Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα για Υγεία, προστασία πρώτης κατοικίας και εργασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα για Υγεία, προστασία πρώτης κατοικίας και εργασία

Σύνθημα για εξωστρέφεια και παρεμβάσεις σε κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα έδωσε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία που συνεδρίασε χθες στα γραφεία της Πλατείας Κουμουνδούρου. Περίπου τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με τη συζήτηση να αφορά αμιγώς πολιτικά ζητήματα και τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει άμεσα τη συγκρότηση πολιτικών και κοινωνικών μετώπων καταρχάς σε τρεις βασικούς τομείς: Υγεία, προστασία πρώτης κατοικίας και εργασία. Πεδία που ανοίγουν τον δρόμο για συγκλίσεις και πετούν το μπαλάκι στις προοδευτικές δυνάμεις. Η προάσπιση της δημόσιας υγείας αναμένεται να εγκαινιάσει αυτές τις παρεμβάσεις με τη μορφή μεγάλης καμπάνιας, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν προσεχώς. Όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου, μετά την πρόταση νόμου για τον κατώτατο, η μετατροπή της ερώτησης Τσίπρα για τα εργασιακά στον Κ. Μητσοτάκη σε προ ημερησίας συζήτηση είναι αποτέλεσμα της πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ, που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί.

Τη Δευτέρα η Π.Γ.

Για τα θέματα αυτά συζήτησε και η Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίσαε την Τετάρτη και θα συνεδριάσει ξανά τη Δευτέρα προκειμένου τα στελέχη του κόμματος να μελετήσουν αναλυτικά το κείμενο του απολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα. Η Π.Γ. θα ασχοληθεί ακόμα με τη διοργάνωση της Κεντρικής Επιτροπής το σαββατοκύριακο 15 και 16 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η διεξαγωγή κεντρικής εκδήλωσης με ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα και άλλα στελέχη στο κλειστό του Tae Kwon Do στις 22 Φεβρουαρίου, ενώ μια ημέρα μετά, 23 Φεβρουαρίου, θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης.

Π. Σκουρλέτης: Συνάντηση στο έδαφος της Αριστεράς

"Η διεύρυνση του χώρου μας, του ΣΥΡΙΖΑ, της αριστερής παράταξης και η δυνατότητα να εκφράζει κόσμο πολύ πιο πέρα από αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί έχει συμβεί από το '12 και μετά. Δεν είναι κάτι καινούργιο", ανέφερε μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 9,84 ο Π. Σκουρλέτης. Όπως σημείωσε, αυτή η συνάντηση ανθρώπων με διαφορετική πολιτική αφετηρία γίνεται στο έδαφος της Αριστεράς. "Μιας Αριστεράς με τα δικά μας χαρακτηριστικά, σύγχρονης, ανοιχτής, δημοκρατικής", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αυτό να αποτυπωθεί και στη δομή, στη λειτουργία, στη συγκρότηση του κόμματος, "έτσι ώστε αυτό να είναι πιο γειωμένο".

Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το εάν είναι σκόπιμο να γίνει δημοψήφισμα για την προσθήκη στο όνομα -"τον σημερινό τίτλο δεν τον αμφισβητεί κανείς, δεν ζητάει κανείς να εγκαταλειφθεί ή να αλλάξει"-, ένα μήνα πριν το συνέδριο, "πουμ ως το κατεξοχήν ανώτατο όργανο, θα ασχοληθεί και με τέτοια ζητήματα¨. Σημείωσε ακόμα ότι σε προγραμματικά ζητήματα, "για τα οποία επιδιώκεις να πάρεις και τη γνώμη ενός ευρύτερου κύκλου ανθρώπων που βρίσκονται γύρω από εσένα, μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα να μιλήσουν και οι φίλοι και οι ψηφοφόροι ενός κόμματος". "Θεωρώ ότι αυτές οι μέθοδοι προσφέρονται για αξιοποίηση και μπορούμε να τις υιοθετήσουμε", επισήμανε. "Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής ονόματος" υποστήριξε ο Νίκος Φίλης στον ΣΚΑΪ, αφήνοντας ανοιχτό αν θα προστεθεί δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ και κάτι άλλο, "το οποίο όμως θα αποφασιστεί στο συνέδριο του κόμματος".

Χρ. Σπίρτζης: Συνεργασία κατά νεοφιλελευθερισμού - κυβέρνησης

Από την πλευρά του, ο Χρ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι μια πρόταση που θα έχει μέσα το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας "ή ό,τι άλλο αποφασιστεί" είναι στη θετική κατεύθυνση, γιατί "δίνει ένα μήνυμα στους πολίτες και τις κοινωνικές δυνάμεις που μας στήριξαν και δεν έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα στον πολιτικό μας φορέα". "Πρέπει να χτιστεί μια συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε τα όσα απαράδεκτα κάνει η κυβέρνηση. Πολλά αγγίζουν θέματα δημοκρατίας, εθνικά θέματα και το συμφέρον του πολίτη, την καθημερινότητά του, την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ λίγων", επισήμανε στοnewsit.gr. "Αυτό που μας απασχολεί", τόνισε, "είναι να έρθουν οι δυνάμεις που μας στηρίζουν, να αποκτήσουμε άλλες οργανωτικές δομές, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε ως κόμμα στις απαιτήσεις της κοινωνίας, στον διάλογο που πρέπει να γίνει με τον κόσμο".

Διαψεύδονται τα περί... "εμφυλιοπολεμικής Γραμματείας"

* Για "τσουνάμι από ανακρίβειες, διαστρεβλώσεις και φαντασιώσεις μέχρι το συνέδριο" προειδοποιεί σκωπτικά ο Ευ. Τσακαλώτος * Σε "οικονομικά συμφέροντα που τα ταΐζει η Ν.Δ. με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις" και έχουν επιλέξει να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να σπαράσσεται από διαμάχες αναφέρθηκε ο Ν. Φίλης

Στο μεταξύ, με χιουμοριστικό τρόπο διέψευσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο των "Νέων" ο Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος... προειδοποίησε μέσω Facebook τους αναγνώστες της εφημερίδας "μετά τον σημερινό (σ.σ.: χθεσινό) σεισμό στο εξώφυλλο για 'πολεμική γραμματεία' και 'εμφύλιο εντός του ΣΥΡΙΖΑ' να περιμένουν τσουνάμι από συνεχείς ανακρίβειες, διαστρεβλώσεις, και φαντασιώσεις μέχρι το συνέδριο". "Στα καλά νέα", πρόσθεσε, "αν ισχύει ότι ένας χιμπατζής παίζοντας μπροστά σε ένα κομπιούτερ για τρία τρισεκατομμύρια χρόνια θα μπορούσε να βγάλει τυχαία ένα έργο του Shakespeare, τότε σε τρεις μέρες γιατί να μην μπορούσε να βγάλει καλύτερη ενημέρωση από τη σημερινή;".

Το δημοσίευμα για την "εμφυλιοπολεμική Γραμματεία" διέψευσε και ο Ν. Φίλης. "Το ρεπορτάζ της εφημερίδας δεν στοιχειοθετεί τον τίτλο του πρωτοσέλιδου. Είναι λίγο κίτρινος. Ήμουν μέσα και ξέρετε ότι δεν μασάω τα λόγια μου. Είχαμε συνεννόηση" υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στον ΣΚΑΪ. Αναφέρθηκε δε σε "οικονομικά συμφέροντα που τα ταΐζει η Ν.Δ. με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις" και που έχουν επιλέξει να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να σπαράσσεται από διαμάχες. "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος. Είναι δημοκρατικό κόμμα και παρότι έχασε στις εκλογές, με υψηλό ποσοστό όπως το 32% συσπειρώνει πολλαπλάσια των ποσοστών του νέα μέλη" είπε ο Ν. Φίλης. "Δεν υπάρχει σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά διαφορετικές απόψεις και αυτό είναι υγεία για ένα κόμμα" πρόσθεσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ηγεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL