Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: / Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Αδικαιολόγητη οπισθοδρόμηση στα κοινωνικά επιδόματα για Ρομά και μετανάστες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: / Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Αδικαιολόγητη οπισθοδρόμηση στα κοινωνικά επιδόματα για Ρομά και μετανάστες

Ανακοίνωση - καταπέλτη για τις διακρίσεις που περιλαμβάνει ο νόμος για το επίδομα γέννησης δημοσίευσε χθες η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ). Ο οργανισμός κάνει λόγο για προβληματικές διατάξεις και τροποποιήσεις που οδηγούν σε σοβαρή οπισθοδρόμηση τόσο για τα δικαιώματα των μεταναστών, οι οποίοι ζουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα, όσο και για εκείνα των Ρομά, καθώς αυξάνονται οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί για την οικονομική τους υποστήριξη.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το επίδομα γέννησης ως μέρος της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα βρίσκεται μεν στη σωστή κατεύθυνση, θα έπρεπε όμως να εντάσσεται σε μια συνολική πολιτική στήριξης της πατρότητας και της μητρότητας “ιδίως σε σχέση με την πρόσβαση στην εργασία, τις άδειες όχι μόνο στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, την ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους και του συστήματος πρόνοιας.”

Οι διατάξεις που εγείρουν έντονο προβληματισμό αφορούν τα επιδόματα παιδιού, στέγασης και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Όπως σημειώνει η ΕλΕΔΑ, θεσπίζεται και για τα τρία αυτά επιδόματα ο όρος της δωδεκαετούς νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα, ενώ για τα επιδόματα παιδιού και στέγασης ο έως σήμερα απαιτούμενος χρόνος ήταν η πενταετία.

“Η οπισθοδρόμηση αυτή είναι εντελώς αδικαιολόγητη, καθώς τα συγκεκριμένα επιδόματα συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη, συνιστούν ουσιαστική στήριξη των μεταναστευτικών οικογενειών που κατά τεκμήριο τα έχουν ανάγκη, ενώ η πενταετής νόμιμη παραμονή αποτελεί επαρκές κριτήριο ώστε να τεκμαίρεται η πρόθεση μόνιμης εγκατάστασης στη χώρα. Κατά την εκτίμησή μας, η ρύθμιση αυτή εισάγει αδικαιολόγητη διάκριση σε βάρος των πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν μόνιμα στη χώρα και είναι γι' αυτόν τον λόγο αντίθετη σε αρχές και διατάξεις υπερνομοθετικής ισχύος”.

Η ΕλΕΔΑ χαρακτηρίζει επιπλέον ασύμβατη με το κοινωνικό κράτος “την ψηφισθείσα με τον ίδιο νόμο διάταξη που εξαρτά την παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) και των επιδομάτων παιδιού και στέγασης από την υπέρβαση του ορίου απουσιών του ανήλικου μέλους της οικογένειας”.

“Η ρύθμιση αυτή, που προδήλως πλήττει την κοινωνική ομάδα των Ρομά, στηρίζεται στην προβληματική σύνδεση, που έγινε επί της προηγούμενης κυβέρνησης, της σχολικής φοίτησης με την παροχή βοηθήματος που το κράτος θεωρεί αναγκαίο για την αξιοπρεπή διαβίωση. Συνιστά τιμωρητική διάταξη και όχι οργανωμένη προσπάθεια αντιμετώπισης της σχολικής διαρροής, μεταθέτει στο ανήλικο μέλος της οικογένειας -ή στον δάσκαλό του- την ευθύνη για τη λήψη ή μη ενός ελάχιστου εισοδήματος και άρα εξαρτά την πρόσβαση σε θεμελιώδη δικαιώματα και ανάγκες ανθρώπων που κατεξοχήν την έχουν ανάγκη από την επιμέλεια της σχολικής φοίτησης ανήλικων και τη σχετική απόφαση των δασκάλων τους για την δικαιολόγηση ή μη των απουσιών τους.”

Σε σχέση με την αναφορά του οργανισμού ότι η προηγούμενη κυβέρνηση φέρει κι αυτή ευθύνες για τη σημερινή εξέλιξη, η τέως αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου σχολιάζει στην "Αυγή" ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με τη φιλοσοφία, αλλά και την ουσία, των μέτρων που ελήφθησαν τότε.

“Ο δικός μας νόμος προέβλεπε ότι το κάθε παιδί έπρεπε να είχε γραφτεί πρώτα στο σχολείο ώστε να παίρνει το ΚΕΑ, αλλά δεν λειτουργούσε τιμωρητικά. Σε περίπτωση που διαπιστωνόταν μέσω του myschool ότι το παιδί δεν πήγαινε σχολείο, υπήρχε η πρόβλεψη για προσωρινή διακοπή του ΚΕΑ, η οποία μπορούσε να αρθεί από τον επόμενο κιόλας μήνα. Αντίθετα, τώρα, σε περίπτωση που το παιδί έχει μείνει από απουσίες, κόβεται διά παντός από την πρώτη κιόλας ημέρα του νέου σχολικού έτους η οποιαδήποτε επιδοματική ενίσχυση. Η δική μας ρύθμιση, που δεν ήταν τιμωρητική, αφορούσε μόνο το ΚΕΑ, όχι και τα τρία επιδόματα, κι επίσης αφορούσε όλα τα παιδιά, χωρίς να διαχωρίζει αυτά των Ρομά, οι οποίοι είναι Έλληνες πολίτες”.

Καταλήγοντας, η ΕλΕΔΑ καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της και να εναρμονιστεί με τις επιταγές της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που απαγορεύει τις διακρίσεις στη βάση της εθνικής καταγωγής των παιδιών. "Καλούμε επίσης το σύνολο του δημοκρατικού πολιτικού κόσμου να πιέσει για την αλλαγή αυτών των διατάξεων και για την επεξεργασία μιας συνολικής πολιτικής στήριξης της οικογένειας σε όλες τις σύγχρονες μορφές της", αναφέρει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL