Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Επιβεβαιώνει τις καταθέσεις του ο «Μάξιμος Σαράφης»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιβεβαιώνει τις καταθέσεις του ο «Μάξιμος Σαράφης»

Στη ΓΑΔΑ κατέθεσαν χθες, ενώπιον των εισηγητών της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά ενδεχόμενες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου, οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis. Μέχρι αργά το βράδυ κατέθετε ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», ενώ στην συνέχεια επρόκειτο να καταθέσει η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση”.

Χωρίς οπτική επαφή

Σημειώνεται ότι πριν ξεκινήσει η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» η πλειοψηφία της Προκαταρκτικής δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα στην αξιοπιστία της. Η Επιτροπή συνεδρίασε προκειμένου να ζητήσει συγκεκριμένους τρόπους κατάθεσης. Ουσιαστικά αποδέχθηκε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ευρισκόμενοι στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ, θα κατέθεταν με καλυμμένα χαρακτηριστικά και με αλλοιωμένη τη φωνή και τα μέλη της Επιτροπής, που βρίσκονταν στον 14ο όροφο του κτηρίου, θα είχαν οπτική επαφή μαζί τους μέσα από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Με την άφιξή τους όμως στο κτήριο της ΓΑΔΑ οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναγκάστηκαν σε άλλη μία υποχώρηση: αποδέχθηκαν ότι η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων θα γινόταν τελικά χωρίς οπτική επαφή. Στους μάρτυρες απαγορεύτηκε να έχουν κατά τη διάρκεια της κατάθεσής τους τα κινητά τους τηλέφωνα.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο Σπ. Λάππας είχε τονίσει σύμφωνα με πληροφορίες ότι οι χειρισμοί της πλειοψηφίας «έκαναν ρεντίκολο» την Προκαταρκτική. Παράλληλα, το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί εμμένοντας ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν θα πρέπει να έχουν προστασία της ταυτότητάς τους. Η Ελληνική Λύση αμφιταλαντεύθηκε ως προς τη συμμετοχή της, αλλά τελικά παρέμεινε. Πάντως Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέρριψαν το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να πάει στη ΓΑΔΑ για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων σύσσωμη η (εναπομείνασα) Επιτροπή και όχι μόνο οι εισηγητές από κάθε κόμμα, διότι, όπως φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπούγας, «είναι μικρή η αίθουσα στη ΓΑΔΑ».

Υπενθυμίζεται ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» στις καταθέσεις του έχει μιλήσει για δωροδοκία υπουργού Υγείας ο οποίος μερίμνησε ώστε να δίνεται πλήρης αποζημίωση σε φάρμακα της Novartis (ογκολογικά, αιματολογικά και φάρμακα σπάνιων παθήσεων). Όπως έχει γράψει η «Αυγή», ο προστατευόμενος μάρτυρας έχει αναφερθεί στις παρακάτω υποθέσεις:

- Την τιμολόγηση των σκευασμάτων Gilenya και Tasigna 150 τον Αύγουστο του 2011.

- Τις σχέσεις του Ανδρέα Λοβερδου με τον Κωνσταντίνο Φρουζή.

- Την εμπλοκή του δημοσιογράφου Νίκου Χασαπόπουλου προκειμένου να γίνει συνάντηση του Λοβέρδου με τον Φρουζή το καλοκαίρι του 2011.

- Τα e-mails της ηγεσίας της Novartis Ελλάδος με τα οποία αιτείτο αύξηση 500.000 ευρώ του προϋπολογισμού του τμήματος Market access τον Μάρτιο του 2012.

- Τη δωροδοκία μέσω συμβάσεων της Novartis με τον Νίκο Μανία για καθορισμό των τιμών όλων των φαρμάκων της αγοράς.

- Τον μηχανισμό ξεπλύματος μέσω των διαφημιστικών εταιρειών Ιατρικές Εξελίξεις (Βουλκίδη), Ethos Media, Πανμαρ και Πιτσιλίδης Α.Ε.

- Το ύψους 2 εκατ. ευρώ «Harvard Project» τα τέλη του 2013, που ισχυρίζεται ότι κατευθύνθηκε σε δωροδοκίες Ελλήνων αξιωματούχων.

- Την εισαγωγή νέων φαρμάκων της εταιρείας επί υπουργίας Άδ. Γεωργιάδη.

- Την ακύρωση προστίμου 250.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στη Novartis.

- Την έγκριση όλων των μελετών της εταιρείας.

Τι φέρεται να κατέθεσε ο «Σαράφης»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας επιβεβαίωσε όλα όσα φέρεται να έχει καταθέσει στην εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο Novartis σχετικά με τις συστηματικές δωροδοκίες γιατρών και κρατικών αξιωματούχων, τη μεθοδευμένη καλλιέργεια κλίματος από τα ΜΜΕ ώστε να προωθούνται τα καινούργια φάρμακα της Novartis, καθώς και για την εμπλοκή πρώην υπουργών Υγείας στην υπερτιμολόγηση των φαρμάκων, πρακτικές για τις οποίες, όπως είπε, ο Φρουζής μιλούσε ανοιχτά. Επανέλαβε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι το μεγάλο αφεντικό της Novartis διατηρούσε σχέσεις με τον Α. Λοβέρδο και τον Άδ. Γεωργιάδη και ότι είχε συναντηθεί με τους συνεργάτες του Α. Σαμαρά Σ. Παπασταύρου και Δ. Πτωχό. Φέρεται επίσης να έχει επιβεβαιώσει όσα έχει καταθέσει για δωροδοκία υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή και επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις υποθέσεις των εμβολίων και του μοριακού ελέγχου για τον ιό HIV, υποθέσεις που ο ίδιος χαρακτήρισε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στον χώρο της Υγείας. Τέλος, φέρεται να είπε στους εισηγητές της Προανακριτικής ότι όλοι του οι ισχυρισμοί, τεκμηριώνονται από αποδεικτικά στοιχεία, έγγραφα, e-mails και βίντεο, τα οποία έχει καταθέσει στην εισαγγελέα Διαφθοράς.

ΣΥΡΙΖΑ: Είστε πανικόβλητοι

Αργά χθες το βράδυ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταλογίζοντάς τους ότι μπροστά στην κατάρρευση της θεωρίας που έστησαν περί δήθεν σκευωρίας επιχείρησαν να κρύψουν τον πανικό τους με ψεύτικες διαρροές ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» αναίρεσε δήθεν την κατάθεσή του.

Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος με την ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» δεν άλλαξε τις αρχικές του μαρτυρίες. Αντίθετα, σύμφωνα με πηγές της Προανακριτικής Επιτροπής, επιβεβαίωσε όλα όσα είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς, καταλήγουν οι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL