Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Ήρθε η ώρα για την πολιτική και την κοινωνική αντεπίθεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ήρθε η ώρα για την πολιτική και την κοινωνική αντεπίθεση

Μήνυμα αντεπίθεσης και αγώνα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο από τη μεγάλη πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο. Εκδήλωση που εξελίχθηκε σε μια τεράστια συγκέντρωση, με παλμό, χρώμα, ενθουσιασμό, με τις σημαίες της Νεολαίας να κυματίζουν στις εξέδρες και με τα συνθήματα να δονούν το κλειστό του Παλαιού Φαλήρου. Πριν την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επτά θεματικά βίντεο σε κάτι παραπάνω από μισή ώρα αποκαλύφθηκε η απάτη της κυβέρνησης των "αρίστων".

Αφετηρία μιας δημοκρατικής, μαχητικής, λαϊκής πορείας

"Σας καλώ να κάνουμε τη σημερινή μας μεγάλη συγκέντρωση αφετηρία μιας νέας δημοκρατικής μαχητικής λαϊκής πορείας, δύσκολης, αλλά αναγκαίας. Για το σήμερα της αποτροπής, για το αύριο της ανατροπής" είπε από το βήμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τους χιλιάδες συγκεντρωμένους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που συνέκριναν το κλίμα και τη μαζικότητα της εκδήλωσης με τις συγκεντρώσεις του 2015. Σε κάθε περίπτωση, η ατμόσφαιρα θα ταίριαζε σε κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις, όμως όχι σε μια πολιτική εκδήλωση σε πολιτικό χρόνο... "κανονικότητας", με κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρουν πως η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Ήρθε η ώρα της πολιτικής και κοινωνικής αντεπίθεσης

"Δεν αρκεί να θυμώνουμε. Δεν φτάνει να γκρινιάζουμε. Δεν αρκεί να εκδηλώνουμε την πικρία μας για την πορεία που ανακόπηκε με τις πιο ανήθικες μεθόδους. Δεν αρκεί. Ήρθε η ώρα να αντεπιτεθούμε" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας απευθύνοντας κάλεσμα "κοινωνικής και πολιτικής αντεπίθεσης". "Ήρθε η ώρα να δράσουμε με τα όπλα που η δημοκρατία μας παρέχει. Να αντισταθούμε στο καθεστώς που οικοδομούν στις πλάτες της πλειοψηφίας. Να αντισταθούμε σε όλα τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα. Να αντισταθούμε σε κάθε αντιλαϊκό και άδικο μέτρο. Στη Βουλή, στην απεργία, στη διαδήλωση, στους χώρους δουλειάς, στους χώρους που σπουδάζουν οι νέοι και οι νέες. Να αντισταθούμε στο ψέμα, στην απάτη της εικονικής πραγματικότητας της πλειοψηφίας των ΜΜΕ. Να αντισταθούμε στην εργοδοτική ασυδοσία που γίνεται νόμος και στην εργασιακή ζούγκλα που γίνεται καθημερινότητα" είπε χαρακτηριστικά εν μέσω συνθημάτων. "Όχι με τις σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τις σημαίες της πατρίδας που αξίζουμε" πρόσθεσε.

Κανείς απροστάτευτος

Η κατεύθυνση της μάχης του προοδευτικού κόσμου κατέστη σαφής από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. "Δεν πρέπει και δεν θα αφήσουμε τίποτα και κανέναν απροστάτευτο" υπογράμμισε, εξηγώντας το σύνθημα της εκδήλωσης: "Παίρνουμε το αύριο στα χέρια μας. Υπερασπιζόμαστε την κοινωνία". "Πρέπει να δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη σε κάθε κοινωνικό χώρο για να ξανακερδίσει η προοδευτική παράταξη την κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία" είπε χαρακτηριστικά, βάζοντας ως στόχο μια νέα μεγάλη νίκη προς όφελος του ελληνικού λαού, "που θα φέρει ξανά τη χώρα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Στην τροχιά της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης".

Κι όποιος ξέχασε τι σημαίνει Δεξιά, τώρα το θυμήθηκε

"Δεν θα αφήσουμε το κοινωνικό κράτος, την πρώτη κατοικία, τους μισθούς, τις συντάξεις, την Υγεία, την Παιδεία, το περιβάλλον στις ορέξεις των ‘αρίστων’, των διαπλεκόμενων, των βαρόνων, των ολιγαρχών, των παρασιτικών κυκλωμάτων που επέστρεψαν". "Μας ξαναγυρίζει με μεγάλη ταχύτητα πίσω στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία" είπε μιλώντας για την επτάμηνη διακυβέρνηση της Ν.Δ. "Στο κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής. Στην εθνική και κοινωνική ανασφάλεια. Στην οικονομική στασιμότητα. Σε μια ανάπτυξη μόνο για τους ισχυρούς και σε μια κοινωνία διακρίσεων" πρόσθεσε, με το "ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά" να ακούγεται δυνατά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά: "Κι όποιος ξέχασε, τώρα το θυμήθηκε".

Πρώτη φορά με ελεύθερα τα χέρια για την Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης

Μάλιστα, επισήμανε ότι δεν θα πρόκειται για τη "δεύτερη φορά Αριστερά", αλλά για την "πρώτη φορά με δικό μας αριστερό και ρεαλιστικό σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης". "Θα είναι η πρώτη φορά με Αριστερά στην κυβέρνηση, αλλά έξω από Μνημόνια και χωρίς καταναγκασμούς. Θα είναι η πρώτη φορά Αριστερά με τα χέρια ελεύθερα και όχι δεμένα πίσω απ’ την πλάτη. Ελεύθερα για να οικοδομήσουμε μαζί την Ελλάδα της προκοπής και της κοινωνικής δικαιοσύνης" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

“Εμείς δεν είμαστε πατριώτες γιαλαντζί”

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι αναφορές για τα εθνικά θέματα, με τον Αλ. Τσίπρα να σχολιάζει στον απόηχο των δηλώσεων Τσαβούσογλου πως η Τουρκία "ποτέ δεν μας συγχώρησε γιατί εμείς δεν είμαστε πατριώτες γιαλαντζί και υποκριτές", αλλά αντίθετα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δούλεψε για τη στρατηγική αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης της χώρας σε διεθνές επίπεδο. "Όχι ως μια δύναμη ψευτοπατριωτικών κραυγών. Αλλά ως μια δύναμη ειρήνης και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή" τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι στην Άγκυρα "ποτέ δεν μας συγχώρεσαν και για τη Συμφωνία των Πρεσπών".

Με την Ευρώπη της αλληλεγγύης, όχι του Όρμπαν και του Μητσοτάκη

Σ’ αυτό το πλαίσιο και συνδέοντάς το με το προσφυγικό, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. "Γιατί η πατρίδα και η ανθρωπιά είναι για την Αριστερά πάνω από το στενά κομματικό συμφέρον. Έτσι λειτουργούμε εμείς. Αυτό έχουμε αποδείξει και όσο ήμασταν στην κυβέρνηση και τώρα που είμαστε στην αντιπολίτευση" σημείωσε. Αναφέρθηκε δε στη συγκέντρωση που έγινε προ ημερών στο Βερολίνο με αίτημα να δεχτεί η γερμανική κυβέρνηση να φιλοξενήσει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τα ελληνικά νησιά. "Ε, λοιπόν, λέμε ναι! Αυτή είναι η δική μας η Ευρώπη. Η Ευρώπη της αλληλεγγύης, η Ευρώπη της ανθρωπιάς. Όχι η Ευρώπη των κλειστών συνόρων, του κ. Όρμπαν και των ηγετών του Βίσεγκραντ. Που θέλουν εδώ να τους αντιγράψουν ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι νέοι και οι νέες στην πρώτη γραμμή

"Είμαστε μαζί σας! Η κοινωνία είναι μαζί σας" είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους νέους και στις νέες. "Προοπτική δεν μπορεί να υπάρξει σε καμία χώρα του κόσμου με τη νέα γενιά στο περιθώριο" τόνισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση της Ν.Δ. πως βλέπει τους νέους ανθρώπους σαν φτηνή εργατική δύναμη και πελατεία "για τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετεί και την εξυπηρετούν". Μίλησε συγκεκριμένα για την επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, την κατάργηση σχολών και των διετών προγραμμάτων για αποφοίτους Τεχνικών - Επαγγελματικών λυκείων και την εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων.

"Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αυτής της χώρας, οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν έχουν φοβηθεί ποτέ στο παρελθόν όταν χρειάστηκε να υπερασπιστούν το μέλλον τους και τη δημόσια Παιδεία στην πρώτη γραμμή των αγώνων" υπενθύμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Εκεί που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι βλέπουν πελάτες και εργασιακά υποζύγια, εμείς βλέπουμε μια νέα γενιά που αγωνίζεται. Μια γενιά που σε ολόκληρο τον κόσμο στηρίζει τα προοδευτικά και ριζοσπαστικά κοινωνικά αιτήματα" υπογράμμισε και απεύθυνε κάλεσμα "να της δώσουμε χώρο για να μπει μπροστά στον αγώνα για δικαιοσύνη, στον αγώνα προκοπή στον τόπο μας".

Σύγχρονο κόμμα, καρδιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης

"Αν θέλουμε ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, αν θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα, αν θέλουμε να αλλάξουμε την κοινωνία, πρέπει πρώτα να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε εμείς" σημείωσε αναφερόμενος στο κόμμα, καλώντας τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να μην φοβηθούν να μπουν μπροστά στην προσπάθεια για αλλαγή. "Να γίνουμε ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό, νεανικό, λαϊκό και ριζοσπαστικό. Πιο ριζοσπαστικό. Να δημιουργήσουμε το κόμμα που θα εκπροσωπεί χωρίς αποκλεισμούς την πολύχρωμη κοινωνική και εκλογική του βάση. Και πρώτα – πρώτα τις ανάγκες και τις αγωνίες της νέας γενιάς" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για ένα μεγάλο και μαζικό, σύγχρονο αριστερό κόμμα ως την καρδιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης "που σύντομα θα κληθεί εκ νέου από τον λαό να πάρει ξανά τις τύχες της χώρας στα χέρια της".

Φοβούνται τη Δικαιοσύνη, φοβούνται την αλήθεια στην υπόθεση Novartis

“Είμαι εδώ αν έχετε τα κότσια, κ. Μητσοτάκη”

Το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη, που ονειρεύεται φυλακές για τον ΣΥΡΙΖΑ, πέταξε ο Αλ. Τσίπρας. "Είμαι εδώ αν έχετε τα κότσια, κ. Μητσοτάκη" είπε ο πρώην πρωθυπουργός, με το γήπεδο να σηκώνεται στο πόδι ξεσπώντας σε παρατεταμένα χειροκροτήματα. "Φοβούνται την έρευνα. Φοβούνται τη Δικαιοσύνη. Φοβούνται την αλήθεια. Φοβούνται και κηρύττουν τον πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν κουκούλωσε την υπόθεση της Novartis και έδωσε την ευκαιρία να διερευνηθεί. Σήμερα μέσα στον πανικό τους έφτασαν στο σημείο να λένε ότι εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να καταδικαστούμε, ενώ την καταδίκη για ισόβια την επιφυλάσσουν για μένα" τόνισε και υπογράμμισε: "Είμαι εδώ αν έχετε τα κότσια. Μην τρομοκρατείτε τους ανθρώπους που σήκωσαν ανάστημα. Αν έχετε τα κότσια, να πάτε εμένα σε Ειδικό Δικαστήριο. Αν δεν τα έχετε όμως, σταματήστε να βιάζετε τους θεσμούς. Αφήστε τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει το σκάνδαλο Novartis έως το τέλος".

Επτά βίντεο αποκαλύπτουν την απάτη των "αρίστων"

Η αντεπίθεση που κήρυξε ο Αλ. Τσίπρας δεν είναι μόνο πολιτική, αλλά και επικοινωνιακή. Η εκδήλωση του Σαββάτου άνοιξε με επτά βίντεο που αποκαλύπτουν την απάτη των "αρίστων" με επιχειρήματα και στοιχεία που δεν θα δούμε εύκολα στα δελτία ειδήσεων και πρωταγωνίστρια την Άννα Ελεφάντη. Οι τίτλοι είναι χαρακτηριστικοί:

- Πρώτοι με διαφθορά

- Ήταν κάποτε ένας μισθός

- Ο πρωθυπουργός λείπει ταξίδι για δουλειές

- Κοινωνικό κράτος: Κατεδαφιζόμεθα

- Νιώθεις ασφαλής τώρα;

- Για ψυκτικός καλός είσαι

- Εσύ το πίστεψες;

Σημειώνεται ότι τα βίντεο είναι διαθέσιμα στο YouTube και στο site της “Αυγής”.

"Πέτυχαν μόνο μια μικρή νίκη απέναντι στην Αριστερά, απέναντι στην αλήθεια. Από τότε όμως που κέρδισαν, χάνουν καθημερινά μάχες διότι δεν είναι σε θέση να ανακτήσουν το κύρος της χώρας, αλλά μας γυρίζουν πίσω στο κράτος της διαπλοκής, στην κοινωνική στασιμότητα, σε μια κοινωνία διακρίσεων, συντηρητικής οπισθοδρόμησης και συρρίκνωσης δικαιωμάτων" είπε σχετικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας πως αν κάτι έχει γίνει φανερό, είναι ότι "τίποτα καλό δεν μπορεί να περιμένει κανείς από αυτή την κυβέρνηση, παρά μόνο νέα βήματα πίσω, νέα δεινά και νέα δεσμά για την κοινωνική πλειοψηφία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL