Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Ξεπαγώνει η "επίταξη", κυβερνητικές φουρτούνες στα νησιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεπαγώνει η "επίταξη", κυβερνητικές φουρτούνες στα νησιά

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουση με τους κατοίκους και τους "γαλάζιους" παράγοντες των νησιών του Βορείου Αιγαίου εισέρχεται η κυβέρνηση μετά την επιδίωξή της να πετάξει στις τοπικές κοινωνίες το μπαλάκι των ευθυνών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αύριο εκπνέει η παράταση μίας εβδομάδας που έδωσε, χωρίς να συνεννοηθεί με το Μαξίμου, ο Νότης Μηταράκης στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις για τους χώρους όπου θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα για τους πρόσφυγες. Οι νησιώτες ωστόσο αντιδρούν σθεναρά στο ενδεχόμενο κατασκευής νέων "ελεγχόμενων κλειστών δομών", ενώ το αίτημα τους για αποσυμφόρηση προς την ενδοχώρα παραμένει ανεκπλήρωτο...

"Ξεπαγώνει" η επίταξη

"Από τη Δευτέρα (σ.σ.: αύριο) προχωρούν τα απαραίτητα έργα, όσον αφορά τις κλειστές δομές στα νησιά. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή" σημειώνουν στην "Α" συνομιλητές του πρωθυπουργού, καθιστώντας "τζούφιο επικοινωνιακό πυροτέχνημα" τον προσωπικό ελιγμό -στον τηλεοπτικό "αέρα"- του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου. Ήδη προχθές ο υπουργός Νότης Μηταράκης υπέγραψε τρεις αποφάσεις με πρόσκληση για τη διενέργεια διαγωνισμού που αφορά στη διαμόρφωση του χώρου των επιταγμένων ακινήτων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Οι ίδιοι κύκλοι αποφεύγουν παράλληλα -με διακριτικό τρόπο- να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες ότι κυβερνητικά στελέχη προσεγγίζουν θετικά τη δημιουργία "κλειστού κέντρου" στο Ασπρονήσι, το οποίο ανήκει στο σύμπλεγμα Τοκμάκια, που απέχουν 5 ναυτικά μίλια από τη Λέσβο. Τη συγκεκριμένη πρόταση φέρεται να έκανε -σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ- ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου προς τον Νότη Μηταράκη με τις... ευλογίες του βουλευτή της Ν.Δ. Χαράλαμπου Αθανασίου. Το συγκεκριμένο μέρος είναι ακατοίκητο, δεν διαθέτει τις στοιχειώδεις υποδομές και αν εγκριθεί, θα επαναφέρει στη συλλογική μνήμη τους τόπους εξορίας των αγωνιστών.

Στους κόλπους της κυβέρνησης επικρατεί η αντίληψη πως ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης "προχώρησε στη συγκεκριμένη υπόδειξη ενδεχομένως για τα... μάτια του κόσμου, ώστε να μην κατηγορηθεί για ακαμψία στο θέμα του διαλόγου", σημειώνοντας με νόημα πως "η Ευρωπαϊκή Ένωση δύσκολα θα χρηματοδοτούσε μια ερημική φυλακή".

Συνάντηση με Μέρκελ - Κουρτς

Το συνολικό αδιέξοδο στο προσφυγικό πεδίο, λόγω των ολέθριων ολιγωριών και αυτοσχεδιασμών της κυβέρνησης, επιτείνει η έλλειψη αλληλεγγύης της Ε.Ε., που επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε αυτό το φόντο, "φρούδες" ελπίδες στην ενεργοποίηση της -πολιτικά ευάλωτης πλέον- Άνγκελα Μέρκελ ώστε "να πειστούν οι χώρες - μέλη της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο προσφυγικό στη βάση της δίκαιης κατανομής" επενδύει η κυβέρνηση. Στις 9 Μαρτίου ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί στο Βερολίνο προκειμένου να παραστεί στο ελληνογερμανικό φόρουμ για την οικονομία και -σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου- θα θέσει στη Γερμανίδα καγκελάριο (την κρίσιμη κατάσταση στην ελληνική επικράτεια ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες", ενώ οι χώρες του Βίζεγκραντ (και όχι μόνο) από το 2015 αρνούνται πεισματικά να συμμετάσχουν στον διαμοιρασμό των ευθυνών. Την επόμενη ημέρα δε (10 Μαρτίου) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στην Αυστρία με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, που έχει "διαπρέψει" στις μισαλλόδοξες δηλώσεις κατά των προσφύγων και των μεταναστών...

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης -σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με τους ακραιφνείς δεξιούς ψηφοφόρους της Ν.Δ. στα... κεραμίδια λόγω της αθέτησης των προεκλογικών υποσχέσεων- αποτελεί ο κατευνασμός της "σαμαρικής" πτέρυγας.

Φρένο του... Αρείου Πάγου (και) στη σύγκλιση με Σαμαρά

Υπ’ αυτό το πρίσμα, "γαλάζιοι" παράγοντες διέβλεπαν προσπάθεια σύγκλισης του Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά στο πεδίο της Novartis με... αντάλλαγμα τη "σιωπή" του πρώην πρωθυπουργού στο προσφυγικό ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς, χρησιμοποιώντας ακροδεξιά ορολογία περί "λαθροεισβολέων", έχει αφήσει σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης εστιάζοντας στην ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με τις τοπικές κοινωνίες. Μετά τα αλλεπάλληλα "αδειάσματα" που έχει υποστεί ο πρώην πρωθυπουργός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (Προεδρία Δημοκρατίας, θέση Έλληνα επιτρόπου, Συμφωνία Πρεσπών), καθίσταται "βραδυφλεγής βόμβα" για το κυβερνητικό επιτελείο. Ήδη ο κ. Σαμαράς εξέπεμψε σήματα δυσαρέσκειας απουσιάζοντας από την ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ αγνόησε την κομματική πειθαρχία στο σκέλος που αφορά την τροπολογία για την αλλαγή των ποινών των ΠΑΕ.

Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι αν θα επιτύχει η επιχείρηση κατευνασμού των "σαμαρικών" μετά το... χαστούκι του Άρειου Πάγου σε όλους όσοι αποσκοπούσαν "να βγάλουν τις κουκούλες" των προστατευόμενων μαρτύρων...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL