Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλ. Χαρίτσης: Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Ελλάδα έπαψε να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων (video)

Eurokinissi

Η κυβέρνηση "δεν κατάφερε να αποσπάσει μια ρητή δέσμευση για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων ούτε κάποιο αντιστάθμισμα για την αμυντική συμφωνία", κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντ. Τραμπ

"Αυτό που έχει αλλάξει στην εξωτερική πολιτική μας επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι η Ελλάδα έπαψε να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων", διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 το βράδυ της Τρίτης.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση "δεν κατάφερε να αποσπάσει μια ρητή δέσμευση για την υπεράσπιση των εθνικών  μας συμφερόντων ούτε  κάποιο αντιστάθμισμα για την αμυντική συμφωνία", κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδο Ντ. Τραμπ. "Η ΝΔ δεν διεκδίκησε τη συμμετοχή μας στη Διάσκεψη του Βερολίνου" τόνισε και επέκρινε την κυβέρνηση ότι "υποτίμησε την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, προκαλώντας ανησυχία στην ελληνική κοινωνία".

 

"Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί την Ελλάδα δεδομένη", διευκρίνισε ο Αλ. Χαρίτσης, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα "είχε πετύχει τη ρητή δημόσια δέσμευση του Αμερικανού προέδρου τον Οκτώβριο του 2017 για το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους". "Επί ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν το 2016 οι διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία", ενώ "επετεύχθη η δυνατότητα επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων προς την Άγκυρα, την επέκταση των οποίων οφείλει να διεκδικήσει τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη".

"Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην πολυδιάστατη, ενεργητική και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ", επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, καλώντας σε "διάλογο επί συγκεκριμένης βάσης με την Τουρκία, και όχι υπό την απειλή της επιθετικότητας Ερντογάν».

Ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε "στρατηγικό λάθος και μεγάλο ατόπημα της κυβέρνησης της ΝΔ" την "αποστολή πυραύλων Patriot και στρατιωτικών στελεχών στη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για εμπλοκή σε επιχειρήσεις μεταξύ τρίτων χωρών, που δεν τελεί υπό την αιγίδα Διεθνών Οργανισμών και χωρίς την παραμικρή κάλυψή τους", επισημαίνοντας ότι "η χώρα μας ιστορικά υπήρξε και πρέπει να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης".


«Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση στο προσφυγικό»

Ειδικότερα για το προσφυγικό, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι "η κατάσταση στα νησιά είναι μη διαχειρίσιμη" και κάλεσε την κυβέρνηση "να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών και παράλληλα να παρέμβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση του προσφυγικού, πως έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πετυχαίνοντας τη μείωση των ροών και την αποσυμφόρηση των νησιών με τη κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας". "Δυστυχώς ακόμη και σήμερα ακούμε βουλευτές της συμπολίτευσης και στελέχη της ΝΔ να λένε 'μακριά από εμάς οι πρόσφυγες'".

Αναφερθείς στην ανάγκη προοδευτικών συγκλίσεων, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ "δεν πρόκειται για πλαστές συναινέσεις", αλλά για "συνεργασίες με σαφές προγραμματικό πλαίσιο και πολιτικό στόχο", όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ "που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια".


«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαγής, πολιτικά ριζοσπαστικός, πολυσυλλεκτικός φορέας της Αριστεράς»

"Ποια άλλη κυβέρνηση, πέρα από την Αριστερά, θα προχωρούσε στη Συμφωνία των Πρεσπών, στη λήψη μέτρων στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας;", διερωτήθηκε ο Αλ. Χαρίτσης, σταχυολογώντας το μέτρο της 13ης σύνταξης και την πρωτοβουλία μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2020 κατά 2 δισ. ευρώ. "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας συμπαγής, πολιτικά ριζοσπαστικός και πολυσυλλεκτικός φορέας της Αριστεράς. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε την επιρροή μας σε όμορους πολιτικούς χώρους, διαδικασία που θα κορυφωθεί στο Συνέδριό μας"."Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται κόσμο ενεργό, που θα αναζωογονήσει το κόμμα και τις διαδικασίες του", κατέληξε.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η πολιτική της κυβέρνησης και η άλλη λογική

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη σοβαρή οικονομική κρίση του κορωνοϊού έχει συγκεκριμένο πρόσημο. Δεν είναι μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη των ισχυρών συμφερόντων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις