Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Αθήνα προς Άγκυρα: Αφήστε τις υποκρισίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αθήνα προς Άγκυρα: Αφήστε τις υποκρισίες

Το λιθαράκι του στις τουρκικές προκλήσεις βάζει ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ που θεωρεί παράνομη την ύπαρξη ελληνικών στρατευμάτων σε 16 ελληνικά νησιά!

Το λεκτικό μπρα ντε φερ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας καλά κρατεί, χωρίς να διαφαίνεται μια στρατηγική εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, για τη διαχείριση της έντασης. Η ελληνική διπλωματία φροντίζει να απαντά σε όσες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων θεωρεί απαράδεκτες, επικαλούμενη πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο, αλλά είναι τουλάχιστον θολό το αν έχει σκεφτεί τα επόμενα βήματα. Αντιθέτως, η τουρκική πλευρά βάζει συνεχώς νέα ζητήματα στο τραπέζι -ή επαναφέρει παλαιότερα- δοκιμάζοντας πόσο μπορεί να τραβήξει το σχοινί τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και -κυρίως- έναντι των περισσότερο ή λιγότερο ισχυρών δυνάμεων.

Το τελευταίο... κρούσμα ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, σύμφωνα με τις οποίες η ύπαρξη ελληνικών στρατευμάτων σε 16 ελληνικά νησιά αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο. Ο Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δήλωσε ότι η Αθήνα παραβιάζει τις συμφωνίες και την κάλεσε να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και σχέσεις καλής γειτονίας. Υπενθυμίζεται ότι η απο-στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών αποτελεί πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς, η οποία παραπέμπει στις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.

Άμεση ήταν η απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: “Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο”, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Επικαλείται, μάλιστα, το “ευαγγέλιο του Διεθνούς Δικαίου”, όπως σημειώνει, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος κατοχυρώνει το δικαίωμα στη λήψη κάθε μέτρου νόμιμης άμυνας μιας χώρας σε όλη την επικράτειά της. Και η ανακοίνωση καταλήγει: “Εξακολουθεί να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου προς τη χώρα αυτή (σ.σ. την Τουρκία) πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων”.

Κατηγορούν και την Ε.Ε.

Πάντως την κατηγορία της “υποκρισίας” τη χρησιμοποιεί και η Τουρκία - και δη απευθυνόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βγήκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (στο Sputnik) και κατηγόρησε την Ε.Ε. για «δύο μέτρα και δύο σταθμά και υποκρισία» στη διαχείριση της διένεξης ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, που αφορά την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο. Υποστήριξε ότι η Ε.Ε. “θα πρέπει να διαδραματίζει έναν ισορροπημένο και αντικειμενικό ρόλο”, ότι “είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία παραμένει ανοιχτή για διάλογο. Όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία στέλνει το πλωτό γεωτρύπανο “Γιαβούζ” νότια της Λεμεσού, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, προχωρώντας σε μια ακόμη πρόκληση, την οποία καταδίκασε την Τετάρτη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας τις τουρκικές αρχές “να σταματήσουν αυτή τη δραστηριότητα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL