Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Έκτακτη Σύνοδος υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ε.Ε. / Έκτακτη Σύνοδος υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ε.Ε.: Ούτε λέξη για την ανακατανομή προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκτακτη Σύνοδος υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ε.Ε. / Έκτακτη Σύνοδος υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ε.Ε.: Ούτε λέξη για την ανακατανομή προσφύγων

Τα μέτρα στήριξης προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα σύνορα με την Τουρκία αποφάσισαν χθες στις Βρυξέλλες τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου των αρμόδιων υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η δέσμη μέτρων που πρότεινε η Επιτροπή και ενέκριναν οι υπουργοί της Ε.Ε. περιελάμβανε επιχειρησιακή και οικονομική στήριξη, ωστόσο, για ακόμα μια φορά, δεν έγινε κάποια αναφορά στην ανάγκη δίκαιης κατανομής των ευθυνών, ζήτημα που, όπως αποκαλύφθηκε, δεν έχει καν θέσει η ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα, η οικονομική βοήθεια που θα λάβει η Ελλάδα ύψους 700 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων μεταναστών και προσφύγων και για τη χρηματοδότηση των επιστροφών. Επίσης εγκρίθηκε η άμεση αποστολή 100 επιπλέον συνοριοφυλάκων της Frontex στα σύνορα καθώς και η ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας για την παροχή ιατρικού εξοπλισμού, καταφυγίων, σκηνών, κουβερτών και άλλων αναγκαίων εφοδίων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και το κατά πόσο γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, η αρμόδια επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον εξέφρασε την “ανησυχία” της και σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι η στήριξη στην Ελλάδα με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος υποβολής αίτησης ασύλου, προκειμένου να αποφευχθεί μια “παρατεταμένη ανθρωπιστική κρίση” , ενώ υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι που έφτασαν στα σύνορα πιστεύοντας ότι ήταν ανοιχτά παραπλανήθηκαν. Η ίδια ανέφερε ότι απηύθυνε έκκληση στους υπουργούς να προχωρήσουν στη μετεγκατάσταση απροστάτευτων ανηλίκων.

Ο προεδρεύων του συμβουλίου Κροάτης υπουργός Εσωτερικών Νταβόρ Μποζίνοβιτς, από την πλευρά του, μετά το πέρας της συνεδρίασης, έκανε επίσης λόγο για “βασικές ευρωπαϊκές αξίες”, σημειώνοντας ωστόσο ότι και οι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να σέβονται τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς νόμους.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε του συμβουλίου, επισήμανε ότι με την επίσκεψη χθες στον Έβρο των τριών προέδρων των θεσμών και της κροατικής Προεδρίας η Ένωση έστειλε ένα «εκκωφαντικό μήνυμα αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μία «άνευ προηγουμένου πρόκληση». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως η “ευθύνη” δεν μπορεί να πέσει μόνο στους “ώμους της Ελλάδας” και πως η Ε.Ε. θα “στηρίξει τα μέλη της στα οποία ασκούνται πιέσεις”, σημειώνοντας ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκά.

“Καλύτερα προετοιμασμένη”

Ο Μ. Σχοινάς από κοινού με τη Σουηδή επίτροπο Ι. Γιόχανσον ανέφεραν ότι σε σχέση με το 2015 η Ε.Ε. είναι σαφώς καλύτερα προετοιμασμένη, ωστόσο, παραδέχτηκαν ότι έχει αποτύχει να συμφωνήσει σε μια μόνιμη, κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Μάλιστα, η Ι. Γιόχανσον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει αίτημα μετεγκατάστασης, σημειώνοντας ότι εφόσον ζητηθεί, θα εξεταστεί από τα κράτη-μέλη, αφού αποτελεί “βιώσιμο σενάριο”. Υποστήριξε δε ότι “δεν υπάρχει αντίφαση” μεταξύ της προστασίας των συνόρων και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μ. Σχοινάς ισχυρίστηκε ότι είναι μια καλή “ευκαιρία” προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός για ένα “νέο deal για το άσυλο και τη μετανάστευση”. “Δεν μπορεί η Ευρώπη να αποτύχει δύο φορές”, σημείωσε, ενώ η Σουηδή επίτροπος είπε πως μετά από τις συνομιλίες που είχε με εκπροσώπους όλων των κρατών-μελών είναι “περισσότερο αισιόδοξη”.

Σύνεση και άσυλο

Παρά τις συνεχείς ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το αν η Ε.Ε. κρίνει νόμιμο το μέτρο αναστολής της πρόσβασης σε διαδικασίες ασύλου που αποφάσισε η κυβέρνηση αλλά και τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, οι δύο αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της “έκτακτης κατάστασης”, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να είναι “σύμφωνα με το δίκαιο”. Μάλιστα ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε σε “σύνεση”, λέγοντας ότι ο ίδιος είδε από κοντά τί συμβαίνει στα σύνορα. «Εξυπακούεται ότι πρέπει η προστασία των συνόρων να συνάδει με το δίκαιο και όταν μιλάμε για συγκεκριμένες καταστάσεις καλώ σε σύνεση, γιατί υπάρχουν φήμες, αλλά οι περιστάσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι άνευ προηγουμένου», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε ότι για την Ε.Ε. η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας είναι σε ισχύ και ότι στο πρόσφατο ταξίδι τους στην Άγκυρα δεν είχαν ενδείξεις πως δεν θα τηρηθεί η συμφωνία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι από αυτήν τη στιγμή “θα πρυτανεύσει η λογική”.

Την πεποίθηση ότι η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας “παραμένει η βάση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό” μετέφερε και στον Τούρκο Πρόεδρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος τον συνάντησε χθες στην Άγκυρα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Σ. Μισέλ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη “μείωσης της τρέχουσας μεταναστευτικής έντασης στα σύνορα της Ευρώπης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL