Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Απαγόρευσαν το μπόνους στους συνασπισμούς κομμάτων!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απαγόρευσαν το μπόνους στους συνασπισμούς κομμάτων!

Απορρίφθηκαν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη διάταξη του εκλογικού νόμου που ουσιαστικά απαγορεύει τους συνασπισμούς κομμάτων. Η επίμαχη ρύθμιση αποδίδει το μπόνους στο δεύτερο κόμμα, ακόμα κι αν ο συνασπισμός κομμάτων έρθει πρώτος σε ψήφους, εκτός από ακραίες περιπτώσεις. «Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αποκλείει, κατ’ ουσίαν, τους συνασπισμούς κομμάτων από την πρόσβαση στην πριμοδότηση» τονίζει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της. Τον φόβο της Ν.Δ. για πολιτική απομόνωση από μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων αποκάλυψε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος.

«Αντιβαίνει την απλή λογική και το περί δικαίου αίσθημα και το περί δημοκρατίας αίσθημα των πολιτών αυτό το οποίο εσείς προσπαθείτε να προωθήσετε» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι κανένας θεωρητικός του Συνταγματικού Δικαίου δεν αποδέχεται την προτεραιοποίηση του αυτοτελούς κόμματος σε σχέση με τον συνασπισμό κομμάτων για την απόδοση του μπόνους.

Αναλύοντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την ένσταση αντισυνταγματικότητας, ο Σπύρος Λάππας ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής της επίμαχης διάταξης: Συνασπισμός δύο κομμάτων με 61% των ψήφων χάνει το μπόνους από το δεύτερο, αυτοτελές κόμμα που έλαβε 32% των ψήφων.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Φωτογραφία» η διάταξη

«Είναι ‘φωτογραφία’ η διάταξη αυτή ενδεχόμενης σύμπραξης κομμάτων που δεν μας αρέσει. Όμως, το ‘δεν μας αρέσει’ δεν έχει να κάνει ούτε με συντάγματα ούτε με θεσμούς» σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος που υπερασπίστηκε την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Κώστας Σκανδαλίδης επισήμανε ότι με την επίμαχη ρύθμιση ο λαός επιλέγει έναν πολιτικό σχηματισμό «και έρχεται ο νόμος σας να καταργήσει την πλειοψηφία και να αναδείξει μια μειοψηφία ως κυβέρνηση».

Την αντίθεσή τους σε οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα πέρα από την απλή αναλογική εξέφρασαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ η Ελληνική Λύση επανέλαβε τη δυσαρέσκειά της για τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας.

Το '90 θύμισε ο Θ. Λιβάνιος

Στην απάντησή του ο Θ. Λιβάνιος αποκάλυψε ότι πίσω από την προώθηση της συγκεκριμένης ρύθμισης κρύβεται ο διαχρονικός φόβος της Ν.Δ. για πολιτική απομόνωση από μια πιθανή συνεργασία προοδευτικών κομμάτων. «Ξέρουμε πώς οραματίζεστε τους συνασπισμούς. Το ξέρουμε. Το κάνατε το 1989 και το 1990, όταν κατεβήκατε μαζί με το ΠΑΣΟΚ στις μονοεδρικές περιφέρειες, για να κόψετε την αυτοδυναμία από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Θ. Λιβάνιος κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «οραματίζεστε συνασπισμούς καιροσκοπικούς με αποκλειστικό σκοπό να μην δώσετε στη χώρα κυβέρνηση. Στην αναμπουμπούλα χαίρεστε».

Ο Θ. Λιβάνιος επέμεινε ότι το ζήτημα είναι ανοιχτό νομικά και επικαλέστηκε ότι η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής το 2008 είχε χαρακτηρίζει αντίστοιχη διάταξη του νόμου Παυλόπουλου «συνταγματικώς ανεκτή». Ο Θ. Λιβάνιος κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι έχουν αξιοποιήσει παρόμοιες ρυθμίσεις του νόμου Κούβελα και του νόμου Παυλόπουλου όταν τα βόλευε πολιτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL