Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
"Νόμος και τάξη" μόνο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στον Έβρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Νόμος και τάξη" μόνο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στον Έβρο

Θεσσαλονίκη: Δεν είδαν και πολλά πράγματα χθες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επισκέφθηκαν τον Έβρο. Στην ελεύθερη ζώνη στα ελληνοτουρκικά σύνορα οι «μάχες» ανάμεσα στις ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις και στους πρόσφυγες και μετανάστες είχαν τελειώσει και επικρατούσε ησυχία, κάτι που πολλοί εκτιμούν ότι το φρόντισε η άλλη πλευρά, δηλαδή η Τουρκία. Όμως ο Έβρος «βράζει», με το φαινόμενο των αυτόκλητων δήθεν «υπερασπιστών της πατρίδας» να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ομάδες ακραίων κινούνται ανενόχλητες σε όλη την περιοχή και ασκούν βία σε πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και σε δημοσιογράφους, όπως φαίνεται από τα όσα αποκάλυψε ότι έζησε την Καθαρά Δευτέρα ο απεσταλμένος από το CNN Greece Κώστα Πλιάκος.

Η ατμόσφαιρα μυρίζει «μπαρούτι» και ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ξεφύγει εντελώς ο έλεγχος στην πολύ πιθανή περίπτωση τις επόμενες μέρες να έχουμε μια νέα υποκινούμενη ή μη μαζική προσπάθεια προσφύγων και μεταναστών να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα από τον Έβρο. Και βέβαια όταν η ίδια η κυβέρνηση δίνει πολεμικό τόνο στα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχοντας στοχοποιήσει ως «εχθρό» απελπισμένους ανθρώπους, δεν χρειάζονται τίποτε περισσότερο οι διάφορες ομάδες ακραίων, που δεν είναι και λίγες στη συγκεκριμένη ακριτική περιοχή, για να αναλάβουν δράση.

"Χτυπούσαν και έβριζαν" μετανάστη

Στις Φέρες κάτοικοι περιπολούσαν το ποτάμι για να «αναχαιτίσουν» τον «εχθρό»... Μια τέτοια ομάδα συνάντησε ο δημοσιογράφος του CNN Greece. «Τρεις μετανάστες περπατούσαν με κατεύθυνση προς τις Φέρες. Σταμάτησα δίπλα τους και τους ρώτησα από πού είναι και πού πάνε. Σε λιγότερο από ένα λεπτό εμφανίστηκε ένα αγροτικό όχημα από το οποίο κατέβηκαν δύο άντρες και μία γυναίκα και ο ένας άντρας κρατούσε καραμπίνα. Μου είπαν ότι είναι κάτοικοι από τα γύρω χωριά και τα τελευταία βράδια βγαίνουν περιπολίες και πιάνουν μετανάστες και τους παραδίδουν στην αστυνομία. Οι τρεις μετανάστες κατάλαβαν τι πρόκειται να συμβεί και άρχισαν να τρέχουν και τότε ο άντρας με την καραμπίνα πυροβόλησε στον αέρα. Οι δύο κατάφεραν να μπουν στα χωράφια και να εξαφανιστούν, αλλά ο τρίτος έμεινε πίσω, τον έπιασαν, τον χτύπησαν και τον έβαλαν να κάτσει σε ένα σημείο στην άκρη του δρόμου. Στη συνέχεια ήρθαν άλλα δύο αγροτικά αυτοκίνητα και κατέβηκαν μερικοί ακόμη άνδρες, δεν θυμάμαι αριθμό. Κάποιοι προσπάθησαν να βρουν αυτούς που το έσκασαν και κάποιοι έμειναν στο σημείο, όπου έβαλαν τον μετανάστη να ξαπλώσει, τον χτυπούσαν, τον χλεύαζαν και τον έβριζαν. Εγώ παρατηρούσα όλα αυτά από μια απόσταση 10 έως 15 μέτρων και τους ρωτούσα γιατί τον χτυπούν. Επειδή είδαν ότι κρατούσα κινητό τηλέφωνο στο χέρι, φαντάστηκαν ότι τους βιντεοσκοπούσα και στράφηκαν εναντίον μου. Τους είπα ότι είμαι δημοσιογράφος και ότι δεν βιντεοσκοπώ, αλλά δεν πρόλαβα να συζητήσω περισσότερο, με προπηλάκισαν, μου πήραν το κινητό και με χτύπησαν» περιγράφει.

Αλλά με αυτούς τους έκνομους τύπους δεν ασχολείται κανείς... Αντίθετα, βλέπουμε να τους εξυμνούν πολλά τηλεοπτικά κανάλια ως «καλούς πατριώτες που στέκονται στο πλευρό του στρατού και της αστυνομίας», ενώ αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι της Αλεξανδρούπολης δηλώνουν ότι «συνατασσόμαστε απόλυτα με τις ενέργειες του ελληνικού κράτους και τις προσπάθειές του να αποτρέψει την είσοδο στη χώρα μας χιλιάδων λαθρομεταναστών. Έχουμε δε θέσει εαυτούς στη διάθεσή του προκειμένου να συμβάλουμε, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, στην προσπάθεια για διασφάλιση της τάξης και της νομιμότητας στα σύνορά μας”.

Τα τρόφιμα του φαντάρου...

Στο μεταξύ, άρχισε και συγκέντρωση ξηράς τροφής, χυμών, καφέδων και λοιπόν τονωτικών προϊόντων και ενεργειακών ποτών (!) «τα οποία θα δοθούν στα σώματα ασφαλείας που φυλάνε τα σύνορά μας μέρα και νύχτα» από την κοινότητα Τυχερού, ενώ γαλακτοβιομηχανία της περιοχής προσφέρει προϊόντα της στα σώματα ασφαλείας που βρίσκονται στο «μέτωπο» του αγώνα ανάσχεσης της «εισβολής».

Στους δυσαρεστημένους είναι ο σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης που περίμενε να γεμίσουν τα ξενοδοχεία που άδειασαν λόγο κορωνοϊού το τριήμερο της Αποκριάς, με τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή του Έβρου. Αλλά, όπως πληροφορήθηκαν, θα διαμείνουν τελικά σε κρουαζιερόπλοιο που έδεσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και γι’ αυτό διαμαρτύρονται έντονα στους αρμόδιους υπουργούς...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL