Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
Διάσκεψη για την Ασφάλεια / Διάσκεψη για την Ασφάλεια: Χαμένες ευκαιρίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διάσκεψη για την Ασφάλεια / Διάσκεψη για την Ασφάλεια: Χαμένες ευκαιρίες

Παράξενη είναι η ατζέντα του υπουργού Εξωτερικών σήμερα στο Μόναχο, στην ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια. Μάλλον ο Νίκος Δένδιας είδε την πρόσκληση να συμμετάσχει στο “Νταβός της άμυνας” ως ευκαιρία να συναντηθεί με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία -υποθέτουμε για να συζητήσουν για την άτυπη υπουργική σύνοδο για τα δυτικά Βαλκάνια που θα γίνει στις 24 του μηνός στη Θεσσαλονίκη-, αλλά και με τον ομόλογό του από τη Λιθουανία.

Συναντήσεις θα έχει και αξιωματούχους από το Κατάρ και τα Εμιράτα, καθώς και με τη συμπρόεδρο των Γερμανών Πρασίνων. Μάλλον, η κορυφαία στιγμή θα είναι η υπογραφή μνημονίων για τον τουρισμό και την άρση των θεωρήσεων εισόδου με τον ομόλογό του από τη Μογγολία.

Θα περίμενε κανείς από μια χώρα που δεν έχει σύνορα με το... Λουξεμβούργο, στη σημερινή ρευστή πολυπολικότητα, να αξιοποιεί καλύτερα τις ευκαιρίες που της δίνονται, ειδικά όταν ακόμη μια φορά δεν την έχουν προσκαλέσει στο τραπέζι της Διαδικασίας του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Καθώς στους διαδρόμους της Διάσκεψης του Μονάχου συζητιούνται όλα τα ζητήματα ασφάλειας - ανασφάλειας, είναι η σωστότερη διατύπωση- άρα και οι εξελίξεις στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, θα μπορούσε ο Δένδιας, κι ακόμη περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που όμως επέλεξε να μην παρευρεθεί, να πει μια κουβέντα για τα εθνικά συμφέροντα.

Εν πάση περιπτώσει, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Δένδια για ακινησία τρέχει από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα προσπαθώντας να μαζέψει απορρίψεις για το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.

Αυτό έκανε και χθες επισκεπτόμενος το Αλγέρι και τον ομόλογό του Σάμπρι Μπουκαντούμ, ο οποίος εύλογα ανησυχεί για τις εξελίξεις στη Λιβύη, δεν “καίγεται” για το μνημόνιο που έχει στερήσει τον ύπνο από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά έκανε τη χάρη στον Δένδια να του πει ότι “καμία οντότητα στη Λιβύη σήμερα δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι έχει τη νόμιμη εξουσία να υπογράφει μνημόνια, συμφωνίες ή να εκπροσωπεί τον λιβυκό λαό”.

Για τον Δένδια, πάντως, είναι πιο εύκολες οι -μάλλον αδιάφορες- συναντήσεις σήμερα στο Μόναχο παρά ο συντονισμός για το τι δέον γενέσθαι με την Τουρκία στο εσωτερικό.

Το κλίμα “εθνικής ομοψυχίας” που θέλησε να προβάλει προχθές μετά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής -παρά τη διαφοροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτιμά ότι της ομοψυχίας προηγείται η εθνική στρατηγική, η οποία για την ώρα απουσιάζει-, κλονίστηκε το ίδιο βράδυ από τη δημόσια πρόταση του Πέτρου Ευθυμίου (ως εκπροσώπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ.;) ότι εδώ και τώρα η Ελλάδα πρέπει να αποσαφηνίσει την ΑΟΖ της. Κάτι για το οποίο δεν είναι έτοιμη η χώρα ούτε θα είναι έτοιμη σε εύθετο χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL