Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Με 261 ψήφους, η Αικ. Σακελλαροπούλου πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας / "Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με 261 ψήφους, η Αικ. Σακελλαροπούλου πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας / "Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα"

Με 261 ψήφους η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη από τη Βουλή ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την υποψηφιότητα της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικ. Σακελλαροπούλου κατέθεσε η Ν.Δ. και στηρίχθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Παρών» ψήφισαν 33 βουλευτές από το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, ενώ από την ονομαστική ψηφοφορία απουσίαζαν έξι βουλευτές. Μεταξύ αυτών κι ο Αντώνης Σαμαράς, που στην επιστολή για τη δήλωση πρόθεσης ψήφου δεν αναφέρθηκε καν στο όνομα της Αικ. Σακελλαροπούλου.

«Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα, μια κοινωνία που, στηριζόμενη στη μακρά δημοκρατική της παράδοση, επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του παρόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον» τόνισε η Αικ. Σακελλαροπούλου αφού ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας της ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο γραφείο της στο ΣτΕ. Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να ορκιστεί στις 13 Μαρτίου, με τη λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ούτε το όνομα από το Σαμαρά...

Στην επιστολή του για τη δήλωση πρόθεσης ψήφου, ο Αντ. Σαμαράς επικαλέστηκε ταξίδι στο εξωτερικό αποφεύγοντας κάθε αναφορά στο όνομα της Αικ. Σακελλαροπούλου. «Όπως γνωρίζετε, βρίσκομαι στο εξωτερικό και σας γνωστοποιώ με την παρούσα επιστολή ότι εάν ήμουν παρών στη συνεδρίαση, θα ψήφιζα σύμφωνα με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

«Οδικά» απρόοπτα

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνας Αλεξιάδης, Νίκος Συρμαλένιος και Κώστας Ζουράρις, καθώς κι η Κωνσταντίνα Αδάμου από το ΜέΡΑ25, όλοι τους για λόγους υγείας. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος δεν ψήφισε, καθώς χάλασε το αμάξι του και δεν πρόλαβε την ψηφοφορία, σε αντίθεση με τον βουλευτή της Ν.Δ. Νίκο Μανωλάκο που αντιμετώπισε την ίδια ατυχία, αλλά κατάφερε να φτάσει έγκαιρα στην ψηφοφορία και να ψηφίσει κατά τη δεύτερη ανάγνωση του καταλόγου.

Το στίγμα της νέας Προέδρου

«Δεσμεύομαι ότι θα ασκήσω τα καθήκοντά μου μέσα στο πλαίσιο που περιγράφει το σύνταγμα και σε συνεργασία με το Κοινοβούλιο, την κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, εγγύηση για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας» σημείωσε η Αικ. Σακελλαροπούλου υποδεχόμενη στο γραφείο της στο ΣτΕ το προεδρείο της Βουλής που της ανήγγειλε την εκλογή της στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Στο μήνυμά της η Αικ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα.

«Η χώρα μας, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και από πολλά χρόνια μέλος της Ε.Ε., αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης, πολιτισμού και δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή» παρατήρησε επισημαίνοντας ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση και βελτίωση της θέσης αυτής είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Αναφέρθηκε στις δύσκολες διεθνείς συνθήκες με «την οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή, τη μαζική μετακίνηση πληθυσμών και την συνακόλουθη ανθρωπιστική κρίση, την υποχώρηση του κράτους δικαίου και τις κάθε είδους ανισότητες και αποκλεισμούς» σημειώνοντας ότι «η αντιμετώπισή τους υπερβαίνει τα όρια των κρατών και απαιτεί διεθνή συνεργασία».

Υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα «η εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο ενός κλίματος ηρεμίας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης, η οικονομική ανάπτυξη, η αντιστροφή της φυγής των νέων στο εξωτερικό και η προστασία των αδυνάμων αποτελούν προτεραιότητες». Επισήμανε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί χρειάζονται «κινητοποίηση και συνεργασία του ανθρώπινου δυναμικού, βελτίωση της εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας, προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος,  αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και άνοιγμα της κοινωνίας σε νέες ιδέες και πρωτοβουλίες».

Από τη μεριά του ο Κ. Τασούλας αναφέρθηκε στη μακρά θητεία της Κ. Σακελλαροπούλου στη Δικαιοσύνη και θύμισε ότι ο πρώτος Πρόεδρος της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλος είχε υπάρξει επίσης πρόεδρος του ΣτΕ πλέκοντας το εγκώμιο της σημασίας του ανώτατου δικαστηρίου για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας.

Ευχές Παυλόπουλου

Μετά την εκλογή της Αικ. Σακελλαροπούλου, ο Πρ. Παυλόπουλος επικοινώνησε μαζί της τηλεφωνικά και της εξέφρασε τα «ειλικρινή» του συγχαρητήρια, καθώς και τις «θερμές» ευχές του «για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της».

Κυρ. Μητσοτάκης: "Νέα εποχή"

Ικανοποιημένος από την πολύ μεγάλη πλειοψηφία με την οποία εξελέγη η Αικ. Σακελλαροπούλου εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «η νέα Ελλάδα, η οποία ξημερώνει, μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας» και μιλώντας για «ένα πρόσωπο που συμβολίζει ακριβώς αυτή τη μετάβαση στη νέα εποχή».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Νέα εποχή ισότητας

Τα συγχαρητήριά της για την εκλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν παρατηρώντας ότι «η Ελλάδα προχωρά μπροστά, σε μια νέα εποχή ισότητας». «Η ιστορική εκλογή μιας άξιας γυναίκας στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας σηματοδοτεί, τόσο συμβολικά όσο και ουσιαστικά, την ενηλικίωση της Ελληνικής Δημοκρατίας» σχολίασε η ΕΕΔΑ.

"Διπλή χαρά" Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε και συνεχάρη την Αικ. Σακελλαροπούλου μεταφέροντάς της μάλιστα... «τη διπλή χαρά της που το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που στήριξε ομόφωνα την εκλογή της»! Να δημιουργήσει θέμα με πιθανή ορκωμοσία της Αικ. Σακελλαροπούλου με πολιτικό όρκο επιχείρησε να δημιουργήσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, παρότι το σύνταγμα ορίζει καθαρά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορκίζεται μόνο με θρησκευτικό όρκο. Πικρόχολο το σχόλιο του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, που υποστήριξε ότι με την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας αποτυπώθηκε «ο Μεγάλος Συνασπισμός του Μνημονιακού Τόξου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL