Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Ν.Δ. - ΚΙΝΑΛΛ. θέλουν να καταργήσουν στην πράξη τον θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ. - ΚΙΝΑΛΛ. θέλουν να καταργήσουν στην πράξη τον θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα

Στα νομικά πραξικοπήματα καταφεύγει η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προκειμένου να καταλύσουν τον θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα, αποκαλύπτοντας τα ονόματα του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση». Ισχυρή και σε πολλά μέτωπα είναι η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας ευρισκόμενος στο Παρίσι άσκησε δριμεία κριτική. Οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς ανέδειξαν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και ο ΣΥΡΙΖΑ (μέσω της γραμματέως της Κ.Ο. Όλγας Γεροβασίλη και του εισηγητή του στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής Σπύρου Λάππα) έθεσαν το ζήτημα στον Άρειο Πάγο.

Πρόεδρος ΕΔΑΔ: Να καταθέσει προστατευόμενος ο μάρτυρας

Σήμερα αναμένεται η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να κάνουν το επόμενο βήμα που είναι η άρση του καθεστώτος του προστατευόμενου μάρτυρα, ανοίγοντας ζήτημα παραβίασης του καθεστώτος προστασίας μαρτύρων για την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικά όσα πολύ προσεκτικά είπε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Γκιόλα κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνεδρίασης των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών επί αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Ο Γ. Γκιόλας επεσήμανε ότι «με βάση το ευρωπαϊκό Δίκαιο υπάρχουν περιπτώσεις που δεν πρέπει να γίνεται η αποκάλυψη των μαρτύρων, τουλάχιστον στο στάδιο της ανάκρισης, παρά μόνο στο δικαστήριο που θα εξετάσει την υπόθεση ή αν ο ίδιος ο μάρτυρας θεωρεί ότι μπορεί να απαντήσει με την ταυτότητά του».

Ο πρόεδρος του ΕΔΑΔ απάντησε ότι το Δικαστήριο «έχει πολύ σαφή νομολογία, με δύο αποφάσεις. Οι προϋποθέσεις και οι όροι υπό τις οποίες μπορούν να προστατευθούν οι μάρτυρες να μην καταθέσουν ενώπιον δικαστηρίου ή να καταθέσουν ανώνυμα κ.λπ. έχουν τεθεί σε αυτές τις δύο μεγάλες αποφάσεις. Μπορεί να γίνει αυτό υπό όρους και προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν συγχρόνως τα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Να υπάρχουν δηλαδή αντισταθμιστικοί παράγοντες. Από τη μια να προστατεύεται ο μάρτυρας να καταθέσει ανώνυμα ή να καταθέσει εκτός δικαστηρίου, ή να καταθέσει με βίντεο και να έχει γυρισμένη την πλάτη κ.ο.κ. αλλά θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικοί παράγοντες, οι οποίοι συγχρόνως να προστατεύουν και τα δικαιώματα του κατηγορουμένου».

Μεθόδευση και νέο ένταλμα βίαιης προσαγωγής

Τόσο ο Σαράφης όσο και η Κελέση αρνήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής από την ώρα που δεν ήταν διασφαλισμένο το απόρρητο της ταυτότητάς τους και οι συνθήκες της κατάθεσης. Μάλιστα η Κελέση έχει ζητήσει να μην καταθέσει ενημερώνοντας την Προκαταρκτική ότι «δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ούτε με γνωρίζει».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ, οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν καταθέσει με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όμως η Επιτροπή (σκοπίμως;) απέφυγε να ρωτήσει τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη πώς τους εξέτασε. Έτσι δημιουργήθηκε ένα «θεσμικό γκρίζο τοπίο» που έδωσε την ευκαιρία στη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να πετύχουν διαταγή βίαιης προσαγωγής των δύο μαρτύρων, από την ώρα που δεν εμφανίστηκαν στη ΓΑΔΑ.

Στην Ελ. Τουλουπάκη τους παραπέμπει ο Άρειος Πάγος

Το επόμενο βήμα της πλειοψηφίας της Επιτροπής είναι η άρση του καθεστώτος προστασίας των προστατευμένων μαρτύρων, που θα οδηγήσει και στην αποκάλυψη της ταυτότητάς τους. «Αύριο θα έχουμε αποφάσεις», επαναλάμβανε χθες ο εισηγητής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης, την ώρα που αποχωρούσε από τη ΓΑΔΑ.

Από το βράδυ της Τρίτης ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο της Novartis υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ξεκίνησε να «περιγράφει» τον προστατευόμενο μάρτυρα σε συνέδριο για την Υγεία που διοργανώνει το «Πρώτο Θέμα». Είπε συγκεκριμένα ότι «είναι γνωστός στον κόσμο της αγοράς φαρμάκου» και ότι είναι «ένας κύριος με ολίγον από μαλλιά». Αυτή την τακτική ακολούθησε και χθες καθώς (στο Mega) στοχοποίησε το πρόσωπο το οποίο φωτογραφίζει ως προστατευόμενο μάρτυρα και ζήτησε να κληθεί (εκ νέου) στην Προκαταρκτική Επιτροπή για συμπληρωματική κατάθεση.

Στο κλίμα αυτό, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ισχυρίστηκε χθες ότι «το καθεστώς της προστασίας δεν αφορά τη φυσική παρουσία αλλά μόνο την ταυτότητα των μαρτύρων». Επίσης μέλη της Επιτροπή διέρρεαν χθες ότι θα ζητήσουν την άρση προστασίας.

Όμως από εισαγγελικούς κύκλους του Αρείου Πάγου έγινε γνωστό πως για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στο σκάνδαλο της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, δηλαδή στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Οι πηγές του Αρείου Πάγου τονίζουν ότι οι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» έχουν διπλή ιδιότητα: την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Κατά συνέπεια, η Προανακριτική Επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.

ΕΛ.ΑΣ.: Δεν τους φυλάγαμε

Σε κάθε περίπτωση, το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής αναζητά τον Σαράφη και την Κελέση. Σε ανακοίνωσή της η ΓΑΔΑ διευκρινίζει ότι δεν παρακολουθούσε ούτε φύλαγε τους μάρτυρες. «Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους. Κατά συνέπεια, στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Συντονισμένη δράση με άλλα κέντρα

Οι μάρτυρες «δεν εμφανίστηκαν και δεν ανευρέθησαν. Φαίνεται ότι έχουμε συστηματική συντονισμένη δράση, που δεν είναι άσχετη και ασύνδετη με πρωτοβουλίες από άλλα κέντρα. Είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός παραθεσμικού κυκλώματος που εκκολάφθηκε σε αρμούς δικαστικής εξουσίας με πολιτική σκοπιμότητα. Ό,τι και να κάνουν, η ώρα να λογοδοτήσουν είναι κοντά», εκτίμησε ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

ΚΚΕ: Φιάσκο

Με όλα αυτά, ακόμη και το ΚΚΕ, που είναι κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, διαπιστώνει ότι η υπόθεση οδηγείται σε φιάσκο. «Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε φιάσκο. Θεωρούμε ότι και η νέα έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θα είναι ατελέσφορη και ζητάμε να αρθεί το καθεστώς προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων, για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη για τη στάση που θα τηρήσει από εδώ και πέρα», τόνισε ο βουλευτής του Νίκος Καραθανασόπουλος.

Σπ. Λάππας: «Δεν παίζονται», απέρριψαν το αίτημα εξαίρεσης του Θ. Πλεύρη

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή λειτουργεί πλέον σχεδόν σε έκτακτες συνθήκες. Έτσι, την Τρίτη απέρριψε το αίτημα Παπαγγελόπουλου για εξαίρεση του Θ. Πλεύρη χωρίς να τηρήσει τις πρόνοιες του Κανονισμού της Βουλής και τη δικονομία. Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης ο συνήγορος του πρ. αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρης Τσοβόλας κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης για τον εισηγητή της Ν.Δ. Στο αίτημα επισημαινόταν ότι ο Θ. Πλεύρης είναι δικηγόρος του Αντ. Σαμαρά σε δίκη που αφορά τη Novartis.

Κανονικά θα έπρεπε να κληθεί εντός τριών ημερών ο Δ. Παππαγγελόπουλος και να υποστηρίξει το αίτημά του. Αντ’ αυτού η Επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως στις 2 το μεσημέρι και απέρριψε το αίτημα εντός 45 λεπτών! Η πλειοψηφία της Επιτροπής ήταν «στοχοπροσηλωμένη» στην κατάθεση του Σαράφη στη ΓΑΔΑ, που είχε προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα... Αυτή η στάση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Σπ. Λάππα, ο οποίος αποχώρησε και δεν πήγε στη ΓΑΔΑ με τη χαρακτηριστική φράση «δεν παίζονται»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL