Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
Τρία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Το τρίτο κατά σειρά επιβεβαιωμένο περιστατικό του ιού Covid-19 στην Ελλάδα ανακοίνωσε εχθές ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Συγκεκριμένα πρόκειται για το παιδί της 38χρονης γυναίκας που νοσηλεύεται από εχθές στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ακόμη μιας νέας γυναίκας η οποία είχε ταξιδέψει στις πληγείσες περιοχές της βόρειας Ιταλίας και νοσηλεύεται σε Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Αθήνα.

Ο Σ. Τσιόδρας τόνισε ότι «μιλάμε για μία νόσο η οποία στη συντριπτική της πλειοψηφία είναι ήπια και δεν μεταδίδεται όταν τηρούνται σωστά οι κανόνες υγιεινής». Ο καθηγητής συνέστησε ψυχραιμία καθώς, όπως υπογράμμισε, τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καθυστέρηση της διασποράς του ιού.

Όπως ενημέρωσε, στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των επαφών της πρώτης περίπτωσης επιβεβαιώθηκε από το εργαστήριο αναφοράς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης μετάδοση του ιού σε στενό συγγενικό μέλος και συγκεκριμένα στο παιδί της, που δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.

Κλειστό χθες το σχολείο του δεκάχρονου

Χθες το 105 δημοτικό σχολείο Μαλακοπής, όπου φοιτά ο γιος της 38χρονης, έμεινε κλειστό, ύστερα από απόφαση των υπουργών Υγείας και Παιδείας, ενώ οι χώροι του απολυμάνθηκαν. Ο διευθυντής του σχολείου Νίκος Μπίντας ειδοποιήθηκε για την εξέλιξη αυτή το βράδυ της Τετάρτης και, όπως δήλωσε, «δεν υπάρχει ανησυχία στους γονείς. Κάποιους γονείς που πήραν τηλέφωνο τους καθησύχασα. Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, το σχολείο είναι κλειστό, θα γίνει και απολύμανση προληπτικώς σε όλους τους χώρους του».

Σύμφωνα με πληροφορίες και το παιδί παρουσιάζει ήπια συμπτώματα, ενώ ήδη έχουν ειδοποιηθεί όλα τα άτομα, πλην τριών οδηγών ταξί, που είχαν έρθει σε επαφή με την 38χρονη μετά την επιστροφή της από το Μιλάνο. Από όλους ζητήθηκε να απομονωθούν για διάστημα 14 ημερών και αν εμφανίσουν πυρετό ή κάποιο άλλο σύμπτωμα να ενημερώσουν αμέσως τον γιατρό που ήδη επικοινώνησε μαζί τους.

Σχετικά με το επιβεβαιωμένο τρίτο κρούσμα ο καθηγητής ανέφερε ότι αφορά ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας κι ότι οι επιστήμονες βρίσκονται σε διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών της νεαρής γυναίκας και της λήψης επιπλέον μέτρων.

Η 40χρονη γυναίκα από το Μαρούσι είχε ταξιδέψει στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα. Είναι στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς και σύζυγος οικονομικού στελέχους μεγάλης εταιρείας. Στην Ιταλία είχε ταξιδέψει με την κόρη της στη θέση business. Πλέον γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και εξετάζονται όχι μόνο τα άτομα του άμεσου συγγενικού και φιλικού της περιβάλλοντος, αλλά οι συνταξιδιώτες της στην πτήση από την Ιταλία στην Αθήνα.

Ο δήμαρχος δεν ενημέρωσε την αντιπολίτευση

Στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, από όπου πέρασε η 38χρονη το βράδυ της Δευτέρας, η ανησυχία είναι διάχυτη, ενώ ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας δέχεται έντονη κριτική από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς του και κυρίως για το γεγονός ότι δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τους επικεφαλής των παρατάξεων για το ότι το δημαρχείο βρέθηκε στις «κόκκινες ζώνες».

Χθες έγινε απολύμανση στους χώρους του δημαρχείου, όπως και στον χώρο όπου στεγάζονται τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ανακοινώθηκε ότι το ίδιο θα γίνει σε διάφορα δημοτικά κτήρια και δομές.

Οι δημοτικές παρατάξεις «Θεσσαλονίκη Μαζί» με επικεφαλής την Κατερίνα Νοτοπούλου και «Θεσσαλονίκη Πολύχρωμη Πόλη» με επικεφαλής τον Σπύρο Βούγια με κοινή ανακοίνωσή τους στρέφουν τα βέλη τους κατά του Κ. Ζέρβα τονίζοντας ότι πληροφορήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης την προχθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος «ενημερώνοντας τα μέλη της διοίκησής του, αλλά όχι και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ως όφειλε, στο πνεύμα της από κοινού διαχείρισης μιας τόσο σημαντικής κρίσης».

Αντιδράσεις για την ακύρωση των καρναβαλιών

Παρών στην ενημέρωση των συντακτών υγείας ήταν ο υπουργός Υγείας, ο οποίος δήλωσε ότι «με βάση τις συστάσεις και οδηγίες της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων συμβάντων δημόσιας υγείας από ρυπογόνους παράγοντες και στο πλαίσιο της γενικότερης προστασίας του πληθυσμού με γνώμονα τη δημόσια υγεία ματαιώνονται όλες οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Έντονες αντιδράσεις υπάρχουν για την απόφαση ακύρωσης όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων, κυρίως από δήμους που το τριήμερο της αποκριάς είναι η μεγαλύτερη τονωτική ένεση στην τοπική οικονομία. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος της Πάτρας είπε ότι η απόφαση για ματαίωση των εκδηλώσεων προκαλεί πικρία και τόνισε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνει καλοκαιρινό καρναβάλι στα τέλη Ιουνίου. Ο Κ. Πελετίδης προτίθεται να ζητήσει αποζημίωση από την κυβέρνηση για λογαριασμό των καταστηματαρχών και των καρναβαλιστών, των οποίων ανατράπηκε ο σχεδιασμός, ενώ επισήμανε ότι όποιες επιχειρήσεις κάνουν εκδηλώσεις θα αναλάβουν και την ευθύνη γι' αυτές.

Στον Δήμο Ξάνθης υπάρχει έντονος προβληματισμός καθώς το οικονομικό πλήγμα θα είναι τεράστιο και το ίδιο ισχύει και για τον Δήμο Νάουσας. Στον τελευταίο, πάντως, οι σύλλογοι και οι φορείς που διοργανώνουν κάθε χρόνο το ιστορικό δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» δηλώνουν αποφασισμένοι να το παρουσιάσουν και φέτος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ανακοινώθηκε πως τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη υπογράφουν την κοινή ΚΥΑ για τον κορωνοϊό και τα καρναβάλια. Με φυλάκιση δύο ετών απειλούνται δήμαρχοι, περιφερειάρχες και όλοι οι αποδέκτες της κοινής υπουργικής απόφασης που μόλις εκδόθηκε και επιβάλλει τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα «λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας».

Προληπτικά μέτρα στη Βουλή για δύο υπαλλήλους

Προληπτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού πήρε η Βουλή για την περίπτωση δύο υπαλλήλων που ταξίδεψαν πρόσφατα στη βόρεια Ιταλία. Σύμφωνα με ενημέρωση από υψηλόβαθμο στέλεχος της Βουλής, οι δύο διοικητικοί υπάλληλοι δεν παρουσίασαν συμπτώματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, όμως τους ζητήθηκε να παραμείνουν προληπτικά στο σπίτι, καθώς βρέθηκαν στο Μιλάνο για ιδιωτική επίσκεψη μεταξύ 15 και 17 Φεβρουαρίου. Ο ένας από τους δύο υπαλλήλους εμφάνισε ελαφρύ συνάχι και θα παραμείνει στο σπίτι για 14 μέρες, όπως επιβάλλουν τα πρωτόκολλα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL