Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Με όλα όσα εκπροσωπεί, ο ΣΥΡΙΖΑ την ψηφίζει με το χέρι στην καρδιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με όλα όσα εκπροσωπεί, ο ΣΥΡΙΖΑ την ψηφίζει με το χέρι στην καρδιά

"Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μια εξαιρετική περίπτωση, με όλα όσα εκπροσωπεί, ο ΣΥΡΙΖΑ την ψηφίζει με το χέρι στην καρδιά, εκπροσωπεί τη Δημοκρατία, τη διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων, πολλά από εκείνα για τα οποία έχει παλέψει και ο ΣΥΡΙΖΑ", τόνισε χθες Στο Κόκκινο ο Δ. Τζανακόπουλος δίνοντας το στίγμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εξάλλου, μια ημέρα νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμιζε ότι η ψήφος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι μια συνειδητή επιλογή και απόδειξη της δύναμης των προοδευτικών ιδεών. "Η εκλογή μιας Προέδρου με προοδευτικά χαρακτηριστικά, παρά την εμφανή επικοινωνιακή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να την εκμεταλλευτεί, αποτελεί για μας μια απόδειξη της δύναμης των ιδεών μας", είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: "Με τη δύναμη αυτών των ιδεών αναγκάστηκε ο κ. Μητσοτάκης να συμβιβαστεί και αναγκάζονται να συμβιβαστούν και οι σκληροί του κόμματός του, ψηφίζοντας αυτή την επιλογή".

Όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, αποτελεί μια "εξαιρετική επιλογή", την οποία ο πρωθυπουργός έκανε προκειμένου να μην φανεί όμηρος των ακροδεξιών στο κόμμα του υπό τον Αντ. Σαμαρά, "έστω και επειδή τιμώρησε τον Πρ. Παυλόπουλο γιατί απείχε από το ‘αντι-ΣΥΡΙΖΑ’ μέτωπο", σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τόνισε, “η επιλογή που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης ήταν για να μπορέσει να ξεπεράσει τα δικά του αδιέξοδα, να παρακάμψει τις δικές του συγκρούσεις και τους βαρώνους του δικού του κόμματος και κυρίως τις πιέσεις από την σκληρή ακροδεξιά ομάδα Σαμαρά". Υπογράμμισε δε ότι "αυτής της ακροδεξιάς ομάδας την πολιτική υλοποιεί, αλλά για λόγους πρεστίζ δεν θέλησε ενδεχομένως να συρθεί σε επιλογή που θα τον καθιστούσε στην κυριολεξία και ολοκληρωτικά όμηρο - γιατί είναι όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του".

Καταλήγοντας ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως ο Κ. Μητσοτάκης "σύρθηκε σε μια επιλογή της οποίας τα χαρακτηριστικά δεν πιστεύει, γιατί εκπροσωπεί όλα όσα εκείνος με την πολιτική του ακυρώνει καθημερινά". Σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο, η επιλογή της Κ. Σακελλαροπούλου δεν συνάδει "ούτε με τις πολιτικές της Ν.Δ. στο προσφυγικό ούτε στα δικαιώματα ούτε στις δημοκρατικές ελευθερίες ούτε με την ανάγκη να βρεθούν διακριτοί ρόλοι κράτους και Εκκλησίας". "Θα είναι μια Πρόεδρος που με τις νομικές της αποφάσεις στο παρελθόν έχει ορίσει μία εντελώς διαφορετική προοπτική από την προοπτική της διακυβέρνησης Μητσοτάκη", προσέθεσε.

Συναίνεση για την Πρόεδρο, σύγκρουση για Παιδεία, εργασία, εκλογικό νόμο

Και αν η εκλογή της νέας Προέδρου έγινε με συναίνεση μεταξύ της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, από σήμερα κιόλας αναμένεται να επανέλθει η σύγκρουση στα μεγάλα κεντρικά ζητήματα. Με την Παιδεία και το "ντελίβερι" που κάνει η κυβέρνηση στα ιδιωτικά κολλέγια καθώς και την κατάργηση της απλής αναλογικής να είναι πρώτα στην κοινοβουλευτική ατζέντα. Την ίδια στιγμή, ο Αλ. Τσίπρας αναμένει τον Κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση για την επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα που δρομολογούν οι κυβερνητικές πολιτικές, ενώ, παράλληλα, σε πρώτο πλάνο παραμένουν φυσικά τα εθνικά ζητήματα, με το αίτημα για σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών να παραμένει στο τραπέζι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL