Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Επιτάξεις με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για κλειστά κέντρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτάξεις με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για κλειστά κέντρα

Νέο “κομφούζιο” στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης προκαλούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για χωροθέτηση -με fast track διαδικασίες- νέων κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά παρακάμπτοντας την ανάγκη μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο χθες, υπό το κράτος του πανικού λόγω των αδιεξόδων που προκάλεσαν οι κυβερνητικές ολιγωρίες, προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να «επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας»!

Για “μέσα στον Μάρτιο” προσδιόρισε την έναρξη της κατασκευής των νέων δομών ο Νότης Μηταράκης, “ώστε να είναι έτοιμα το καλοκαίρι”. “Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν την άρνηση για την αποσυμφόρηση των νησιών” τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ- “βάπτισε” τα νέα κέντρα “ελεγχόμενες κλειστές δομές” στρέφοντας το βλέμμα στην άρνηση της Κομισιόν να χρηματοδοτήσει περίκλειστα στρατόπεδα - φυλακές καθώς το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν προβλέπει την κράτηση ανθρώπων που έχουν αιτηθεί παροχή ασύλου.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, επεσήμανε ότι “βάσει εσωτερικού κανονισμού όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα”. Νωρίτερα και ο Νότης Μηταράκης είχε επισημάνει (ΣΚΑΪ) ότι “θα υπάρχει οργανωμένο πρόγραμμα εξόδων και το βράδυ τα κέντρα θα κλείνουν". Αργότερα (Alpha) διευκρίνισε ότι τα κέντρα θα είναι και "ιατρικά αυτόνομα".

Επιχείρηση καθησυχασμού

Σε αυτό το φόντο ο Στέλιος Πέτσας επιχείρησε να καθησυχάσει τα “γαλάζια” αυτοδιοικητικά στελέχη των νησιών λέγοντας ότι “οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια”, ενώ σε απειλητικό τόνο σημείωσε ότι “κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη”.

Επεδίωξε δε να πραγματοποιήσει απεγνωσμένο νεύμα προς το ακραιφνές δεξιό ακροατήριο επαναφέροντας το “ορμπανικό” τετράπτυχο: “Φύλαξη των συνόρων μας, επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές, κλειστές δομές”...

Διακόσιες επιστροφές την εβδομάδα

Συν τοις άλλοις ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε ότι “ο συνολικός αριθμός θέσεων στα σχεδιαζόμενα κλειστά κέντρα θα είναι 20.000 θέσεις, με στόχο παραμονής των προσφύγων τους τρεις μήνες”, ενώ πρόσθεσε ότι “το 40% των αιτούντων άσυλο είναι στα νησιά”. Επανέλαβε τον κυβερνητικό στόχο “να ενισχυθούν οι επιστροφές, ώστε να επιστρέφονται 200 άτομα την εβδομάδα” παραβλέποντας τις υπερδιπλάσιες εισροές των εκτοπισμένων των εμπόλεμων ζωνών.

Σημείωσε δε ότι “αυτή τη στιγμή στα νησιά οι πιο πολλοί είναι Αφγανοί”. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση θεωρεί "μετανάστες" τους Αφγανούς αιτούντες άσυλο παρά τα υψηλά ποσοστά απόδοσης ασύλου από την αρμόδια ελληνική υπηρεσία...

Εκτάσεις και "παράπλευρες δομές των υφιστάμενων"

Οι “επιτασσόμενες εκτάσεις”, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, είναι οι εξής:

* Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.

* Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

* “Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών” θα δημιουργηθούν στην Κω και στο στρατόπεδο “Καπετάν Λαζαρή” και στη Λέρο, στην τοποθεσία Λέπιδα.

ΣΥΡΙΖΑ: “Να ξεκινήσει άμεσα την αποσυμφόρηση των νησιών”

“Εάν συνυπολογίσει κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης στις 11 Νοεμβρίου δήλωνε πως είναι ‘η τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα’, αντιλαμβάνεται πως το μέλλον στα νησιά από τραγικό σήμερα θα γίνει αβάσταχτο” υπογραμμίζει δηκτικά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει “ότι υπάρχει λύση μόνο εάν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφασίσει να σταματήσει αυτό το μπάχαλο που δημιούργησε με τις μνημειώδεις παλινωδίες της, με αποκορύφωμα τις αλλεπάλληλες αλλαγές υπευθύνων υπουργών και την κατάργηση του υπουργείου για να το επανασυστήσει μετά από έξι μήνες”.

Η Κουμουνδούρου, σε αυτό το πλαίσιο, καλεί την κυβέρνηση:

* Να ξεκινήσει άμεσα την αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

* Να αυξήσει το στελεχικό δυναμικό της Υπηρεσίας Ασύλου (διερμηνείς, επιτροπές προσφυγών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού).

* Να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία ενός -και όχι δύο- κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης ανά νησί.

* Να εντείνει τις πιέσεις και να απαιτήσει έμπρακτη αλληλεγγύη από όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Καταλήγει δε ότι “λύσεις μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με την προστασία των δικαιωμάτων τόσο των κατοίκων όσο και των αιτούντων ασύλου”.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: “Παίζουν με τη φωτιά”

«Η κυβέρνηση μετέτρεψε τις αποθήκες ψυχών στα νησιά σε πυριτιδαποθήκες και τώρα παίζει με τη φωτιά» σχολιάζει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.”, ενώ “η δημιουργία και νέων κέντρων δεν σημαίνει ότι θα κλείσουν τα hotspots” σημειώνει το ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL