχε εκδώσει ακόμα την ανακοίνωσή της- τόνισε στον πρωθυπουργό ότι για την Εκκλησία πρέπει να παρθούν από την Πολιτεία αποτελεσματικά μέτρα ώστε να μην μετατρέπονται οι ναοί σε κέντρα διάδοσης της επιδημίας", κάτι που “πρέπει να ισχύσει για όλα τα δόγματα ανεξαιρέτως".

Άμεσα διοικητικά και οικονομικά μέτρα για το δημόσιο σύστημα Υγείας

Αφού επισήμανε ότι το βάρος το σηκώνει το δημόσιο σύστημα Υγείας, "παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια", η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απαρίθμησε τα άμεσα διοικητικά και οικονομικά μέτρα που προτείνει. Σημείωσε ότι επιβάλλεται να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με την άμεση πρόσληψη ιατρών - νοσηλευτών που έχει εξαγγελθεί, να ληφθεί μέριμνα για πρόσθετα κρεβάτια καινα θεσπιστεί λειτουργία ενός νοσοκομείου ανά περιφέρεια μόνο για ασθενείς από κορωνοϊό. Επιπλέον, είπε ότι επιβάλλεται να πολλαπλασιαστούν τα σημεία ελέγχου (test) για τον κορωνοϊό, να ενταχθούν στον ενιαίο σχεδιασμό και τα ιδιωτικά κέντρα (και με επίταξη αν χρειαστεί) με τιμολόγιο καθορισμένο από το κράτος που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και να προμηθευτούν τα νοσοκομεία εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέσα για την προστασία των εργαζομένων στην Υγεία. Ακόμη, να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια στην αγορά για γάντια, μάσκες, αντισηπτικά και να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου όπου είναι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες.

"Έχουμε πολύ μεγαλύτερες ανάγκες από τη Γερμανία"

Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι η οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι βιώνουν ήδη τις συνέπειες της κρίσης, η Φ. Γεννηματά μίλησε για την αναγκαιότητα μέτρων “έξω από την πεπατημένη”, με την αναστολή προβλέψεων του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και υπό το δεδομένο ότι η Ελλάδα ήδη παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα (αναιμική ανάπτυξη, υστέρηση εσόδων έναντι του στόχου) και συνεπώς έχει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες, π.χ., από τη Γερμανία.

Σ' αυτό το πλαίσιο ζήτησε από τον Κυρ. Μητσοτάκη να απαιτήσει από την Ε.Ε. εκταμίευση πολύ μεγαλύτερων ποσών από τα 37 δισ. και την εξαίρεση από δημοσιονομικούς περιορισμούς -και από κρατικές ενισχύσεις- των ποσών που θα δοθούν για Υγεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Είπε ότι πρέπει να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για τα επόμενα έτη. Στη συνέχεια σημείωσε ότι πρέπει “να γίνει ριζική αλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να ενισχυθούν το ΕΣΥ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι επιχειρήσεις που κλείνουν και οι εργαζόμενοι που τίθενται σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα".

Αναστολή πλειστηριασμών, ρευστότητα από τις τράπεζες

Στο ίδιο πνεύμα εξήγησε ότι πρέπει να υπάρξει αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, προετοιμασία ειδικών μέτρων στήριξης του τουρισμού, στήριξη της ρευστότητας από τις τράπεζες (δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια, να μην «κοκκινίζουν» δάνεια που λόγω της κρίσης παρουσιάζουν προβλήματα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL