Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Νομικά πραξικοπήματα Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νομικά πραξικοπήματα Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μπλόκο βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στα σχέδια της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να πλήξουν τον θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα αποκαλύπτοντας τις ταυτότητες όσων κατέθεσαν υπό αυτό το καθεστώς για το σκάνδαλο της Novartis. Την επόμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία της Προκαταρκτικής Επιτροπής σχεδιάζει να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες Μάξιμο Σαράφη και Αικατερίνη Κελέση αφού έχει δει τα πρόσωπά τους!

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. προχωρούν σε «πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα». «Πρέπει να γίνει σε όλους σαφές ότι δεν ζούμε σε εποχή πολιτικών και νομικών πραξικοπημάτων. Ο στόχος της πλειοψηφίας είναι προφανής: εκβιάζουν προκειμένου να εκφοβίσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες» υπογραμμίζουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Θ. Πλεύρης: Διεύρυνση με νέα εντολή

Επισημαίνεται ότι γενικά η πλειοψηφία της Επιτροπής έχει εισέλθει σε μια περίοδο επιτάχυνσης των προαποφασιμένων. Τη Δευτέρα η Ν.Δ. αναμένεται, μαζί με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., να ζητήσει την επέκταση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Συγκεκριμένα λέγεται ότι θα ζητήσει να κριθεί για παρεμβάσεις σε άλλες υποθέσεις και όχι μόνο στο σκάνδαλο της Novartis για το οποίο έχει δοθεί εντολή από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η δήλωση του εισηγητή της Ν.Δ. Θανάση Πλεύρη (στο Θέμα FM) είναι ενδεικτική των σχεδιασμών: «Εμείς δεν θέλαμε να αιφνιδιάσουμε την αντιπολίτευση. Ήδη θέσαμε αυτόν τον προβληματισμό, ο οποίος θα συζητηθεί εκτενώς τη Δευτέρα και, με βάση τις καταθέσεις που έχουν ληφθεί, κατά την άποψή μας, πρέπει να διερευνηθούν κάποια επιπλέον θέματα για τα οποία ενδεχομένως δεν έχουμε εντολή από τη Βουλή. Οπότε αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί και, αν χρειαστεί και καταλήξουμε, θα ζητηθεί νέα εντολή από τη Βουλή. Αν χρειαστεί» είπε.

Κατάθεση με καλυμμένα χαρακτηριστικά

Ο Θ. Πλεύρης σημείωσε ακόμη ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες είναι υποχρεωμένοι πλέον να απαντήσουν σε όλα και δεν έχουν δικαίωμα να αλλοιώσουν ή να αποκρύψουν στοιχεία. Έντονη είναι η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. «Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Από την ώρα χαρακτηρισμού τους ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όταν και όπου καταθέτουν, θα καταθέτουν με την κωδική τους ονομασία και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Αποκάλυψη μπορεί να γίνει μόνο στο ακροατήριο με απόφαση του δικαστηρίου» επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν γνώση των τεκταινομένων στην Προκαταρκτική.

Πηγές της Ν.Δ. έλεγαν ότι θέλουν να εξεταστούν οι μάρτυρες με τον ίδιο τρόπο που εξετάστηκαν από τους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. «Όσα ακούγονται περί δήθεν εξέτασής τους στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου χωρίς κάλυψη των χαρακτηριστικών τους είναι αδιανόητα και δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι θεσμικοί παράγοντες της Δικαιοσύνης μπορεί να μην τήρησαν τη νομιμότητα. Όπως άλλωστε δήλωσε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Προκαταρκτική Επιτροπή Σπύρος Λάππας, σε κάθε περίπτωση αποκλείεται να συνέβη κάτι τέτοιο» υπογραμμίζουν κοινοβουλευτικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτουν: «Η Προκαταρκτική ζητά από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τους εισαγγελείς Διαφθοράς το πού και το πώς θα γίνει η εξέταση από ομάδα της Επιτροπής χωρίς ποτέ να έχει τεθεί ζήτημα για την αποκάλυψη των στοιχείων των μαρτύρων. Επαναλαμβάνουμε ότι ο νόμος δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο στο στάδιο της προδικασίας. Αυτό είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο. Όσο και να θέλει η Ν.Δ. να μετατρέψει τη διαδικασία σε ζούγκλα δεν θα της το επιτρέψουμε. Υπάρχουν νόμοι και θα γίνουν σεβαστοί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL