Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Αποτρόπαιο σχέδιο εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιώματων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποτρόπαιο σχέδιο εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιώματων

Αποτρόπαιο χαρακτηρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης για το πλωτό φράγμα στην Λέσβο με κοινή τους δήλωση οι τομέαρχες Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νησιωτικής Πολιτικής και Εθνικής άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

"Ο διαγωνισμός για την αγορά πλωτού φράγματος για να ‘ανασχεθεί’, δήθεν, η είσοδος των προσφύγων στη χώρα από τη θάλασσα είναι μια πράξη ντροπής που προσβάλλει τον ανθρωπισμό και το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας και παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες" υπογραμμίζουν οι Θ. Δρίτσας, Ν. Σαντορινιός και Γ. Ψυχογιός. Στο μεταξύ 64 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν με ερώτηση στη Βουλή την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό.

Αλ. Χαρίτσης: “Η κυβέρνηση έχει χάσει την μπάλα”

"Το κυβερνητικό σχέδιο για πλωτό φράγμα στο Αιγαίο, προκειμένου δήθεν να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές, δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει κυριολεκτικά την μπάλα, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο" σχολίασε ο Αλέξης Χαρίτσης κάνοντας λόγο για επικοινωνιακούς χειρισμούς που δεν θα μπορούσαν να καταλήξουν πουθενά αλλού πέρα από τη φαιδρότητα. Όπως τονίζει, φανερώνει την αγωνία της κυβέρνησης της Ν.Δ. για επίδειξη έργου στο προσφυγικό "μετά τα αλλεπάλληλα αδιέξοδα στα οποία έχει πέσει ύστερα από μόλις έξι μήνες διακυβέρνηση".

Κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνής διασυρμός

Στην κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για πολιτική - κόλαφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, "που έχει ήδη καταδικαστεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς, πολιτικά κόμματα, ευρωβουλευτές, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -σύμφωνα με δημοσιεύματα". Εξάλλου κοινοτικοί αξιωματούχοι εξέφραζαν σε δημοσιογράφους τις επιφυλάξεις τους, τονίζοντας την ανάγκη να διευκρινιστεί εάν το πλωτό φράγμα παραβιάζει τους κοινοτικούς κανόνες σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παροχής ασύλου.

Την ίδια ώρα με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτης θέτει ζήτημα σοβαρών κινδύνων πρόκλησης ναυαγίου και ανθρώπινων απωλειών τονίζοντας πως αντίστοιχα φράγματα έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και ότι χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά εναντίον άμαχου πληθυσμού.

Για σχέδιο που θυμίζει τη λογική του τείχους του Ντόναλντ Τραμπ κάνει λόγο η “Spiegel”, ενώ η “Süddeutsche Zeitung” κάνει λόγο για λογική που θυμίζει τις τάφρους του Μεσαίωνα. "Μία ακριβή και παράλογη ιδέα" υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα.

Φωτογραφικές προκηρύξεις πανάκριβων φραγμάτων

Οι τρεις τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν και ζήτημα κόστους και "δώρου" σε κατασκευαστές. "Οι φωτογραφικές προκηρύξεις πανάκριβων φραγμάτων, που ολοκληρώνονται εντός πέντε ημερών, περισσότερο θυμίζουν δώρο σε κάποιους κατασκευαστές φραγμάτων και λιγότερο ουσιαστική παρέμβαση. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι για 2,5 χιλιόμετρα φράγματος θα ξοδευτεί μισό εκατομμύριο" επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

"Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την ικανοποίηση της ακροδεξιάς της πτέρυγας, υλοποιεί τη γραμμή της Ελληνικής Λύσης χωρίς να νοιάζεται για τους ανθρώπους, τις κοινωνίες αλλά και την εικόνα της χώρας" τονίζουν ξεκαθαρίζοντας ότι "οι πολιτικές των Όρμπαν και Σαλβίνι που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μας βρουν απέναντι κοινοβουλευτικά και κινηματικά".

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: “Χρειάζεται φράγμα στη γελοιότητα”

"Τα 2.700 μέτρα ‘πλωτού προστατευτικού συστήματος’ προστατεύουν τις ακτές από θαλάσσια ρύπανση, σκουπίδια και μέδουσες. Χρήσιμα είναι. Η φαεινή ιδέα για τη χρήση τους ως μέτρου ανάσχεσης των ροών αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση πελαγοδρομεί" αναφέρει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταλήγοντας: "Μάλλον χρειάζεται φράγμα στη γελοιότητα". Να παρθούν πίσω "τα απάνθρωπα σχέδια για πλωτά φράγματα - παγίδες προσφύγων και μεταναστών" ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL