Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
"Η χαλάρωση της πίεσης στα σύνορα, προϋπόθεση λύσης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η χαλάρωση της πίεσης στα σύνορα, προϋπόθεση λύσης"

Η ανάγκη “αναζωπύρωσης” των σχέσων Ε.Ε. - Τουρκίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες, στις Βρυξέλλες, η ηγεσία της Ε.Ε. με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχαν μια πρώτη συζήτηση με τον Τούρκο Πρόεδρο σε συνέχεια των τελευταίων γεγονότων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με κύριο στόχο την επαναβεβαίωση της ισχύος της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας του 2016. Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο πρόεδροι χαρακτήρισαν τη συνάντηση ένα καλό πρώτο βήμα, καθώς οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους με σκοπό να έχουν την ίδια “ερμηνεία” της κατάστασης εφαρμογής της συμφωνίας.

Όπως ανέφερε ο Σ. Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης, η διαδικασία “πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου” προκειται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. “Ήταν ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση αλλά υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει”, δήλωσε. Από την πλευρά της η Φον Ντερ Λάιεν χαιρέτισε το γεγονός ότι “οι δίοδοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτές και ενεργοί” υπογραμμίζοντας πως "η εποικοδομητική συνεργασία είναι προϋπόθεση για όποια λύση στα ελληνοτουρκικά σύνορα”.

Σημειώνεται ότι ο Ρ.Τ. Ερντογάν, εκτός από περαιτέρω χρηματοδότηση -την οποία, όπως εξήγησαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, έχει λαμβάνειν, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ήδη ακολουθείται-, ζητάει στήριξη στο θέμα της Συρίας καθώς και επανεκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας και την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. Τα εν λόγω αιτήματα είναι ξεκάθαρο πως η Ε.Ε. δεν μπορεί να τα ικανοποιήσει άμεσα, ωστόσο, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, η ευρωπαϊκή πλευρά δεσμεύτηκε να προχωρήσει, “υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η δέσμευση είναι αμοιβαία”. “Ο στόχος μας είναι πρώτα ο σεβασμός απέναντι στους μετανάστες και η σταθερότητα της περιοχής”, τόνισε.

Ερωτηθείσα σχετικά με την κατάσταση στον Έβρο και τις καταγγελίες για χρήση βίας, η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι η “χρήση υπερβολικής βίας δεν είναι αποδεκτή” και η όποια δράση πρέπει να είναι “αναλογική”.

Προκαλεί στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε επίσης χθες συνάντηση με τον γενικό γραμμάτεα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ. "Είναι πέρα από τη λογική και την κοινή αντίληψη μια γειτονική και σύμμαχος χώρα να μας υποδεικνύει ως την αιτία του κύματος παράνομης μετανάστευσης", δήλωσε ο Ρ.Τ. Ερντογάν σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

Μήνυμα στην Τουρκία για επανεκκίνηση διαλόγου

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έκανε λόγο για “επανεκκίνηση” του διαλόγου με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ε.Ε. χρειάζεται μια στρατηγική “που να αντέχει στο μέλλον” για την αποτροπή νέας κλιμάκωσης στα σύνορά της με την Τουρκία.

Δηλώντας εκ νέου την αμέριστη στήριξή της στην ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι “τo δικαίωμα στο άσυλο περιλαμβάνεται στα θεμελιώδη δικαιώματα και θα πρέπει να γίνεται σεβαστό”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες για τις “100 μέρες” της νέας Επιτροπής, το Διεθνές Δίκαιο περιλαμβάνει ταυτόχρονα και την προστασία των συνόρων και το δικαιώματα αίτησης ασύλου από τους πρόσφυγες, κάνοντας λόγο, ωστόσο, για «πολιτικά υποκινούμενη πίεση» στα σύνορα, που πρέπει να σταματήσει.

Η Φον Ντερ Λάιεν έστειλε επίσης μήνυμα στην τουρκική πλευρά ότι «η χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στα σύνορα» είναι προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσης, επισημαίνοντας πως “είναι σημαντικό ότι θα υπάρξει ξεκάθαρη συναίνεση στη μείωση έντασης και πίεσης στα σύνορα Ε.Ε. - Τουρκίας”.

Χρειάζονται "ανθρωπιστικοί διάδρομοι"

Αναφορικά με τη δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας, ανέφερε πως είναι μια “καλή” συμφωνία με “μοιρασμένες ευθύνες”, η οποία διασφαλίζει πως η “παράτυπη μετανάστευση δεν θα γίνεται αποδεκτή”. Επιπλέον, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχουν “ανθρωπιστικοί διάδρομοι” προκειμένου να έρχονται πρόσφυγες, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι στο πλαίσιο της ευρω-τουρκικής συμφωνίας η Ε.Ε. έχει δεχθεί “δεκαπλάσιους πρόσφυγες” σε σχέση με τους μετανάστες που έχουν επιστραφεί στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά και ότι η Ε.Ε. στηρίζει 1,7 εκατ. πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί.

Ώρα για αποσυμφόρηση στα νησιά

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι έχει έρθει η ώρα για την αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα και τη μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες χώρες. Όπως είπε, η Γαλλία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία και η Πορτογαλία ήδη προσφέρθηκαν να δεχτούν κάποιους ασυνόδευτους ανήλικους και γι’ αυτό το θέμα θα βρίσκεται και πάλι, την Πέμπτη, η ίδια στην Ελλάδα.

Νέα πρόταση μετά το Πάσχα

Τέλος, η ίδια ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει την ανανεωμένη συνολική πρότασή της για το μεταναστευτικό και το άσυλο μετά το Πάσχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL