Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Νίκος Βούτσης για την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό: / Νίκος Βούτσης για την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό: Δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα τέρατα που φτιάξατε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Βούτσης για την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό: / Νίκος Βούτσης για την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό: Δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα τέρατα που φτιάξατε

«Φτιάξατε τέρατα μέσα στις κοινωνίες προεκλογικά. Μιζάρατε στη Συμφωνία των Πρεσπών, στο προσφυγικό, στο μεταναστευτικό επί τέσσερα χρόνια. Αυτά τώρα δεν μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε» τόνισε ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στη Βουλή για την αστυνομική καταστολή σε Χίο και Λέσβο. Με αφορμή και νέο ξενοφοβικό παραλήρημα του Κυριάκου Βελόπουλου, που ζήτησε οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε ξερονήσια και πλοία, ο τέως πρόεδρος της Βουλής επέκρινε τα στελέχη της κυβέρνησης γιατί «δεν αισθάνονται την ανάγκη» να απαντήσουν σε αυτού του είδους τη ρητορική.

Ο Ν. Βούτσης κατηγόρησε τα στελέχη της κυβέρνησης ότι αποφεύγουν να αντιπαρατεθούν με αυτές τις φωνές, γιατί «εφαρμόζετε ανομολόγητα βήμα - βήμα τη λογική και τη στρατηγική μιας απάνθρωπης αποτροπής». Θύμισε ότι υπάρχει σχεδιασμός για μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, όμως η κυβέρνηση δεν παίρνει το πολιτικό κόστος να τον υλοποιήσει. Αντίθετα, η κυβέρνηση επέλεξε «εν ψυχρώ» την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου «για να μην έρθετε σε σύγκρουση και να μην έχετε το ελάχιστο κόστος με τα τέρατα που δημιουργήσατε, που ενθαρρύνατε, που χαϊδέψατε επί τόσα χρόνια».

Μάλιστα, υπενθύμισε την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά το 2012, που σκεφτόταν τη δημιουργία ενός «τείχους του Νότου», ώστε χώρες της νότιας Ευρώπης να αναλάβουν να αποτρέψουν τις προσφυγικές ροές με χρηματοδότηση από τις χώρες του Βορρά. «Οκτώ χρόνια μετά την εμπειρία που έχει η χώρα σε αυτό το ζήτημα, ξαναγυρνάμε κρυπτόμενοι ανομολόγητα στην ίδια άθλια, απάνθρωπη στρατηγική» σχολίασε δηκτικά.

Ο Ν. Βούτσης επισήμανε τις «τεράστιες ευθύνες» της Ε.Ε. για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία. Αναφέρθηκε εκτενώς στη διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παρατήρησε μάλιστα ότι η ελληνική κοινωνία γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι η ρητορική της αντιπολίτευσης για ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσφυγικές ροές ήταν «πομφόλυγες» θυμίζοντας ότι με τη στήριξη της κυβέρνησης οι πολίτες, πέρα από ιδεολογικές γραμμές, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες.

Κ. Βελόπουλος: Να παραιτηθεί η κυβέρνηση, όχι ο Κ. Μουτζούρης

«Πηγαίνετέ τους στα ακατοίκητα νησιά. Σας το έχω πει χίλιες φορές. Να τους βάλετε σε πλοία. Υπάρχουν απονηολογημένα πλοία, κρουαζιερόπλοια τριάντα ετών» υποστήριξε για πολλοστή φορά ο Κ. Βελόπουλος. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επανέλαβε το αντιμεταναστευτικό του παραλήρημα και τις υποτιθέμενες απειλές για την ελληνική «φυλή» ζητώντας μαζικές απελάσεις. Επιπλέον υπερασπίστηκε στην ουσία τις ενέργειες του περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη περιορίζοντας την κριτική του στις «απρεπείς» εκφράσεις του για τον πρωθυπουργό.

«Ήταν άτυχη και απρεπής στιγμή. Εσείς, όταν μιλάτε με φίλους σας και εκνευρίζεστε, μιλάτε ευγενικά; Δεν βρίζετε εσείς; Πετύχατε αυτή τη στιγμή, λοιπόν, και θέλετε να παραιτηθεί. Ε, τότε παραιτηθείτε εσείς που δεν εφαρμόζετε τίποτε από όσα είχατε πει προεκλογικά» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο Κ. Βελόπουλος σε σχέση με την αντιπαράθεση του Κ. Μουτζούρη με την κυβέρνηση. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην περίπτωση Πακιστανού άθεου που πήρε άσυλο υποστηρίζοντας ότι «βρήκαν τη νέα φάμπρικα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL