Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Επικοινωνιακή σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επικοινωνιακή σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Θεσσαλονίκη. Μόνο ως ένα ακόμη επικοινωνιακό «σόου» από την πλευρά της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της ΠΚΜ, υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλης Κικίλια, μετά την καταγραφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Από τις δημόσιες δηλώσεις τόσο του αρμόδιου υπουργού όσο και του Απ. Τζιτζικώστα σίγουρα δεν γίναμε σοφότεροι για το αν μπήκε σε εφαρμογή κάποιο σχέδιο για τη μη διασπορά του ιού και το μόνο που ακούσαμε ήταν προτροπές για «ψυχραιμία». Μια λέξη που από το πρωί έβγαινε από όλα τα αρμόδια, αλλά και μη αρμόδια χείλη για το θέμα αυτό. Ο υπουργός Υγείας δεν δέχτηκε καν ερωτήσεις από δημοσιογράφους, ενώ, όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θα επισκεφθεί το ΑΧΕΠΑ, απάντηση δεν έλαβε... Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες στη σύσκεψη συζητήθηκε αν θα πρέπει να κλείσουν σχολεία και προς στιγμήν το μέτρο αυτό δεν κρίθηκε αναγκαίο, αφού η κατάσταση μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται «ελεγχόμενη».

"Ψυχραιμία", μια λέξη σε επανάληψη

Ο Β. Κικίλιας ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη για να δηλώσει ότι πρέπει «να υπάρχει ψυχραιμία και ηρεμία κι ενημέρωση σωστή. Θα ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά, ψύχραιμα για την κατάσταση της δημόσιας υγείας. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Η οργάνωση και η συνεργασία θα μας κάνουν να έχουμε καλά αποτελέσματα. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Να ακούμε τους ειδικούς, που γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους. Προσομοιάζει με τον ιό της γρίπης. Τα πιο πολλά θα είναι ασυμπτωματικά. Ο κόσμος, αν αισθάνεται ότι έχει συμπτώματα, να μείνει σπίτι του και να συμβουλεύεται τον γιατρό του». «Δεν πρέπει να υπάρξει πανικός. Το μόνο που πρέπει να υπάρξει είναι ψυχραιμία. Εμείς είμαστε εδώ ως Περιφέρεια για να διασφαλίσουμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά» δήλωσε και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, μια δήλωση που από την πρώτη στιγμή την είχε «τουιτάρει».

«Πρέπει να παραμείνουμε απολύτως ψύχραιμοι. Αυτό που χρειάζεται είναι ενημέρωση και αυτοπειθαρχία. Ο καθένας να απευθύνεται στον γιατρό του και να ακολουθεί οδηγίες. Κανένας λόγος πανικού. Ενεργοποιήσαμε τα πρωτόκολλα που χρειάζονται προληπτικά και όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό» συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Δεν ενημέρωσαν τον διευθυντή του νοσοκομείου

Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει άψογος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των νοσοκομείων αναφοράς, χθες το πρωί ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Π. Παντελιάδης, όταν ρωτήθηκε από το “sputnik.gr” για το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού, δήλωνε «δεν έχω κανένα νέο, ό,τι και να μου πείτε δεν έχω κανένα νέο, κι εγώ τα site διαβάζω. Προσπαθώ να επικοινωνήσω και, παρότι έχω δύο τηλέφωνα, δεν μπορώ να μιλήσω με κανένα τηλέφωνο για να επιβεβαιώσω ή να αποκλείσω κάτι»...

Στο νοσοκομείο, πάντως, η ημέρα κύλησε σχετικά ομαλά, αν εξαιρέσουμε τις τηλεοπτικές κάμερες που είχαν στηθεί στην είσοδο. Νοσηλευτικό προσωπικό, ασθενείς και συνοδοί ασθενών εμφανίζονταν απόλυτα ψύχραιμοι. Όσοι και όσες εισέρχονταν φορούσαν νοσοκομειακές μάσκες, ενώ, όπως δήλωναν μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, οι γιατροί που μπαίνουν στον ειδικό θάλαμο όπου νοσηλεύεται η 38χρονη γυναίκα φορούν ειδική στολή.

Μάσκες τέλος

Την ίδια ψύχραιμη αντίδραση, ωστόσο, δεν επιδεικνύουν όλοι και όλες. Όπως ήδη έγραψε η «Αυγή», οι χειρουργικές μάσκες στα φαρμακεία έχουν εξαφανιστεί και οι ελάχιστες που κυκλοφορούν πωλούνται σε διπλή και τριπλή τιμή.

«Δεν υπάρχει μάσκα ούτε για δείγμα, έχουν εξαντληθεί και δεν ξέρουμε ακόμη πότε θα στείλουν οι εισαγωγείς τις νέες παρτίδες» δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δ. Ευγενίδης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι βασικός προμηθευτής είναι η Κίνα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL