Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Ή με την επιστήμη ή με τον σκοταδισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ή με την επιστήμη ή με τον σκοταδισμό

Αν και η κυβέρνηση ακόμα δεν τόλμησε να προχωρήσει στο κλείσιμο των ιερών ναών ή έστω στην τροποποίηση των Μυστηρίων της Εκκλησίας, όπως έγινε με κέντρα διασκέδασης, θέατρα, σχολεία, ωστόσο το μήνυμα Μητσοτάκη προς την Ιερά Σύνοδο συνιστά ένα, αν μη τι άλλο, άδειασμα στους ακραίους του κόμματος και της κυβέρνησής του που επιδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε "ιερό πόλεμο" στα πάνελ για την ασφάλεια της Θείας Κοινωνίας. Βέβαια ο... σταυροφόρος αντιπρόεδρος και υπουργός του Άδωνις Γεωργιάδης συνέχισε και χθες το φονταμενταλιστικό του κρεσέντο, αγνοώντας προφανώς το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη.

"Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει και για τις εκκλησίες" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του προσθέτοντας: "Τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν και να εκτελούνται όσο είναι δυνατόν από το σπίτι". Απηύθυνε δε συγκεκριμένο μήνυμα στην Ιερά Σύνοδο: "Προσβλέπω στην στήριξη της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό, αλλά ο θεσμικός μου ρόλος μου επιβάλλει να τοποθετηθώ με σαφήνεια στο θέμα". Υπενθυμίζετα ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου η Θεία Κοινωνία "ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών".

Οικουμενικό Πατριαρχείο: "Σεβόμαστε την ιατρική επιστήμη"

Η σιωπή της κυβέρνησης εντούτοις τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε προκλητική και επικίνδυνη, δίνοντας χώρο σε ιερείς και ακραίους βουλευτές να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Είχε προηγηθεί βέβαια η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κρατών τονίζοντας πως "η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη".

Κληρικοί: "Συντασσόμεθα με τους αρμόδιους φορείς"

Χθες, τοποθετήθηκε και ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος τονίζοντας πως "δεν μπορούμε να ρισκάρουμε και να κινδυνεύσουν ζωές εξαιτίας της ανευθυνότητάς μας", επισημαίνοντας: "Όσον αφορά τον κίνδυνο που μπορεί να προέλθει από τον συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, (...) συντασσόμεθα απόλυτα με τις οδηγίες του κράτους και τους αρμόδιους φορείς".

ΣΥΡΙΖΑ: "Δεν αρκούν οι παραινέσεις, απαιτούνται αποφάσεις"

"Συνιστά αναμφίβολα βήμα προς τον ορθολογισμό το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης άδειασε σήμερα τους ακραίους του κόμματός του, που όλες τις προηγούμενες μέρες χαρακτήριζαν «άπιστους» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή παρακινούσαν τους πιστούς να μεταλάβουν άφοβα. Ωστόσο, όταν είσαι πρωθυπουργός και έχεις ευθύνη για τη δημόσια υγεία όλων των πολιτών, δεν αρκούν οι παραινέσεις αλλά απαιτούνται αποφάσεις" σχολίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση διερωτάται, γιατί δεν αποφασίζει η κυβέρνηση αναστολή ή τροποποίηση του τελετουργικού των Μυστηρίων, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες, "παρά πετάει το μπαλάκι στην Εκκλησία και στους πιστούς;". "Δεν είναι θέμα ευσέβειας και ατομικής πίστης, αλλά κατεπείγουσας προστασίας της δημόσιας υγείας και των πολιτών" τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γεωργιάδης: "Οι άθεοι μόνοι τους"

Ούτε ένα 24ωρο δεν πέρασε μέχρι ο Άδωνις Γεωργιάδης, που ζητούσε πιστοποιητικά θρησκευτικών φρονημάτων βλέποντας "κόμπλεξ" απέναντι στην Εκκλησία ("Αφού δεν πιστεύεις, να μην μιλάς καθόλου γι’ αυτά. Κάθε φορά που ένας συριζαίος μιλάει, εμείς εκνευριζόμαστε", "Οι άθεοι να μείνουν μόνοι τους, όχι με μας") χτύπησε ξανά χθες, αυτή τη φορά από το Mega, επιστρατεύοντας ακόμα... και τα ΜΑΤ. "Αν οι πιστοί πάνε στη Θεία Λειτουργία να κοινωνήσουν, να φέρουμε τα ΜΑΤ;" είπε ο Άδ. Γεωργιάδης σχολιάζοντας όσα είπε ο συνομιλητής του Γ. Κατρούγκαλος, που τον προέτρεψε να ακούσει τα όσα είπε ο πρωθυπουργός.

Όταν μάλιστα ο δημοσιογράφος Ν. Φιλιππίδης διερωτήθηκε γιατί δεν μπορεί "μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, σε ένα δυτικοευρωπαϊκό κράτος, να αποφασίσει να περιορίσει τις Θείες Λειτουργίες", ο υπουργός Ανάπτυξης του επιτέθηκε κατηγορώντας τον ότι κάνει "σόου για την τηλεόραση" και πως ονειρεύεται μια κοινωνία "με τα ΜΑΤ στις εκκλησίες". "Αν σας ενδιαφέρει η δημοσια υγεία, να μην προκαλείτε τους πιστούς" πρόσθεσε, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να πείσει τηλεθεατές και το πάνελ πως λέει ό,τι ακριβώς είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

"Έλεος πια με την ψηφοθηρία σε τόσο κρίσιμες στιγμές"

"Ο κ. Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και υπουργός Ανάπτυξης, έσπευσε πρωί - πρωί να μας διαψεύσει και να διορθώσει τον κ. Μητσοτάκη. Το νέο του παραλήρημα δεν είναι απλά γραφικό. Συνιστά ευθεία απειλή για τη δημόσια υγεία" σχολίασε ο Αλ. Χαρίτσης, που σημείωσε πως θα περιμέναμε να επικρατήσει η κοινή λογική μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. "Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να επιλέξει: ή με την επιστήμη και τον σεβασμό στην κοινή λογική ή με το τοξικό μείγμα ανορθολογισμού και σκοταδισμού που ναρκοθετεί την κοινωνική συνοχή και απειλεί τη δημόσια υγεία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL