Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Ο ρόλος των ΤΟΜΥ δεν είναι η υποκατάσταση των νοσοκομείων, αλλά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ρόλος των ΤΟΜΥ δεν είναι η υποκατάσταση των νοσοκομείων, αλλά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων ΤΟΜΥ της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδας σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια, και το «όραμα» που έχει για τη δημόσια Υγεία στη χώρα μας.

Είναι ενδεικτικό των προτεραιοτήτων που θέτει η κυβέρνηση, αναφέρουν οι εργαζόμενοι, ότι σε άρθρο του υπουργού με ημερομηνία 25.1.20, το οποίο αναδημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, αναφέρει ως πρώτη «πληγή» που κλείνει την ανακαίνιση των κλινοσκεπασμάτων και των χώρων υγιεινής των νοσοκομείων με δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, όπως επίσης η συνέντευξή του με ημερομηνία 19.1.20, όπου «εξαγγέλλει» ότι όλες οι δημόσιες δομές Υγείας -τόσο αυτές της ΠΦΥ όσο και τα νοσοκομεία- θα διοικούνται από managers με κριτήρια ανταποδοτικότητας και θα «ενισχυθούν» με ιδιώτες ιατρούς, ιατρικά μηχανήματα και υπηρεσίες, ή οι αόριστες αναφορές του σε όλες τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μεταξύ των οποίων και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), λέγοντας ότι θα λειτουργούν επί εικοσιτετραώρου βάσεως με σκοπό την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ο υπουργός οφείλει να ενημερωθεί ότι ο ρόλος των ΤΟΜΥ δεν είναι η υποκατάσταση της εικοσιτετράωρης λειτουργίας των νοσοκομείων, αλλά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δηλαδή η πρόληψη και προαγωγή Υγείας, οι εμβολιασμοί και η διαχείριση χρονίων νοσημάτων.

Είναι δομές που, παρά τις ελλείψεις τους, παρέχουν σπουδαίο έργο και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πολιτών - κάτι που ο Β. Κικίλιας μπορεί να διαπιστώσει εφόσον επισκεφθεί κάποια από αυτές, σημειώνουν, τονίζοντας ότι θα είναι ακόμη πιο «αποδοτικές» αν στηριχθούν από την κυβέρνηση με κάλυψη των πολλών κενών θέσεων επιστημονικού προσωπικού, με εύρεση νέων κτηρίων εκεί που τα ήδη υφιστάμενα ανεπαρκούν, με κινήσεις δηλαδή που προϋποθέτουν κονδύλια για την Υγεία.

Αντίθετα, τα κυβερνητικά σχέδια θέλουν να εξυπηρετηθεί πάση θυσία το ιδιωτικό κεφάλαιο ώστε να αποκομίσει κέρδη από τον -ομολογουμένως κερδοφόρο- τομέα της Υγείας, με συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και τη μετακύλιση του κόστους στον ασθενή.

"Γιατί είναι προφανές ότι οι ιδιώτες ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τα κέρδη τους» καταλήγουν οι εργαζόμενοι.

Στ. Βαρδαρός: Οι ΤΟΜΥ πρέπει να στηριχθούν

«Ο υπουργός Υγείας οφείλει να κατανοήσει, έστω τώρα, ένα σημαντικό κομμάτι του χαρτοφυλακίου του, να προχωρήσει στην προκήρυξη για στελέχωση επιπλέον ΤΟΜΥ και να αντιληφθεί, ακόμη κι αν χρειαστεί να διαφοροποιηθεί από τη γραμμή ενίσχυσης του φιλικού προς την κυβέρνηση ιδιωτικού κεφαλαίου στον χώρο της Υγείας, ότι η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ είναι εθνικός στόχος, που καλύπτει πραγματικές κοινωνικές ανάγκες», τονίζει ο πρώην αν. γραμματέας του υπουργείου Υγείας και υπεύθυνος της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ Σταμάτης Βαρδαρός.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των εργαζομένων στις ΤΟΜΥ, ο Στ. Βαρδαρός σημειώνει ότι είναι, από τη μια, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στις ΤΟΜΥ οργανώνονται συλλογικά, διεκδικούν, υπερασπίζονται τις ΤΟΜΥ, αλλά, από την άλλη, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διακατέχεται από άγνοια του αντικειμένου, από διοικητική ανεπάρκεια και από επικοινωνιακή πρωτίστως διαχείριση των πάντων.

Επτά μήνες στο υπουργείο, ο κ. υπουργός δεν έχει μπει καν στον κόπο να επισκεφθεί ούτε μία ΤΟΜΥ, δεν έχει κατανοήσει τον ρόλο τους και το σημαντικό έργο που επιτελούν, ενώ, παρά την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των Ευρωπαίων εταίρων, δεν έχει κάνει την παραμικρή ενέργεια στήριξής τους.

Αντιθέτως, εξαγγέλλει ότι οι ΤΟΜΥ θα υποκαταστήσουν την εικοσιτετράωρη λειτουργία των νοσοκομείων, θα συμπληρώσουν τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα και θα λειτουργήσουν ως άλλα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Στην πραγματικότητα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μέσω των ΤΟΜΥ έχει ως καθήκον την πρόληψη και προαγωγή Υγείας, τους εμβολιασμούς, τη διαχείριση χρονίων νοσημάτων και την υλοποίηση παρεμβάσεων δημόσιας Υγείας. Αυτό το καθήκον το ανθρώπινο δυναμικό των ΤΟΜΥ το ασκεί στο ακέραιο, ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL