Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Το Ελληνικό Δίκτυο για την απεργία της 8ης Μάρτη και 39 γυναικείες συλλογικότητες: / Το Ελληνικό Δίκτυο για την απεργία της 8ης Μάρτη και 39 γυναικείες συλλογικότητες: Απεργούμε για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και προστασία του πλανήτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Ελληνικό Δίκτυο για την απεργία της 8ης Μάρτη και 39 γυναικείες συλλογικότητες: / Το Ελληνικό Δίκτυο για την απεργία της 8ης Μάρτη και 39 γυναικείες συλλογικότητες: Απεργούμε για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και προστασία του πλανήτη

Ρεπορτάζ: Άντυ Κουκλάδα

Δύο απεργιακές κινητοποιήσεις, την Παρασκευή 6 Μάρτη, στις 12 μ., στη Βουλή και την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 2 μ.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος θα πραγματοποιήσει το Ελληνικό Δίκτυο για την απεργία της 8ης Μάρτη από κοινού με 39 γυναικείες συλλογικότητες ενόψει της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η οποία, όπως τόνισαν, πρέπει να είναι «μια απεργία δυναμική, για να ακουστεί η φωνή των γυναικών», καθώς ενώνει εκατομμύρια γυναίκες σε περισσότερες από πενήντα χώρες του κόσμου.

Οι συλλογικότητες κάλεσαν εργαζόμενες, άνεργες, συνταξιούχους, φοιτήτριες, γυναίκες με αναπηρία, γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες να πάρουν μαζικά μέρος στη φεμινιστική απεργία που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και τα σωματεία γυναικών προκειμένου να διεκδικήσουν έναν κόσμο με κοινωνική δικαιοσύνη και ουσιαστική ισότητα σε όλα τα επίπεδα.

Απειλούνται οι κατακτήσεις

«Παρά τις σημαντικές κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος, σε καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η ισότητα των φύλων» αναγνωρίζουν οι συλλογικότητες, καθώς «οι γυναίκες εξακολουθούν να εργάζονται περισσότερο και να αμείβονται λιγότερο, ενώ παραμένει αόρατη η μη αμειβόμενη εργασία τους και η συμβολή τους στο ΑΕΠ». Παράλληλα, απειλούνται οι κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες πολλών ετών, αφού οι γυναίκες συνεχίζουν να δέχονται διακρίσεις και βία στην ιδιωτική και τη δημόσια σφαίρα. Από την πρώτη μεγάλη φεμινιστική διαδήλωση στις 8 Μαρτίου του 1857, που οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη πλημμύρισαν τους δρόμους ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας μέχρι και σήμερα, ο αγώνας των γυναικών για ισότητα είναι διαρκής.

Σύμφωνα με τις συλλογικότητες, στη χώρα μας υπάρχει σοβαρή υποχώρηση στο πεδίο της ισότητας, καθώς αυτή δεν αφορά μόνο τον τομέα της εργασίας, αλλά και την έμφυλη βία, τη διακίνηση και εμπορία γυναικών, τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τη θηλυκή φτώχεια, την εκπαίδευση, το περιβάλλον. Η πολιτική αντιμετώπισης του δημογραφικού, το οποίο χρεώνεται εξ ολοκλήρου στις γυναίκες, υποτιμά την αξία της αμειβόμενης εργασίας και της επαγγελματικής εξέλιξης των γυναικών, τη σημασία της μείωσης της ανεργίας, την αύξηση στους μισθούς, τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενίσχυση των οικογενειών τους.

Επιστροφή στον Μεσαίωνα

«Από την άλλη, η πολιτική για την ισότητα των φύλων που περιστρέφεται γύρω από τα στερεότυπα που θέλουν τη γυναίκα με μερική ή προσωρινή εργασία και με αμοιβή 'συμπλήρωμα' στον οικογενειακό προϋπολογισμό έχει τελειώσει». Ένα πρόσφατο παράδειγμα επίθεσης στο αναφαίρετο δικαίωμα των γυναικών στον έλεγχο του σώματός τους και την άμβλωση αποτέλεσαν οι αφίσες για τα «αγέννητα» παιδιά που «κόσμησαν» τους χώρους του μετρό την ώρα που ακροδεξιές φωνές έχυναν κροκοδείλια δάκρυα για τα παιδιά που είναι αγέννητα στοχοποιώντας τις γυναίκες ως υπεύθυνες για την υπογεννητικότητα. Όλα αυτά πρέπει να αφυπνίσουν τις γυναίκες να διεκδικήσουν νέα κατανομή στην εξουσία, την οικονομία, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα. Με λίγα λόγια, πρέπει να διεκδικήσουν μια νέα κοινωνική συμφωνία που να τις περιλαμβάνει και να τις σέβεται.

Έμφυλη βία

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, το 2018 87.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον σύντροφό τους ή από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. «Οι γυναικοκτονίες, που αποτελούν έκφανση της πιο ακραίας μορφής έμφυλης βίας, οφείλονται στις βαθιές ρίζες της ανισότητας, στα καταστρεπτικά στερεότυπα που παρουσιάζουν τις γυναίκες ως λιγότερο πολύτιμα μέλη της κοινωνίας», σύμφωνα με τις συλλογικότητες, που αναγνωρίζουν ότι «στη χώρα μας, ο όρος 'γυναικοκτονία' μπήκε ορμητικά στον δημόσιο λόγο μετά τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, αλλά και για να επισημάνει τις σαράντα ανάλογες περιπτώσεις από το 2018 έως σήμερα, ενώ την ίδια ώρα η έμφυλη βία για τις γυναίκες πρόσφυγες εντείνεται».

Η φετινή απεργία είναι μια κραυγή αγωνίας όλων των γυναικών για να απαιτήσουν αξιοπρεπή ζωή με ίσα δικαιώματα. Για να ζητήσουν ένα κράτος πρόνοιας που θα τις καλύπτει χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς λόγω εθνικότητας, κοινωνικής τάξης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, χρώματος, θρησκείας. Για να κάνουν σαφές ότι το σώμα τους τους ανήκει και ότι η μητρότητα είναι δική τους επιλογή. Για να διεκδικήσουν καλύτερες εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες με την ένταξη όσων γυναικών είναι κοινωνικά αποκλεισμένες. Για να συμμετάσχουν στην υπεράσπιση του πλανήτη ενάντια στις πολιτικές που καταστρέφουν τη φύση. Για να απαιτήσουν την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Και επειδή ο φεμινιστικός αγώνας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την αλληλεγγύη, θα κατέβουν στους δρόμους για να καταστήσουν σαφές ότι καμία γυναίκα δεν είναι παράνομη και να φωνάξουν με όλη τους τη δύναμη «Όχι στον ρατσισμό και τον αποκλεισμό, όχι στους πολέμους με θύματα εκατομμύρια πρόσφυγες και γυναίκες».

Οι γυναικείες οργανώσεις/ συλλογικότητες που υποστηρίζουν την διακήρυξη του Ελληνικού Δικτύου για τη Φεμινιστική Απεργία της 8ης Μάρτη 2020:

Γραμματεία Ισότητας ΟΤΟΕ, "Working Class Women OTE", Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, Δίκτυο για την Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών, Αθέατες Γυναίκες, Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης (ΕΔΓΕ), Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών, Ένωση Ελληνίδων Νομικών, Επιτροπή Ισότητας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους, ΕλλάνΠασσέ - Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης /Naturefriends Greece, «Θρυαλλίδα» Κοινωνική Παρέμβαση, Πολιτισμός, Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ), Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων «Εξέλιξις», Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου, Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών, ΧΕΝ Ελλάδος, Nimertis Action Art, Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Διοικητικών Δικαστηρίων Αθήνας (ΣΔΥΔΔΑ), Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ξάνθης, Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ), Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών "Οι κόρες των Κυκλάδων", Η συμμαχία των φύλων, Δημοτικές/Περιφερειακές Παρατάξεις, Δίκτυο Γυναικών «Αθήνα είσαι εσύ», Ανοιχτή Πόλη «Ομάδα Φύλου», Δημοτική Παράταξη «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», Αυτοδιοικητική Περιφερειακή Παράταξη Πελοποννήσου "Πράσινη Πελοπόννησος" Ομάδα Γυναικών, Δημοτική Κίνηση "Μαζί" για τον Κορυδαλλό, Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη, Δημοτική Κίνηση "Άνω Κάτω στο Καλαμάκι", Δίκτυο Γυναικών Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), Δίκτυο Ισότητας Κίνημα Αλλαγής, Οικολόγοι Πράσινοι, Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ, Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛοΑΤΚΙ+ ΜέΡΑ25, Συνεργάτιδες/συνεργάτες του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου Παντείου Πανεπιστημίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL