Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Η Ν.Δ. καταργεί δεύτερη φορά τη 13η σύνταξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. καταργεί δεύτερη φορά τη 13η σύνταξη

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει αυτό το νομοσχέδιο, διότι προβαίνει σε βίαιη αναδιανομή εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και στις συντάξεις και στις εισφορές» υπογράμμισε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου σχετικά με το νέο ασφαλιστικό. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε μόνο από τη Ν.Δ. με 158 ψήφους υπέρ και 128 ψήφους κατά, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Με 158 ψήφους υπέρ και 128 ψήφους κατά υπερψηφίστηκε και η διάταξη με την οποία καταργείται για δεύτερη φορά από τον Γιάννη Βρούτση η 13η σύνταξη.

Ο υπουργός Εργασίας προσπάθησε να αποφύγει την αντιπαράθεση για την ουσία του νομοσχεδίου επιμένοντας στον ισχυρισμό ότι θεραπεύει την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου κι επιχειρώντας να εμφανίσει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης περίπου ως μονόδρομο. Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε στον Γ. Βρούτση ότι «οι αποφάσεις του ΣτΕ έκριναν συνταγματικό τον πυρήνα της μεταρρύθμισης». Υπερασπίστηκε τον νόμο που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ανέτρεψε τον πελατειακό και ταξικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε εξορθολογιστικά χαρακτηριστικά και εξασφάλισε τη βιωσιμότητα του συστήματος, αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη. Επισήμανε ότι ο νέος νόμος «δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τομή, αποτελεί μια περιορισμένη επιστροφή στο παρελθόν, μια περιορισμένη αντιμεταρρύθμιση, τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι η κοινωνική αδικία και η ταξική μονομέρεια».

Γ. Κατρούγκαλος: "Εσφαλμένη νομικά" η απόφαση του ΣτΕ

Απαντώντας στην κριτική της κυβέρνησης για τις αντισυνταγματικότητες του νόμου που εισηγήθηκε, ο Γ. Κατρούγκαλος θύμισε ότι συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου συνδέονταν με τις υποχρεώσεις του τρίτου Μνημονίου και εξέφρασε την ικανοποίησή του που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και καταργούνται. «Δεν θα τις φέρναμε ποτέ εάν είχαμε επιλογή ελεύθερων χεριών» σχολίασε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων και στα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης.

Ο Γ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι είναι «εσφαλμένη νομικά» η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της απόλυτης αντιστοίχισης των ελεύθερων επαγγελματιών με τους μισθωτούς ως προς το ποσοστό της εισφοροδοτικής ικανότητας. Ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε όμως ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν σήμαινε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει «στη μεγάλη αδικία σε βάρος των πολλών, τη μεγάλη αδικία σε βάρος των μισθωτών», στην οποία προχωρά τώρα.

Έφη Αχτσιόγλου: Πολιτική επιλογή ο τρόπος εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ

Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι τα όσα έκανε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που προέκυψαν από την απόφαση του ΣτΕ ήταν πολιτική της επιλογή, καθώς το ΣτΕ δεν νομοθετεί. Έφερε το παράδειγμα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και σχολίασε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει τον προϋπολογισμό κατά 370 εκατ. ευρώ κι όχι να τον μειώσει κατά 200 εκατ. ευρώ εις βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων προκειμένου να μειώσει τη φορολογία των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε κι αυτή με την σειρά της ότι ο Γ. Βρούτσης ψεύδεται σε σχέση με τις εισφορές των επαγγελματιών και την απόφαση του ΣτΕ. Σημείωσε ότι η αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα των επαγγελματιών ήταν «πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης, καθώς θα μπορούσε να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ μειώνοντας το ύψος των εισφορών των επαγγελματιών σε σχέση με τις εισφορές των μισθωτών. Μάλιστα, θύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη προχωρήσει σε μείωση από το 20% στο 13,3%.

Η κυβέρνηση ξεχνά τους μισθωτούς

Η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε ότι η αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα έρχεται σε αντίθεση με τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και με τη συνταγματική αρχή για τη δίκαιη κατανομή των βαρών που εφαρμόζεται και στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστημα. Μίλησε για «à la carte ανάγνωση» της αρχής αυτής από την κυβέρνηση, καθώς δεν την αποδέχεται για τους επαγγελματίες των υψηλών εισοδημάτων, αλλά την αποδέχεται για τους μισθωτούς που πληρώνουν τις εισφορές με βάση το πραγματικό τους εισόδημα.

Τέλος, υπερασπίστηκε κι αυτή τον νόμο Κατρούγκαλου, σημείωσε όμως ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πως ο νόμος αυτός φτιάχτηκε εντός Μνημονίου, με δημοσιονομικούς περιορισμούς σκληρούς και καταναγκασμούς από την πλευρά της τρόικας και ιδίως του ΔΝΤ», παρατηρώντας ότι «χρήζει σε πολλά σημεία του βελτιώσεων, τις οποίες ήδη είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε από το 2018».

Επίθεση Γ. Βρούτση στον Αλ. Τσίπρα

Ο Γ. Βρούτσης επέμεινε να μεταφέρει τη συζήτηση στις αντισυνταγματικότητες του νόμου Κατρούγκαλου και επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τα όσα είπε στην παρέμβασή του. Υποστήριξε ότι ο Αλ. Τσίπρας... είναι υποχρεωμένος να απολογηθεί για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου και του καταλόγισε «κριτική για την κριτική». Για πολλοστή φορά ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει 13η σύνταξη προκειμένου να αποφύγει να απαντήσει γιατί την καταργεί μειώνοντας σημαντικά το εισόδημα κυρίως των χαμηλοσυνταξιούχων.

Σε σχέση με τις εισφορές των επαγγελματιών, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι «με την πολιτική μας και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση το δυναμικό κομμάτι που είχε τιμωρηθεί μέχρι σήμερα απελευθερώνεται και θα μπορεί να δημιουργεί, να παράγει πλούτο ελεύθερα, να απεγκλωβιστεί μετά από πολλά χρόνια από τον ασφαλιστικό φορολογικό βραχνά του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL