Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Η κυβέρνηση επιμένει στην... κολεγιά υπέρ των ιδιωτικών κολεγίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση επιμένει στην... κολεγιά υπέρ των ιδιωτικών κολεγίων

Πιστή στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των κολεγίων η Νίκη Κεραμέως αρνήθηκε να αποσύρει την επίμαχη διάταξη για συμμετοχή των αποφοίτων τους στους διαγωνισμούς για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, παρά τις έντονες αντιδράσεις.

Η υπουργός Παιδείας δεν είχε το θάρρος να υπερασπιστεί ιδεολογικά τη ρύθμιση που υποβαθμίζει τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων επιμένοντας στον ισχυρισμό ότι την επιβάλλει η Ε.Ε. Παρά τα επίμονα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιήσει την αλληλογραφία της με την Κομισιόν, το αρνήθηκε υπό τον φόβο κατάρρευσης του ισχυρισμού περί «έξωθεν εντολής».

Η Ν. Κεραμέως διάβασε στη Βουλή μόνο μέρος της επιστολής της Κομισιόν, όπου αναφέρεται ότι η υποχρέωση των εκπαιδευτικών με πτυχίο από άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε. να αποκτήσουν ακαδημαϊκή αναγνώριση του πτυχίου τους από τον ΔΟΑΤΑΠ αντίκειται σε κοινοτική οδηγία. Όμως αρνήθηκε να καταθέσει την επιστολή στα πρακτικά της Βουλής για «λόγους δημοσίου συμφέροντος» και περιορίστηκε να τη δείξει «στα όρθια» στους εισηγητές των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επιμόνως να κατατεθεί στα πρακτικά η επιστολή της Κομισιόν και κυρίως η απάντηση της Ν. Κεραμέως, ώστε να φανεί αν προέβαλε αντιρρήσεις.

Το επίμαχο άρθρο 50 του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση θα τεθεί αύριο σε ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ονομαστική ψηφοφορία θα τεθεί ακόμα η διάταξη για την κατανομή του 20% της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ένα τιμωρητικό μοντέλο δηλαδή, που, όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόστηκε με αποτυχία στην Ευρώπη κι εγκαταλείπεται. Επίσης θα τεθεί στην ονομαστική ψηφοφορία και η διάταξη για «επ’ αόριστον» αναστολή λειτουργίας 37 πανεπιστημιακών τμημάτων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει ότι δημιουργείται έτσι «πελατεία» για τα ιδιωτικά κολέγια.

Ν. Φίλης: Κυβέρνηση - delivery κολεγίων

«Η κυβέρνηση λειτουργεί ως delivery των κολεγίων χαμηλής στάθμης» τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης προειδοποιώντας ότι η επίμαχη διάταξη είναι casus belli για την εκπαιδευτική κοινότητα. Υπογράμμισε ότι είναι «ψέμα» πως η ρύθμιση αυτή επιβάλλεται από την Ε.Ε., καθώς η Ε.Ε. έχει αρμοδιότητα για τα επαγγελματικά προσόντα, όμως τα εκπαιδευτικά συστήματα και η αναγνώριση των τίτλων σπουδών αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών - μελών.

Ο Ν. Φίλης κατηγόρησε την Ν. Κεραμέως ότι αξιοποιεί την αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν «ώστε να περιβάλει με μανδύα νομιμοποίησης» τις ρυθμίσεις της. Επισήμανε ότι η αξίωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κατατεθεί στη Βουλή η επιστολή της Κομισιόν, αλλά και η απάντηση της Ν. Κεραμέως σε αυτήν, ώστε «να μάθουμε τι διαβουλεύεστε μυστικά και ύπουλα εις βάρος των συμφερόντων της ελληνικής νεολαίας». Σημείωσε δε ότι η Ν. Κεραμέως αποκρύπτει το επίμαχο έγγραφο «για να μην αποκαλυφθεί η τακτική σας».

Επιπλέον απέρριψε τα όσα υποστήριξε η υπουργός σε σχέση με την αξιολόγηση των κολεγίων παρατηρώντας ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας «δεν αξιολογεί, αλλά διαπιστώνει τυπικές προϋποθέσεις των κολεγίων, όπως η κτηριακή κατάσταση και τα τυπικά προσόντα του προσωπικού». Μάλιστα σχολίασε ότι «την ευθύνη αξιολόγησης έχουν τα ποικιλώνυμα πανεπιστήμια του εξωτερικού με τα οποία συνδέονται τα κολέγια. Τα 'πανεπιστήμια' αυτά λειτουργούν ως 'πλυντήρια' πτυχίων».

Ο Ν. Φίλης ξεκαθάρισε ότι «η αναγνώριση 'από το παράθυρο' των ακαδημαϊκών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των επίμαχων κολεγίων συνιστά μηχανισμό της συνολικής υποβάθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και υπονόμευσης των δικαιωμάτων των νέων στην εκπαίδευση και την εργασία». Τόνισε δε ότι η διάταξη αυτή όχι μόνο αντιτίθεται στο άρθρο 16 του συντάγματος, αλλά αποτελεί και «το ηθικό παράδειγμα που δίνει μια υπουργός Παιδείας στα παιδιά μας ευτελίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης για να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντα λίγων εμπόρων της κατάρτισης».

Η Κεραμέως χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ τον νόμο Αρβανιτόπουλο

Η Ν. Κεραμέως ισχυρίστηκε ότι η ελευθερία μετακίνησης των εργαζομένων είναι θεμελιώδης αρχή της Ε.Ε. και γι’ αυτό δεν μπορούν να τεθούν εμπόδια στη συμμετοχή των αποφοίτων των κολεγίων στους διαγωνισμούς για μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών. Μάλιστα διάβασε μία σειρά από προκηρύξεις που εκδόθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επιτρέπουν στους αποφοίτους κολεγίων συμμετοχή στους διαγωνισμούς. «Ξέχασε» όμως να αναφέρει ότι αυτές οι αποφάσεις βασίζονταν στον μνημονιακό νόμο Αρβανιτόπουλου.

Ενοχλημένη και με το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η Ν. Κεραμέως κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου κατήργησε τη ρύθμιση αυτή λίγους μήνες πριν από τις εκλογές προκαλώντας, υποτίθεται, την αντίδραση της Κομισιόν. Εμφανίστηκε ενοχλημένη και με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την αρνητική του στάση στη διάταξη για τα κολέγια θυμίζοντάς του ότι επί δικής του κυβέρνησης ενσωματώθηκε η εν λόγω κοινοτική Οδηγία, καθώς και ότι είχε καταψηφίσει τη διάταξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν επέτρεπε στους αποφοίτους κολεγίων συμμετοχή στους διαγωνισμούς για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Η υπουργός υπερασπίστηκε την τιμωρητική περικοπή

Με αναφορές στη Μαριέττα Γιαννάκου και την Άννα Διαμαντοπούλου, η Ν. Κεραμέως υπερασπίστηκε και την τιμωρητική αξιολόγηση των πανεπιστημίων που στερεί το 20% της χρηματοδότησης από όσα δεν καταφέρουν να «πιάσουν» τα λεγόμενα «κριτήρια ποιότητας», δηλαδή τη διασύνδεση των πτυχίων τους με την αγορά εργασίας.

Επιπλέον κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «υπερασπίζεται με μανία» ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας να καθορίζει πόσα χρήματα θα παίρνει το κάθε πανεπιστήμιο. Τέλος, υπεραμύνθηκε και της αναστολής λειτουργίας 37 πανεπιστημιακών τμημάτων επικαλούμενη «άναρχη» και «αυθαίρετη» επέκταση του ακαδημαϊκού χάρτη επί ΣΥΡΙΖΑ.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Δικαστική μάχη

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο «να συρρικνώσετε και να χτυπήσετε τη δημόσια Παιδεία». Υπογράμμισε ότι η διάταξη για τα κολέγια υπήρξε μνημονιακή υποχρέωση με ρητή αναφορά στο Μεσοπρόθεσμο και καταργήθηκε μετά το τέλος των Μνημονίων κι ενόψει των -για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια- νέων μόνιμων προσλήψεων εκπαιδευτικών. Σχολίασε την άρνηση της Ν. Κεραμέως να απαντήσει πώς η ίδια χειρίστηκε την υπόθεση της αντίδρασης της Κομισιόν και προέβλεψε δικαστική μάχη.

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου επέκρινε και την «τιμωρητική» αξιολόγηση των πανεπιστημίων σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχουν θετικά στοιχεία αξιολόγησης και να προβλέπεται επιβράβευση κι όχι τιμωρία για τα πανεπιστήμια. Εκτίμησε ότι με τον νέο τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων θα ενταθούν οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και η απόσταση των περιφερειακών πανεπιστημίων από αυτά των μεγάλων πόλεων. Μάλιστα σχολίασε ότι με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες ευνοούνται τα κολέγια παρότι δεν αξιολογούνται, την ώρα που η αξιολόγηση είναι τιμωρητική για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Μ. Τζούφη: Υπονομεύετε το μέλλον

«Ένα σχέδιο που υπονομεύει το μέλλον χιλιάδων ανθρώπων που μορφώθηκαν και στήριξαν το δημόσιο Πανεπιστήμιο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη. Επισημαίνοντας ότι ακόμα κι η ΔΑΚΕ των εκπαιδευτικών αντιδρά στη διάταξη για τα κολέγια που παρακάμπτει το άρθρο 16 του συντάγματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στρέφεστε ενάντια σε χιλιάδες αποφοίτους των δημόσιων πανεπιστημίων, στους υπηρετούντες εκπαιδευτικούς, που με κόπους και θυσίες απέκτησαν γνώσεις και ακαδημαϊκά προσόντα».

Επιπλέον σχολίασε ότι η κατάργηση της ΑΔΙΠ και η αντικατάστασή της από νέα αρχή έχει στόχο «την έμμεση χειραγώγηση και τον πλήρη έλεγχό της», καθώς και τη μεταβίβαση σε αυτήν του πολιτικού κόστους αντιδημοφιλών μεταρρυθμίσεων, όπως το νέο μοντέλο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με «τιμωρητικά κριτήρια». Παράλληλα σημείωσε ότι πίσω από την κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών κρύβεται η προσπάθεια της κυβέρνησης «να επαναφέρετε τον εκκλησιασμό, την κατήχηση και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις» στα σχολεία.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Στόχος η απόσυρση της Πολιτείας

Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου χαρακτήρισε «ντροπή» να λέγεται ότι τα πανεπιστήμια και οι καθηγητές τους δεν αξιολογούνται. Τόνισε ότι η επίθεση της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια έχει στόχο «την απόσυρση της Πολιτείας, την υποχρηματοδότηση», τη στιγμή μάλιστα που τα πανεπιστήμια είναι επί χρόνια υποχρηματοδοτημένα και υποστελεχωμένα λόγω της κρίσης.

Η Σ. Αναγνωστοπούλου επέκρινε την αναστολή λειτουργίας πανεπιστημιακών τιμημάτων, την ώρα μάλιστα που η Ν.Δ. ζητάει ιδιωτικά πανεπιστήμια για να ανατραπεί το brain drain, ενώ ζήτησε επανεξέταση και της κατάργησης της Νομικής Σχολής της Πάτρας.

Αντίθεση ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

«Το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων, ξένων που υπάρχουν στην Ελλάδα ή είναι στο εξωτερικό, με τα πτυχία των αποφοίτων από τις σχολές που στελεχώνουν την Εκπαίδευση στην Ελλάδα» σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, αυτά τα συστήματα αξιολόγησης αφορούν τους φτωχούς και τους μικρομεσαίους. Ποτέ η αριστοκρατία δεν ήθελε να στείλει τα παιδιά της σε πανεπιστήμιο το οποίο υπόκειται σε τέτοιους κανόνες» σχολίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης παρατηρώντας ότι τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου δεν έχουν συστήματα χρηματοδότησης όπως αυτά που επιχειρείται να επιβληθούν στα ελληνικά πανεπιστήμια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL