Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Δεκαέξι μήνες αποτυχίας αστυνομικών και δικαστικών αρχών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεκαέξι μήνες αποτυχίας αστυνομικών και δικαστικών αρχών

"Δεκαέξι μήνες από την άγρια δολοφονία του Ζαχαρία. Δεκαέξι μήνες από την πρώτη δικογραφία και τη συνολική αντιμετώπιση από τις δικαστικές αρχές, την αστυνομία, την πολιτική και μεγάλο μέρος των ΜΜΕ μας έδειξαν ότι κάποιες ζωές δεν αντιμετωπίζονται το ίδιο, δεν θεωρούνται το ίδιο άξιες να βιωθούν. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, αν ο Ζαχαρίας δεν είχε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και ιδιότητες που τον έκαναν μοναδικό και ξεχωριστό, αλλά ήταν ένας αρρενωπός καλοντυμένος κύριος σαν τον μεσίτη, δεν θα τον αντιμετώπιζαν τόσο βάναυσα και άγρια και άρα δεν θα τον δολοφονούσαν.

Δεκαέξι μήνες και το αίσθημα ατιμωρησίας που δημιουργήθηκε και συνεχίζει να καλλιεργείται οπλίζει στόματα, χέρια και πόδια. Είδατε πρόσφατα ότι ο μεσίτης, που συνεχίζει να συκοφαντεί και να λοιδορεί τον Ζακ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τραμπούκισε και χτύπησε τη δημοσιογράφο Αφροδίτη Φράγκου ακριβώς στο σημείο όπου πριν από δεκαέξι μήνες δολοφόνησε τον Ζαχαρία. Η δίκη των ενόχων πρέπει να γίνει άμεσα και με τις ορθές κατηγορίες για τη δικαίωση του ίδιου, αλλά και για να σταματήσουν οι φασίστες να περνούν ότι είναι υπεράνω των νόμων. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους".

Με τα λόγια αυτά ο αδελφός του Ζακ Κωστόπουλου, Νίκος, συνόψισε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου πως η "κανονικότητα" σκότωσε τον αδελφό του και παραμένει ατιμώρητη, χωρίς πολλές προσπάθειες για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αντιμετωπίσουν οι ένοχοι τις συνέπειες των πράξεών τους.

Επίδειξη αδιαφορίας

Τη συνέντευξη Τύπου είχε διοργανώσει η Διεθνής Αμνηστία για να παρουσιάσει τις υπογραφές που είχε συγκεντρώσει η παγκόσμια καμπάνια της για την υπόθεση δολοφονίας του 32χρονου ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, για τις εξελίξεις στη διερεύνηση, αλλά και για το αίτημα συνάντησης της οργάνωσης με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα. Η οργάνωση συνέλεξε 101.146 υπογραφές από όλο τον κόσμο, όπως σημείωσε η Ειρήνη Γαϊτάνου, υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το αίτημα της διεθνούς οργάνωσης να συναντηθεί για να τις παραδώσει στον υπουργό Δικαιοσύνης αγνοήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς, παρά τις επανειλημμένες επικοινωνίες, δεν έλαβαν καμία απάντηση, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται για κοινή πρακτική, καθώς η οργάνωση έχει συναντήσει κατόπιν αιτημάτων άλλους υπουργούς της ίδιας κυβέρνησης, σύμφωνα με την Ειρ. Γαϊτάνου.

Υπογράμμισε επίσης τις σοβαρές ανησυχίες της οργάνωσης για την αποτυχία των αρχών στη συλλογή πειστηρίων και στη διερεύνηση της υπόθεσης αναγνωρίζοντας στις αποτυχίες αυτές συστημικά προβλήματα που έχουν εντοπιστεί από τη Δ.Α. και στις σχετικές εκθέσεις της για την ατιμωρησία και την αστυνομική βία.

Α. Παπαρρούσου: Καλούμε τις εισαγγελικές αρχές να πλήξουν το βούλευμα

Η χθεσινή ημέρα συνέπεσε με την επαύριο της γνωστοποίησης του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου που παραπέμπει σε δίκη τους δύο καταστηματάρχες και τέσσερις αστυνομικούς για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης.

"Δεν συμφωνούμε με τις κατηγορίες που αποδόθηκαν με το βούλευμα. Εμμένουμε στην ανθρωποκτονία όπως κατεγράφη από το οπτικοακουστικό υλικό και τις μαρτυρίες" σημείωσε ο Νίκος Κωστόπουλος.

"Δεν έχουμε την αίσθηση ότι αποδίδεται ουσιαστική δικαιοσύνη. Οι κατηγορίες θα έπρεπε να είναι διαφορετικές. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να αποδοθούν τέτοιου τύπου κατηγορίες όταν τα πραγματικά περιστατικά συνηγορούν σε αυτό από τη συνήθη πρακτική των ελληνικών αρχών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται μια ιδιότυπη αποτίμηση" ανέφερε η Άννυ Παπαρρούσου, εκ των συνηγόρων της οικογένειας Κωστόπουλου, συμπληρώνοντας ότι:

"Η ορθή κατηγορία είναι ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και όχι θανατηφόρος σωματική βλάβη. Καλούμε τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, οι οποίες έχουν τη νομική δυνατότητα, να πλήξουν το βούλευμα αυτό για να επιτευχθεί μια ασφάλεια δικαίου και μια ισορροπία στην απονομή της δικαιοσύνης και στην έννομη τάξη στο σύνολό της".

Για τη συνεχή αίσθηση προσπάθειας συγκάλυψης από την πρώτη στιγμή του εγκλήματος μίλησε ο Τέλης Ράπτης από την Πρωτοβουλία Juctice for Zack / Zackie.

Τη συνέντευξη παρακολούθησαν οι γονείς του Ζακ, αλλά και ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Ανοιχτή Πόλη" Νάσος Ηλιόπουλος.

Υ.Γ.: Γιατί σκότωσαν τον Ζακ Κωστόπουλο;

Forensic Architecture: Υπάρχει αμοντάριστο υλικό που δεν έφτασε ποτέ στον ανακριτή

Κόλαφος για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι αστυνομικές και δικαστικές έρευνες ήταν η αποστροφή του Στέφανου Λεβίδη, ερευνητή του Forensic Architecture, ότι είναι "περισσότερο το υλικό (σ.σ.: βίντεο από το συμβάν) στις ειδήσεις από αυτό που έχει ο ανακριτής στα χέρια του".

Η δολοφονία του Ζακ συνέπεσε χρονικά με το πόρισμα της ερευνητικής ομάδας για μια άλλη δολοφονία σε δημόσια θέα, αυτή του Παύλου Φύσσα. Οι σαφείς ομοιότητες των δύο αυτών δολοφονιών είναι, όπως τόνισε ο Στ. Λεβίδης, η συμπεριφορά των αρχών μετά το συμβάν, η απροθυμία τους να διερευνήσουν τις συνθήκες της επίθεσης, η διάχυση ψευδών στοιχείων στα ΜΜΕ. Κάμερες που κάλυπταν το σημείο και δεν εξετάστηκαν ποτέ, άλλες που μυστηριωδώς δεν κατέγραψαν τίποτε, στοιχεία που δεν συνελέγησαν.

Όπως σημείωσε η ομάδα Forensic Architecture, από το υπάρχον υλικό εντόπισε όλες τις κάμερες που εμφανώς κατέγραφαν το συμβάν: περαστικοί, επαγγελματικές κάμερες δημοσιογράφων, κάμερες ασφαλείας.

"Συγκρίναμε τα βίντεο της δικογραφίας με διαφορετικές εκδοχές τους όπως αυτά έχουν δημοσιευθεί στα ΜΜΕ. Έτσι ανακαλύψαμε ότι τα βίντεο αυτά έχουν υποστεί μοντάζ πριν παραδοθούν στον ανακριτή και έτσι παρουσιάζουν σχετικά κενά. Συντάξαμε σχετική έκθεση και καταθέσαμε στον ανακριτή. Δεν έγινε κάποια προσπάθεια συλλογής βίντεο από τις πηγές που εντοπίσαμε. Όσο για τα μονταρισμένα βίντεο, έστειλαν εντολή να τους παραδοθεί το αμοντάριστο υλικό, ωστόσο η προανάκριση έκλεισε την επόμενη ημέρα, χωρίς δηλαδή τον απαραίτητο χρόνο για να τους σταλεί το υλικό".

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε το οπτικοακουστικό υλικό που ήταν "εξαιρετικά φτωχό", και προσπάθησαν να συλλέξουν επιπλέον υλικό που δεν είχε κατατεθεί στον ανακριτή. "Πώς είναι δυνατόν σε μια επίθεση που έγινε μέρα μεσημέρι στην Ομόνοια να υπάρχουν τόσο λίγα βίντεο και φωτογραφίες και τόσο λίγοι μάρτυρες; Πώς είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε ακόμα για ποιον λόγο και με ποιο τρόπο κατέληξε μέσα στο κοσμηματοπωλείο και ξεκίνησε η επίθεση;" αναρωτήθηκε.

Άλλωστε χάρη στη δημοσίευση βίντεο της ερευνητικής ομάδας εντοπίστηκε τελικά ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι που εμφανίζεται να είναι από τον "Βενέτη" παρών και στη συνέχεια ανάμεσα στους αστυνομικούς, τον οποίο η αστυνομία μέχρι τότε δεν μπορούσε να εντοπίσει.

"Πιέσαμε τις ανακριτικές αρχές, καλύψαμε ένα ερευνητικό κενό της αστυνομίας, που δεν ήταν δική μας δουλειά, αλλά τους δώσαμε και εργαλεία τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν στο έπακρο" επισήμανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL