Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Στα λόγια αλληλεγγύη, στην πράξη Frontex από την Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα λόγια αλληλεγγύη, στην πράξη Frontex από την Ε.Ε.

Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης για την κατάσταση στον Έβρο, μετά το άνοιγμα των συνόρων από τον Τούρκο Πρόεδρο, απέστειλε σύσσωμη η ηγεσία της Ε.Ε. που βρέθηκε χθες στις Καστανιές προκειμένου να δηλώσει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση. Ωστόσο, οι περισσότερες δηλώσεις των αξιωματούχων της Ε.Ε. σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό -στην οποία όμως δεν έγιναν ερωτήσεις- επικεντρώθηκαν στην ασφάλεια των συνόρων και την ενίσχυση της παρουσίας της Frontex, με μόνο τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σάσολι να υπενθυμίζει ότι η Ε.Ε. έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να διασφαλίσει τη δίκαιη κατανομή ευθυνών στο προσφυγικό / μεταναστευτικό.

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» επισήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της από τον Έβρο. Η πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε περαιτέρω ενίσχυση της Ελλάδας, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επιχειρησιακό, με τη συνδρομή της Frontex. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για αποστολή ομάδας ταχείας παρέμβασης, κινητοποίηση επτά σκαφών, δύο ελικοπτέρων, εκατό επιπλέον συνοριοφυλάκων αλλά και οικονομική βοήθεια ύψους 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 350 εκατ. άμεσα διαθέσιμα.

"Συμπόνια" στους πρόσφυγες

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα». Συγχρόνως, εξέφρασε την «συμπόνια» της για τους μετανάστες, «οι οποίοι έπεσαν στην παγίδα των ψεύτικων υποσχέσεων της Τουρκίας», τονίζοντας, ωστόσο, ότι «η Τουρκία δεν είναι εχθρός». «Θέλω να ευχαριστησω την Ελλάδα, που αποτελεί τη δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα», κατέληξε η Φον Ντερ Λάιεν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στάση της Επιτροπής θα έπρεπε να θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική στην τρέχουσα ειδικά περίοδο, καθώς στα τέλη του μήνα αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις της για το λεγόμενο «Πακέτο Μετανάστευσης και Ασύλου». «Καθώς η πολιτική πίεση ανεβαίνει, οι εποικοδομητικές συζητήσεις για τις επειγόντως αναγκαίες επικαιροποιήσεις των μεταναστευτικών πολιτικών της Ε.Ε. που ξεπερνούν τον έλεγχο των συνόρων θα γίνουν ακόμη πιο έντονες», εξηγεί η Μαρί Ντε Σομέρ, επικεφαλής του προγράμματος Μετανάστευσης και Διαφορετικότητας του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC), think tank των Βρυξελλών. «Εμποδίζοντας τους ανθρώπους να υποβάλουν αίτηση ασύλου, η Ε.Ε. παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα στα εξωτερικά σύνορά της. Ο κόσμος παρακολουθεί. Αυτό θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για την εικόνα της Ε.Ε. και θα υπονομεύσει περαιτέρω την επιρροή της στις σχέσεις με τις τρίτες χώρες όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης », υπογραμμίζει η ίδια.

Η Τουρκία να τηρήσει τις συμφωνίες

Στον αντίποδα, πάντως, της ερευνήτριας, ο προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ από τον Έβρο, δεν παρέλειψε να εκφράσει την «εμπιστοσύνη» του στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «αν και έχετε ένα πολύ σημαντικό έργο, επιδοκιμάζουμε το ότι λειτουργείτε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο». Πρόσθεσε επίσης ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τη συμφωνία με την Τουρκία και περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να τηρεί αυτή τη συμφωνία».

Ειδικότερα στο ζήτημα της Τουρκίας, εκπρόσωπος της Επιτροπής, χθες, επισήμανε και αυτός την ανάγκη η Τουρκία να «σεβαστεί» το κομμάτι της συμφωνίας που της αναλογεί, καλώντας την να επιστρέψει στην «ομαλότητα» της περιόδου πριν την Παρασκευή. Εξάλλου, ο ίδιος χαρακτήρισε «αναληθή» τα «παράπονα» από την τουρκική πλευρά ότι η Ευρώπη δεν εφαρμόζει τα συμφωνημένα. Όπως επανέλαβε, από τα 6 δισ. που έχει υποσχεθεί η Ε.Ε. στην Τουρκία για τη στήριξη των προσφύγων, ήδη τα 2,2 δισ. έχουν εκταμιευτεί και για τα 4,7 δισ. προχωρούν οι συμβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Γιοζέφ Μπορέλ επισκέφθηκε χθες την Άγκυρα μαζί με τον επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς προκειμένου να συζητήσουν με τις τουρκικές αρχές τόσο την κατάσταση στο Ιντλίμπ όσο και το ζήτημα των προσφύγων.

Αναγκαία η αλλαγή στο Δουβλίνο 2

Χρησιμοποιώντας πιο επικριτική γλώσσα για τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., που μπλοκάρουν μια πραγματικά Κοινή Πολιτική Ασύλου με αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε από τις Καστανιές πως «η Ευρώπη είναι που πρέπει να ασκήσει μεταναστευτική πολιτική, να συμμεριστεί το βάρος του μεταναστευτικού, να το ανακατανείμει ισοδύναμα». «Αλλά κυρίως να έχει ενιαία πολιτική, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να εγγυηθεί κατοχυρωμένες αξίες και δικαιώματα και να είμαστε υπερήφανοι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε.

Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του γιατί πολλές κυβερνήσεις μπορεί να μη συναισθάνονται, να μη συνειδητοποιούν αυτή την ανάγκη, και είπε πως αν πριν ενάμιση χρόνο «είχαμε ακούσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαμε προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου 2, πιθανότατα σήμερα δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτές τις συνθήκες».

Τέλος, υπογράμμισε ότι η κοινή παρουσία των Ευρωπαίων αξιωματούχων στη μεθόριο στον Έβρο αποτελεί ακριβώς «ένα κάλεσμα στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την πιθανότητα εκπόνησης κοινής πολιτικής στο μεταναστευτικό».

Οι επόμενες συναντήσεις

Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά και στη Συρία θα απασχολήσει τις επόμενες μέρες τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. σε πολιτικό επίπεδο. Σήμερα πραγματοποιείται έκτακτη σύνοδος των υπουργών για θέματα μετανάστευσης στις Βρυξέλλες, ενώ μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών στο Ζάγκρεμπ, πέρα από τις προγραμματισμένες συναντήσεις εκεί των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών αύριο και μεθαύριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL